Nem áll Magyarország érdekében, hogy egy föderális, blokkosodó, elzárkózó, háborúba sodródó, túlszabályozott és hanyatló Európai Unió keleti perifériájára szoruljon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Ludovika Fesztivál megnyitóján.

A miniszter előadásában arról beszélt: a júniusi európai parlamenti (EP-) választás nyomán kialakuló politikai erőviszonyok határozzák majd meg a jövő védelmi és biztonsági struktúráját. Megjegyezte: a magyar kormány mihamarabbi fegyverszünetet és béketárgyalást sürget az ukrajnai háborúban, de az, hogy milyen lesz a béke és kik kötik meg, az nagymértékben függ az EP-választás eredményétől. Jó lenne, ha az EU is ott ülne a tárgyalóasztalnál, és nem "a feje fölött" kötnék meg a békét a nagyhatalmak és a harcoló felek, mert a béke elsősorban Ukrajna békéje lesz, de legalább ennyire az EU új védelmi és biztonsági konstrukciója alakul majd ki vele – jegyezte meg. Hozzátette: az EP-választás tétje, háború vagy béke lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf döntött: "Helyettünk senki nem fog minket megvédeni"

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Honvédelem

A miniszter szerint változásra van szükség az EU-ban, mert azok az erők, amelyek a NATO-t és az EU-t bele akarják sodorni a háborúba, a harmadik világháború kirobbanásának kockázatát növelik.

Az unió soros elnökségével kapcsolatos feladatokról azt mondta, Magyarország célja az, hogy tisztességes közvetítőként, de a magyar nemzeti érdekeket minden esetben szem előtt tartva, ideológiától mentes, hidegfejű, pragmatikus elnöke legyen az EU-nak az idei év második félévében. A soros elnökség lehetőséget ad arra, hogy hozzájáruljunk a magyar emberek és Európa biztonságához, elkerüljük a blokkosodást, és a konnektivitás gondolatát helyezzük előtérbe – mondta.

Mint mondta, tiszteletet parancsol Magyarország kulturális, katonai, alkotmányos identitása és története, és "az utóbbi évek hisztériájában és őrületében" a józan észt és normalitást kínálja Magyarország az EU-nak. Magyarország 20 éve tagja az EU-nak, 25 éve a 75 éves NATO-nak, és "ez már nem új tagság", hanem "régi, érett, tapasztalatokon nyugvó, komoly tagság", ami alapján van önálló véleményünk, amit hangoztatunk is, és aminek nem kevesebb az értéke csak azért, mert nem voltunk az alapító tagok között – jelentette ki a védelmi miniszter.

Hozzátette: a magyar elnökségi programban kiemelt szerepet kap az európai védelem és védelemipar erősítése, a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásának elősegítése és Európa versenyképességének növelése.

Kijelentette:  az EU relatív súlya a világpolitikában az utóbbi időben csökkent, és a védelempolitikájában jelentős mértékben támaszkodik az Amerikai Egyesült Államokra. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint így ahhoz, hogy az EU meg tudja védeni magát, erős uniós tagállamokra és erős nemzeti haderőre van szükség. Ez mindenekelőtt a magyar emberek érdeke, de hozzájárul a NATO erejének növeléséhez, a térség biztonságához is – jegyezte meg. Kiemelte, hogy az elmúlt évek haderőfejlesztése nyomán Magyarország a biztonság fogyasztójából a biztonság hozzájárulójává vált, "meg tudjuk védeni a saját hazánkat".

A miniszter kiemelte: "helyettünk senki nem fog minket megvédeni", ezért szükséges a haderő folyamatos fejlesztése és egy megfelelő elrettentő erővel bíró hadsereg kialakítása.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt a védelmi ipar fejlesztésének szükségességéről is. Mint mondta, erre nemcsak a katonai szuverenitás miatt van szükség, hanem azért is, mert a védelemiparnak jelentős szerepe van a gazdasági növekedésben is. A cél az, hogy a védelemipar ne csak a Magyar Honvédség igényeit kielégítő összeszerelő üzemekből álljon, hanem képes legyen exportra is termelni – mondta.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Jókat röhörésztem így reggel ezen a kaszinós dzsentrifiún aki még a saját farkát is szalvétával fogja meg.
Elrettentéssel bíró hadsereg hahahahahaha
"a józan észt és normalitást kínálja Magyarország az EU-nak" Ezen már visítva röhögtem.
Meg az apja f@szát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Mintha megkezdődne a kifarolás a NATO-ból. Ezt vélem felfedezni a kommunikációban.

Baj lessz ebből
Loksmith
Politikusoknak miért nem kell orvosi , pszichológiai alkalmassági vizsgálaton átesni? (annyi balfék van közöttük, minden oldalon)
Eladott Ország
Soknevű Szalay, „arról is beszélt, hogy katonacsaládból származik, és már a mohácsi vésznél harcoltak ősei.” Az eredmény tekintetében én ezzel nem dicsekednék. Arról mit gondol a kis köcsög, hogy honvédelmi miniszterként a saját gyáraitól vesz majd fegyvert? Rogán Antal azt mondta minderről: „lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat..." Olyan versenyen, ahol ők indultak egyedül.
Semmi sem hitelesebb, mint egy békepárti kormány strómanként hadüzemekkel bíró hadügyminisztere egy olyan országban, ahol az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke az egykori Mr. 20 %, akit lazán átvert egy festett vörös hajú falusi asszonyság. Szalay katonacsaládból származik, ahol négy tábornok is volt, és még a mohácsi vész idejéről is tud neves felmenőket említeni. "Az ország fegyveres védelme kora gyerekkorom óta az életforma része" – mondta a miniszterjelölt. Anno Hingyi Beatrix (Torgyán pártelnök Hingyi Beatrix kinevezését azzal indokolta, hogy menye ősi légügyi dinasztia sarja volt. Egy NATO-tag honvédelmi minisztere az orosz hadiiparral üzletel (Transmashholding)– erre a NATO-t ellenségének tekintő Putyin háborúja alatt nyilván sokak fejében megszólal a vészcsengő.
Eladott Ország
Mindig is katonanemzet voltunk, velünk töltötték meg a nagyhatalmak a katonai temetőket! Észlény. Idóta.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/300384922_1412306089249294_1224609818552515866_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=GPrPz9kfLxsQ7kNvgFbCV9y&_nc_oc=AdgQcVZNqvXAqXlvzf2bWuqcYx4aRjWAsD7rGmOjGDMkiSZkJogDbkDHQjZCSg3rC9Y&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AYBaZ827C814AYZfDBfm30ryt_TCQPe7O6tkErH6cU4OfA&oe=6643A814
"Magyarország katonaállam... " - mondta a honvédelmi miniszter, vagy mi a csuda... Aha... Ez az ország már tényleg önmaga karikatúrája. Szánalmas. Ezzel a szerencsétlennel tényleg komoly esélyünk van a győzelemre. Az ellenség meglátja...lefossa az inát...és már győztünk is! Pont amennyire focinagyhatalom … is. Talán csak agyaghadsereg nem győzött még ellenünk. Az igaz, hogy sok katonát küldött az ország ágyútölteléknek, mert az aktuális főni rossz irányba nyalt. Ha az is számít, akkor igaza van.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/300185532_3175905516000460_4255624874606149629_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_aid=0&_nc_ohc=8Ig0oD4QbZYQ7kNvgGWa2f-&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AYBqcrS6P-WCruRxd2iS_QvrBY6XwzAGjDrJMf6KgHZ0Eg&oe=6643C55A

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.