A rendőrség figyelmezteti az autósokat, hogy eljött a szarvasbőgés ideje, ilyenkor nagyobb esély van arra, hogy az autó elé kerül egy szerelemtől bódult szarvas, tehát nem árt óvatosan közlekedni.

A rendőrség a Facebook-oldalán közölte, hogy augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős-ligetes szakaszokon számítani kell a szarvasokra – olvasható a hvg.hu cikkében.

Szerelmes szarvasokra figyelmeztet a rendőrség, nem árt óvatosabban közlekedni

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A rendőrség kitért arra is, hogy a szarvasbőgés először az ország nyugati részein kezdődik, és így halad tovább észak-északkeleti irányba, vagyis előbb a somogyi, zalai, vasi és Győr-Moson-Sopron megyei bikák indulnak be, aztán jönnek a többiek, a sort pedig a zempléni gímszarvasok zárják.

A bőgési időszakban a bikák sokkal aktívabbak és a veszélyérzetük is csökken, könnyebben kiszaladnak az utakra is. A szarvasok mozgása a rendőrségi közlés szerint szeles időben alábbhagy, de alkonyat idején, valamint a hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak.

A rendőrség arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a szarvaselütés következményei súlyosak lehetnek, mivel nemcsak a vadállat, hanem a sofőr és utasai is sérülhetnek, mert a szarvas a magas testfelépítése miatt a szélvédőbe csapódhat. De az autó is totálkárossá törhet egy elütés során.

A rendőrség azt ajánlja, hogy szürkületben, illetve erdős terepen csökkentett sebességgel közlekedjenek az autósok, mert így rövidül a fékút. Ha mégis megtörténik a baleset, nem szabad hozzányúlni az elütött állathoz, mert esetleg még sérülést okozhat az életben lévő egyed. Ilyenkor hívni kell a 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, mert az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, így elvitele lopásnak minősül.

Forrás: hvg.hu, facebook.com/Magyar Rendőrség

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Múltkor láttam egy szarvas párt...a holdfényben koktélt szürcsöltek és romantikusan néztek egymás szemébe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.