A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán egy csütörtöki háttérbeszélgetésen jelentette be, sőr részleteket is elárult az új operatív törzsről – adta hírül az MTI.

Megalakult Magyarország legújabb operatív törzse – Ez lesz a feladata
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csütörtökön megalakult a szeptember 5-12. közötti budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítását felügyelő operatív törzs. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy az állam semmilyen formában nem szól bele az egyház által rendezett programokba, vagy azok tartalmába,

az operatív törzs elsődleges feladata a rendezvényre látogatók biztonságának szavatolása.

Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a nemzetközi rendezvény nemcsak azért különleges, mert a pápa is ellátogat a zárómisére, hanem azért is, mert azon – az ökumenizmus jegyében – a keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek.

Semjén Zsolt külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy Ferenc pápa részt vesz az eucharisztikus kongresszus zárómiséjén. Közölte: a pápa szinte soha nem vesz részt személyesen az eucharisztikus kongresszusokon, általában legátust küld, ezért a katolikus egyházfő budapesti látogatása gesztusnak tekinthető.

A miniszterelnök-helyettes közölte: a keleti egyházfők általában nem vesznek részt az eucharisztikus kongresszusokon. Utalt arra, hogy az eucharisztiának a keresztény – katolikus, református és evangélikus – egyházak teológiájában eltérő jelentése van.

A budapesti ökumenikus rendezvény ebből a szempontból is különlegesnek számít, mert azon az ortodoxokon kívül protestánsok is részt vesznek rajta – mondta Semjén Zsolt.

Különlegesnek nevezte, hogy a keleti egyházak „soha nem látott létszámban és reprezentativitással” vonulnak fel a kongresszuson.

Semjén Zsolt felidézte az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszust, amelyről azt mondta, hogy spirituális, vallási esemény jellege mellett kifejezetten náci- és kommunistaellenes demonstráció is volt.

Semjén Zsolt arra a kérdésre, hány embert várnak, azt mondta, szerinte a kongresszus különböző programjain többszázezren vesznek majd részt, míg a szeptember 12-ei zárómisén mintegy százezren lesznek. Megjegyezte, ha nem aznap lenne Stefan Wyszyński lengyel bíboros boldoggá avatása Varsóban, akkor a lengyel zarándokok nagyobb számban érkeznének a budapesti misére.

Kovács Zoltán közölte, hogy a zárómisét az MTVA élőben közvetíti.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kellene már egy operett-törzsek munkáját koordináló szuper-operett-törzs...
tudode
Fura!

----- Kovács Zoltán már duplán kormánybiztos.
hvg.hu/itthon/20201126_Kovacs_Zoltan_mar_duplan_kormanybiztos
---------------------------
..
Ami biztos az biztos, nehogy belepiszkítson a Covid ezeknek az "urakn" a progrmjukba, pedig a kedves vezető már szerint
..
----Orbán: A negyedik hullám kopogtat az ajtón
hvg.hu/itthon/20210822_Orban_A_negyedik_hullam_kopogtat_az_ajton
-------------------------
..
A legjobb akarat ellenére sokan vagyunk, akik nem tudunk felnézni ezekre a közszolgákra!
Néro
Ennek a törzsnek is csak zsebe lesz feje nem. Mint tudjuk fitymáknak a zsebük az első hiába írogatják a táblára maguk elé rakva, hogy nekik Magyarország az első. Sose volt.
vacsi
" a keleti egyházak „soha nem látott létszámban és reprezentativitással” vonulnak fel a kongresszuson."
Na, de pont a koronavírus-veszély idején?!
ómió
Pedig efftársilag a szervezésben is a káosz a trendi! Lásd Afganisztán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.