A Portfolio.hu értesülései szerint szeptember első felében dönthet a kormány a hitelmoratórium folytatásáról – írja a HVG.hu.

Hatalmas a tét: Sorsdöntő lépésre készül a kormány – heteken belül dönthetnek a hitelmoratóriumról
Fotó: Pixabay

A Portfolio úgy tudja, nem történt érdemi előrelépés június óta a törlesztési moratórium meghosszabbításával (vagy kivezetésével) kapcsolatban, amikor is június 30-áról szeptember 30-ára tette át a kormány a lejárati határidőt.

A portál emlékeztet:

a jegybankkal és a bankszövetséggel lezajlott április-májusi kormányzati egyeztetések óta két befagyott álláspont áll egymással szemben: a kormány szerint meg kell hosszabbítani, az MNB és a bankok szerint érdemes most már lezárni a törlesztési moratóriumot, legfeljebb bizonyos rászoruló csoportok számára lehetővé téve a hosszabbítást.

Közben lezajlott egy nemzeti konzultáció, amelynek az eredménye ugyan nem ismert, de a Portfolio szerint a kormány is a rászorulók számára tenné lehetővé a hosszabbítást.

A kérdés az – teszi hozzá a portál –, hogy ki számít rászorulónak, és ezt ki dönti el, az állam, a bank vagy – ahogy eddig – maga az ügyfél.

A Portfolionak adott banki válaszokból kiderül,

hogy folyamatosan csökken a moratóriumban levő hitelek aránya, de ezt elsősorban nem a kilépések magyarázzák, hanem az, hogy időközben gyorsabban nőtt a teljes hitelállomány.

A nagybankok válaszai alapján egyébként a lakossági hitelállomány nagyjából 30-50 százaléka, míg a vállalati hiteleknek kb. az ötöde tartozik még moratórium alá.

A lakossági hitelek többségének több mint 3,5 évvel tolódna ki a futamideje, ha a moratórium 2022 közepéig fennmaradna, az érintettek kétharmada azonban nincs tisztában az adósságszolgálati következményekkel.

További részleteket itt olvashat.

Forrás: Portfolio.hu, HVG.hu
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A kormány a moratóriummal dönt a végleges nyomorba küldendőkről. Az ellenzéknek nem marad más mint lövetni az Auróráról.
kereső
Akinek még van egy kis józan paraszti esze, az most azonnal kilép a hitelmoratóriumból-és elkezdi törleszteni a kamatokat.Nagyon-nagy bajok lesznek ebből .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.