Továbbra sem tudnak dűlőre jutni az európai országok az orosz állami gázszolgáltató óriással az energiahordozó exportjának felpörgetéséről számol be róla a Napi.

Gondban a kormány – gázhiány várhat Magyarországra

A szakértők egy része súlyos helyzetet vizionál a fűtési szezon közepére. A legnagyobb baj, hogy a oroszok nem magyarázzák meg, miért nem hajlandók beadni a derekukat, hiszen az orosz Gazprom állami gázszolgáltató monopólium visszautasította, hogy a szállítási kapacitás maximumáig növelje Európába irányuló földgázszállításait, miközben a kontinens az energiapiacon kialakult alacsony kínálat és száguldva emelkedő gázárak miatt energiaválságba süllyedhet.

A Gazprom nem nem foglalta le a rendelkezésre álló szabad tranzitszállítási kapacitásokat Ukrajnán keresztül az októberi határidőre vonatkozó tendereken

– jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

Ezt megelőzően az elmúlt két hónapban kétszeresére emelkedett a susogó energiahordozó ára a szabadpiacon. Az Egyesült Államokból és Európából is számos politikus azzal vádolja az állami vállalatot, hogy a Kreml utasítására geopolitikai nyomásgyakorlás céljából feszíti a húrt.

Az európai lakások, irodák és a vállalatok földgázellátásának 60 százaléka importból származik, a behozatalon belül az orosz gáz aránya 40 százalék. Látva a fenyegető válságot a fűtési szezonban az európai kormányok azon gondolkodnak, hogy több milliárd euró értékű támogatási programokat indítanak az elszállt gázárak kompenzálására. Európai parlamenti képviselők egy csoportja a napokban vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy a Gazprom manipulálja-e a földgázpiacot.

Lehetséges, hogy az oroszok csak olyan engedélyt kapnak, amely a gázvezeték szállítási kapacitásának felére vonatkozik vagy olyat, amely kötelezi a Gazpromot, hogy a vezetéket bocsássa rendelkezésre más gázszolgáltatóknak is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk Moszkva a minél hosszabb távú, minél nagyobb mennyiségre vonatkozó megállapodáshoz ragaszkodik, Orbán Viktor ez alól úgy mozogna ki, hogy a baráti viszony ne sérüljön a két ország között.

A mennyiségek témáját a külgazdasági és külügyminiszter látványosan kerülte. Pedig a lap információi szerint az oroszok elfogadni látszanak, hogy az eddigi, akár évi 8 milliárd köbmétert is meghaladó szállításaik után az új megállapodás csak évi 3-4 milliárdot biztosítana.

Mivel ez a lakosság jelenlegi fogyasztási szintje, az Orbán-kabinet ezzel úgymond a háztartások gázigényét biztosítaná be.

Az Orbán-kabinet a saját beszerzési szerződésének közelgő lejárta miatt egyáltalán nem pánikol, mert az ország akár a gáztárolókból is ellátható lenne.

Annak ellenére, hogy az export nem kifejezetten alacsony, az, hogy a Gazprom nem vásárol újabb szállítási kapacitásokat és nem indokolja meg, mit, miért tesz,

azaz a bizonytalanság elég okot ad arra, hogy a gázpiaci kereskedők többet kérjenek az energiahordozóért

– vélik a Sova Capitalnál.

Forrás: Napi

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Biztos, hogy túl erősen fogazott a Mi Istenünk. És fájt a Gazdának.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Nem értem ezt az egész gáz mizériát. Most van megállapodás vagy nincs. A másik ha az évi gáz fogyasztás kb 9milliárd m3 akkor a 4,3M m3 gáztározó hogy lesz elég?
Yoda69
Akkor O1G sovány disznó vágtában szaladjon putyinhoz. Jó melyen benyal neki, hátha akkor lesz gaz.
ómió
Micsoda ziccer lenne ez Böszme efftársnak egy évi többszöri gázáremelésre!
CsipkeRózsa
Arról volt szó, hogy megállapodtak:

"Szeptember végén születhet meg az új magyar–orosz hosszú távú gázszállítási megállapodás

– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyalt. Az MTI tudósítása szerint közölte, hogy megállapodtak az érintett, Oroszországból érkező gázimport október 1-jétől hatályos szerződésének minden részletéről. Eszerint a szállítás tíz plusz öt évig tartana, azaz tizenöt évig, de tíz év után a vásárolt mennyiség módosítható, akár csökkenthető is. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, amelyből 3,5 milliárd köbméter az október 1-jétől üzembe álló szerb–magyar interkonnektoron keresztül érkezne, 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől."

www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/08/megszuletett-a-gazalku-4
Toller Béla
@Szevasztok: Te is csak akkor ijedsz meg, amikor már késő ! Putyinéknak nagyon kell a pénz, lerohadt a gazdaságuk (soha sem szárnyalt), te meg itt kajánkodsz ! A magyar tartalék szükségállapotban lenne elegendő télre, nagyon nem mindeghy, hogy milyen áron kell a többit megvásárolni ! Az oroszok még a leírt dolgokon is tudnak változtatni, baromira nem érdekli őket, hogy orbán vagy személyesen a jóisten várja a lét a másik oldalon, kizárólag a saját pillanatnyi köldökük érdekli őket !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok