Az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat hétfőn, a kémiait szerdán adják át. A várakozás most különösen izgalmas, ugyanis egy magyar esélyes is van a díjra: Karikó Katalin. 

Már csak órák kérdése és kiderül, Karikó Katalin kapja-e Nobel-díjatFotó: MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait molekuláris biológus, biokémikus minőségében végezte, de mivel találmányát, a módosított mRNS-t használó vakcinát az orvostudományban sikerült gyakorlati módon – ami a díj odaítélésének tán legfontosabb feltétele – hasznosítani, esedékes, a kutatásokban résztvevő amerikai Drew Weissmannal együtt az orvosi Nobel-díj elnyerésére is – írja a nepszava.hu.

A várakozásokat több tényező is erősíti.

Az egyik, hogy milyen eredményesen alkalmazták az mRNS-alapú Pfizer/BioNTech-vakcinát az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány ellen. A másik, hogy a Karikó és Weissman több olyan díjat – Rosenstiel-díj, Horwitz-díj – is elnyertek, amelyekre a tudományos világban a Nobel-díj közvetlen előzményeként tekintenek. 

Vannak persze kevésbé biztató előjelek is, az egyik a találmánnyal kapcsolatos tudományos közlemények idézettségének mennyisége. Tavaly például Richard Dawkins brit etológus, evolúciós biológus tavaly decemberben így kezdte Twitter bejegyzését: „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!”, mire a Pennsylvaniai Egyetem tudósai kinevették, mondván: a BioNTechnek még weboldala sincsen. Ők korábban sem tekintették jelentősnek a felfedezést, Karikó nem is kapott pénzt a kutatásokhoz. Emellett a páros felfedezése közel nem kapott olyan tudományos figyelmet, mint amit megérdemelt volna. 

A Nobel-díj odaítélésének trendje egyébként észrevehetően az, hogy egyre idősebb korukban kapják meg az elismerést a tudósok. A bizottság pedig soha nem sietett az odaítéléssel: a tendencia az ötvenes évektől kezdve egyre észrevehetőbb. Ebben az is közrejátszik, hogy egyre több az elbírálandó találmány, miközben félnek a kudarcoktól is, már többször kiderült, átgondolatlanul díjaztak felfedezéseket.

Magyar származású tudós legutóbb 17 éve, 2004-ben kapott Nobel-díjat. Ekkor Herskó Ferenc izraeli biológusnak ítélték oda a díjat a test fehérjéinek lebomlását vizsgáló kutatásaiért.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
David Julius, Ardem Patapoutian win 2021 Nobel Prize in Medicine for discoveries of receptors for temperature and touch
RonaGyuri
@RonaGyuri: Gyorshír
GYORSHÍR - Molekuláris biológiáért ketten kapják az orvosi Nobel-díjat

Stockholm/Budapest, 2021. október 4., hétfő (MTI) - A hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért két tudós, az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

kpt \ bsa

MTI 2021. október 4., hétfő 11:44

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.