Karikó Katalin kutató biológust, biokémikust a Szilícium-völgy Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért – írja az MTI az elismerést odaítélő szervezet közleménye alapján.

Hatalmas elismerést kapott Karikó Katalin – Nem a magyar államtólFotó: MTI/Cseke Csilla

A Covid-19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli, a 2022-es év díjai közül kettőt olyan felfedezésekért adtak, amelyek jelentős szerepet játszottak ebben a válaszban – olvasható a díj honlapján.

Az új típusú koronavírus ellen hatásosnak bizonyuló, a Pfizer/BioNtech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak.

A széles körű szkepticizmus ellenére a két díjazott tudós bízott az mRNS-terápiák lehetőségében, és olyan technológiát hoztak létre, amely nemcsak a koronavírus ellen jelenleg folyó harcban létfontosságú, hanem számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza.

A vírus szinte azonnali azonosítása és leírása, a vakcinák gyors kifejlesztése, valamint az új vírusváltozatok folyamatos figyelemmel kísérése lehetetlen volna a szintén díjazott Shankar Balasubramanian, David Klenerman és Pascal Mayer által kifejlesztett új generációs genetikai szekvenálási technológiák nélkül.

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prizes a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése.

A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Tavalyelőtt a kínai Tencent vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz. A három élettudományi és az egy-egy fizikai és matematikai díjjal egyenként 3 millió dollár (891 millió forint) pénzjutalom jár.

Hagyományosan élőben televízión közvetített gálán adják át az elismeréseket, a világjárvány miatt azonban a rendezvényt 2022-re halasztották.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Cseke Csilla

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Gratulálok, mert nagyon megérdemelte ezt az elismerést a többiekkel együtt.
Na, ilyenkor jó magyarnak lenni, mert kicsit tompítja a körülöttünk zajló mindennapi keserü valóságot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@silber13: értem én az iróniát..de mit kéne még kapjon?
Nem szívem csücske a regnáló kormány, de Kossuth-díjat mégsem adhatnak Karikó úrhölgynek!
silber13
@Emmersson71: Való ea ieman zézek: Ákoak ige
vlóba em,
silber13
@Emmersson71: Elnézést a fenti szövegtorzóért ! Szóval Karikó nem, de Ákos, meg Nagy Feró igen?
Emmersson71
@silber13: A Kossuth-díj nem tudományos munka elismerése. Ahogyan Ákos vagy a Nemzeth Chótánya sem kap Széchenyi-díjat, mert az pedig nem művészeti tevékenységért jár.
Málna
@silber13: A Kossuth-díj kulturális díj. Hogy adhatnák Karikónak?
silber13
@Emmersson71: @Málna: Igazatok van, tévedtem, elnézést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.