Tavaly még a korábban tapasztaltaknál is nagyobb volt a tömeges üresedés. 

Az Mfor.hu cikke szerint – melyet a hvg.hu szemlézett – míg három éve 53 újabb üres praxist jelentettek le a megelőző évihez képest, tavalyelőtt már 62-vel nőtt ez a szám, ám 2020-ban még ennél is durvább ugrás következett: egy év alatt 107-tel nőtt az üres praxisok száma. Ezzel jelenleg Magyarországon 571 háziorvosi praxis számít betöltetlennek. 

A járvány első évében száznál is több háziorvosi praxis üresedett meg

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is ütemesen nő a cikk szerint: három éve 284 ilyen praxis volt az országban, tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig már 402 volt a tartósan üres praxisok száma. Emögött az orvostársadalom elöregedése áll, 2020 végére ugyanis a háziorvosok átlagéletkora 58,8 évre nőtt, a csúcsérték 66 évre, az orvosok 90 százaléka pedig 73 éves lett a cikk szerint.

Az üres praxisok helyzetén a kormány már tavalyelőtt és tavaly is pályázattal igyekezett segíteni a kormányzat, mindkét évre 1,25 milliárd forintot állítottak rendszerbe a tartósan üres praxisok (háziorvosi és fogorvosi) betöltésére, valamint a praxisjog megvásárlására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiírt pályázatra az Mfor.hu cikke szerint végül annyian jelentkeztek hogy meg kellett emelni a keretösszeget több lépésben 1,78 milliárd forintra (ehhez többek között az egészségügyi dolgozók 2018-2020. évi béremelésének fedezetét is bevonták). 

A cikk szerint végül összesen 150 pályázat érkezett be a szervezethez, 50 háziorvosi és 32 fogorvosi letelepedési pályázat, valamint 68 háziorvosi praxisjog-vásárlási pályázat. Végül 142 pályázatot fogadott el a koordináló szerv, ám tízen meggondolták magukat, így végül csak 132 orvos kötött támogatási szerződést, közülük 106-an voltak háziorvosok, és 26-an fogorvosok. A 106 szerződőtt háziorvosból 69-en nők és 37-en férfiak, átlagos életkoruk 43 év. A tavalyelőtti nyertes pályázók átlagéletkora még 41,4 év volt, vagyis már itt is látható az Mfor.hu cikke szerint az elöregedési hatás. 

Forrás: mfor.hu, hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Az én körzeti orvosom most 80 éves. Tip-top, jókedvű, érti a dolgát, szereti az ügyfélkör.
ómió
Mindig mondtam én, hogy azon csak a böszmei fizulenyulás "segít"!
Nessy
@ómió: Az "emútt tíz évben" ki van kormányon? A tavalyi több mint száz megüresedett praxisért Gyurcsány felel?
Nessy
@jesz:
Az enyém is 70 fölött van. Néha nehéz elhinnem, aztán mikor elgondolom, hogy kb. 40 éve ismerem, rájövök, hogy nem csak felettem szállt el az idő.De ma is olyan agilis, mint pár évtizede.
ómió
@Nessy: És? Ki duplázta meg a fizetésüket? Ennek dacára üresednek meg a praxisok! Böszme efftárs viszont lenyult tőlük egy havit, ami meg csak "normál praxisüresedést" okozott! Ergo mit kell csinálni? Lenyulni!
Nessy
@ómió: Sajnos, a praxis finanszírozás nem ezt mutatja! A háziorvosok praxisdíjat kapnak! Ebből fedezik a tárgyi beszerzéseket, az asszisztens, a takarító bérét a járulékokkal, a rezsi költséget. Ami marad az a fizetésük! Ergo öket nem érintette a világ válság miatt utolsó évben elvett "egy havi" ! Amit az emútt 10 év dübörgő gazdasága mellett sem kaptak vissza azok, akiktől valóban akkor "elvették".
ómió
@Nessy: Ó, tényleg! Most "csak" a bérüket duplázzák meg, ám vissza "semmit nem kapnak"! Így kell hazudni?
Nessy
@ómió:úgy látom, szakértő a témában. Akkor viszont illenék ismerni az ellátási rendszerek finanszírozását! Nem a háziorvost, a praxist finanszírozzák. Azaz a mostani béremelés rájuk személy szerint nem vonatkozik! Most tervezi a kormány, hogy majd a csoport praxis kialakításával, melyik praxiscsoport mennyit kap. Ahol ennek a kialakítására nincs lehetőség, ott minimális lesz az emelés, majd egyszer. Hazugozza le a kedves családját!
ómió
@Nessy: Az eddigi gyakorlat szerint az orvosi béremeléseket a háziorvosi - "praxisi" - béremelések rendre követték. Most is így lesz. Lehazugozni meg - ne hárítson - az azt "kiérdemlőket" szoktam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.