Tavaly még a korábban tapasztaltaknál is nagyobb volt a tömeges üresedés. 

Az Mfor.hu cikke szerint – melyet a hvg.hu szemlézett – míg három éve 53 újabb üres praxist jelentettek le a megelőző évihez képest, tavalyelőtt már 62-vel nőtt ez a szám, ám 2020-ban még ennél is durvább ugrás következett: egy év alatt 107-tel nőtt az üres praxisok száma. Ezzel jelenleg Magyarországon 571 háziorvosi praxis számít betöltetlennek. 

A járvány első évében száznál is több háziorvosi praxis üresedett meg

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is ütemesen nő a cikk szerint: három éve 284 ilyen praxis volt az országban, tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig már 402 volt a tartósan üres praxisok száma. Emögött az orvostársadalom elöregedése áll, 2020 végére ugyanis a háziorvosok átlagéletkora 58,8 évre nőtt, a csúcsérték 66 évre, az orvosok 90 százaléka pedig 73 éves lett a cikk szerint.

Az üres praxisok helyzetén a kormány már tavalyelőtt és tavaly is pályázattal igyekezett segíteni a kormányzat, mindkét évre 1,25 milliárd forintot állítottak rendszerbe a tartósan üres praxisok (háziorvosi és fogorvosi) betöltésére, valamint a praxisjog megvásárlására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiírt pályázatra az Mfor.hu cikke szerint végül annyian jelentkeztek hogy meg kellett emelni a keretösszeget több lépésben 1,78 milliárd forintra (ehhez többek között az egészségügyi dolgozók 2018-2020. évi béremelésének fedezetét is bevonták). 

A cikk szerint végül összesen 150 pályázat érkezett be a szervezethez, 50 háziorvosi és 32 fogorvosi letelepedési pályázat, valamint 68 háziorvosi praxisjog-vásárlási pályázat. Végül 142 pályázatot fogadott el a koordináló szerv, ám tízen meggondolták magukat, így végül csak 132 orvos kötött támogatási szerződést, közülük 106-an voltak háziorvosok, és 26-an fogorvosok. A 106 szerződőtt háziorvosból 69-en nők és 37-en férfiak, átlagos életkoruk 43 év. A tavalyelőtti nyertes pályázók átlagéletkora még 41,4 év volt, vagyis már itt is látható az Mfor.hu cikke szerint az elöregedési hatás. 

Forrás: mfor.hu, hvg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Nessy: És? Ki duplázta meg a fizetésüket? Ennek dacára üresednek meg a praxisok! Böszme efftárs viszont lenyult tőlük egy havit, ami meg csak "normál praxisüresedést" okozott! Ergo mit kell csinálni? Lenyulni!
Nessy
@ómió: Sajnos, a praxis finanszírozás nem ezt mutatja! A háziorvosok praxisdíjat kapnak! Ebből fedezik a tárgyi beszerzéseket, az asszisztens, a takarító bérét a járulékokkal, a rezsi költséget. Ami marad az a fizetésük! Ergo öket nem érintette a világ válság miatt utolsó évben elvett "egy havi" ! Amit az emútt 10 év dübörgő gazdasága mellett sem kaptak vissza azok, akiktől valóban akkor "elvették".
ómió
@Nessy: Ó, tényleg! Most "csak" a bérüket duplázzák meg, ám vissza "semmit nem kapnak"! Így kell hazudni?
Nessy
@ómió:úgy látom, szakértő a témában. Akkor viszont illenék ismerni az ellátási rendszerek finanszírozását! Nem a háziorvost, a praxist finanszírozzák. Azaz a mostani béremelés rájuk személy szerint nem vonatkozik! Most tervezi a kormány, hogy majd a csoport praxis kialakításával, melyik praxiscsoport mennyit kap. Ahol ennek a kialakítására nincs lehetőség, ott minimális lesz az emelés, majd egyszer. Hazugozza le a kedves családját!
ómió
@Nessy: Az eddigi gyakorlat szerint az orvosi béremeléseket a háziorvosi - "praxisi" - béremelések rendre követték. Most is így lesz. Lehazugozni meg - ne hárítson - az azt "kiérdemlőket" szoktam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.