Napok óta egyre többet lehet hallani arról a szabályozásról mely a szakma szerint a vendéglátóhelyek 90 százalékát ellehetetlenítené. 

"Orbánék megnyomorítanak, megcsonkítanak" – felháborodtak a vendéglátósok az új szabályozáson
Kép: Pixabay

Az új szabályozás szerint  étel-ital és cukrásztermék előállítás, készítés mostantól már csak szakképesítéssel végezhető!

Eddig elég volt, hogy minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen, most a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-i hatályba lépésével ez nem lehetséges.

A hideg-meleg étel és italok, cukrászati termékek készítése mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Már nem elegendő, ha a konyhán-cukrászüzemben egyetlen vezető szakács-cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden kolléga számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen!

Nyáron már több ismerős vendéglátóhelyet megkerestünk a vírus helyzet és a munkaerőhiány kapcsán, most ismét kérdéssel fordultunk hozzájuk.

Most mi lesz? Diploma kell majd a mekibe a krumpli sütéshez?

- tette fel a kérdést az egyik étteremtulajdonos.

Szerinte ezzel a szakmát teljesen ellehetetlenítik, ugyanis így is hatalmas a munkaerőhiány. A helyek jelentős része ezzel küzd, és most még kilátástalanabbá válik a helyzet.

Az, hogy számára az mit jelent, hogy, A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével, nem tudja.

Orbánék megnyomorítanak, megcsonkítanak, ez nem lehet igaz, olyanok hoznak rendeleteket, akik életükben nem láttak még éttermet működni. Alig álltunk fel, és térünk magunkhoz.

- fejtette ki egy belvárosi étterem üzletvezetője.

Segítség kéne a szektornak, nem ez. Mert ez szégyenteljes és felháborító.

- tette hozzá, és elmondta, hogy náluk csak a konyhafőnök az, aki rendelkezik szakirányú végzetséggel. Ő felel mindenért, ő tartatja be a higiéniás feltételeket, rendel árút, és vezeti a konyhát.

Nálunk mindenki be van jelentve, megfelelően és hivatalosan. A szerződéseken az szerepel, hogy SZAKÁCS, most akkor mit csináljak, legyen mindig itt egy képzett és bizonydítványal rendelkező emberem, a többi meg legyen KONYHAI KISEGÍTŐ? Mert nincs más lehetőségem.

- mondta megkeresésünkre egy étterem tulajdonos, aki szerint ez a rendelet elve értelmetlen, és nem maradhat így. 

A büfé termékeket készítő és forgalmazó vállalkozásoknak ez idáig nem kellett végzettség a tevékenység végzéséhez, viszont ez a mostantól hatályos rendeletben már nem szerepel, vagyis, így már iskolai büfét sem üzemeltethet akárki. 

Ma jött a hír, hogy az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását, ám hogy mire fog vonatkozni a szabályozás azt nem lehet tudni.

A módosítás lényege a tárca szerint, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi vendéglátóipari munkavállaló szakképesítése.

A képesítési követelmények rendeletéről szóló tájékoztatónkat több mint 300.000 tekintették meg, sok ezer megosztás történt.  Amint a Minisztériumtól bővebb, konkrét tájékoztatást kapunk azt közöljük.

- közölte Szalai Zoltán az NVGSZ Nemzetközi Vendéglátóipari és Gasztronómiai Szaktestület elnöke.

Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Szavazzatok a gecire. Minden idióta szalaggyon, épp választás van (élő), lehet voksolni a törpenóra torpedóra, mondjuk megzakkant, de ez kell neketeke.

'Félre fogom rántani a kormányt ha valaki le akarná váltani (a kormányt)'

"Ha mégegyszer halomrajutok teljesen tönkreteszem ezt az országot"
ómió
Tényleg, efftársak! Miközben a vírus meg olyan "jót tett" veletek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.