Kismama-szövetkezeteket hoznának létre, hogy a gyereknevelés mellett rugalmas feltételekkel lehessen munkát vállalni.

A Pénzcentrum cikke szerint a szövetkezetekről szóló tövény júliusi módosítása évente több tízezer édesanya és édesapa számára nyitotta és nyitja meg az utat abban, hogy a gyereknevelés mellett rugalmas feltételekkel lehessen munkát vállalni. 

Kismamák bevonásával csökkentené a mukaerőhiányt a kormány – itt vannak a részletek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a kisgyerekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak, vagy szövetkezetbe léphessenek be, mely az általános munkajogi korlátozásoknál rugalmasabb feltételeket biztosít a számukra. Többek között a munkájuk tartalmát, módját és mértékét az érintettek maguk dönthetik el, és járulékkedvezmény is megilleti a szövetkezeti tagokat.

Az adózás is lényegesen kedvezőbb a munkáltatóknak, ha ilyen szövetkezeti tagot alkalmaznak annál, mintha a kismamákat hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák. A szövetkezeti tagok béréből csak a 15 százalékos személyi jövedelmadót (szja) vonják le, további járulékfizetési kötelezettség nincs. 

A lap szerint ezek tükrében várható, hogy sokaknak lesz vonzó a szövetkezeti tagság lehetősége, ami azt is jelentheti, hogy az egyes ágazatokban jelentkező hiányt a kismamák bevonásával lehet majd orvosolni.

Forrás: penzcentrum.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
kérném sorolni az egyes ágazatokat, ahová örömmel várják a kismamákat...(is)...valamint azokat, ahová a kismamák is boldogan ennek..
magyar1
Ne röhögtessenek már ezzel a munkaerőhiánnyal! 50 felett már nem vesznek fel senkit, csak vegetálnak a felette lévő korhatárosok. A fiatalok meg a nihilben drogoznak.
jesz
kérném sorolni az egyes ágazatokat, ahová örömmel várják a kismamákat...(is)...valamint azokat, ahová a kismamák is boldogan ennek..
Clavigo
@jesz: Kazánkovács,,kőbányász,,,,stb. Ha valaki veszélyeztetett terhes,,és ( vagy ) " mindenórás ",,,Ők előnyben részesülnek felvételnél... Ez egy téboly már,,lassan.
emerencia
@Clavigo: Ismerek olyan céget, ahol úgy toborozták a munkaerőt, hogy rugalmas a munkaidő, szabadon beoszthatják magukat az új munkatársak. Az lett belőle, hogy az új dolgozó rendszeresen közölte, hogy mikor óhajt dolgozni és mikor nem mert neki családja van és gyakran eljárkálnak néhány napra/hétre ide-oda pihenni. (Neje otthon volt a fiatalos nagyival és az egyszem gyerekkel.) A többi, klf. magánéletet élő, akár évtizedek óta ezen munkahelyen bizonyító régebbi kolléga élete pedig ettől kezdve hétről hétre attól függött, hogy az új munkatárs éppen milyen családi, baráti programon vesz részt, hiszen a vezetők ezt ígérték neki mikor felvették. Egy idő után a többieknek elegük lett és annak rendje-módja szerint kiutálták az illetőt. A következő kolléga már úgy lett felvéve, hogy a munkaidő beosztásnál mindenkire figyelemmel kell lenni. A kellemes, baráti légkörű munkahelyi közösségben pedig újra helyreállt a világ rendje. Segítettek egymásnak ha valakinek problémája akadt mert jól tudták, hogy adott esetben a másik viszonozni fogja.
ómió
Böszme efftársnak, bezzeg, ilyen gondja nem volt! Nyüzsgött a "segíjes"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.