Az IDEA Intézet 2021. október 26. és november 5. között készített reprezentatív közvélemény-kutatást, amelynek az eredményeit most közzé is tették.

Elmúlt az előválasztás hatása? Így áll most az ellenzék a Fidesszel szembenFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Intézet szerint az elmúlt előválasztás közvetlen, napirend- és így közvéleményformáló hatása – írja a 24.hu. A listák versenyében ismét a korábbi állapotok érvényesülnek.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, de mindössze 1%-kal.

Jelenleg az ellenzék 39, a kormánypárt 38%-on áll. Ez azt mutatja, hogy az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében viszont elmozdulás történt, ha nem is jelentős.

Az előző mérés esetében – igaz az előválasztás időszakában – az ellenzék és a Fidesz–KDNP teljesen kiegyenlített támogatottsággal rendelkezett, addig október végére, november elejére visszaállt a korábbi „rend”. A rendkívül aktív, már most jól mozgósított és elszánt fideszes szavazói tábor következtében újra a kormánypárt vezet három százalékponttal.

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos. (Ez ugyanennyi volt az előválasztási kampány előtt is.) Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7%, illetve 9%), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent. Így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Ez azt jelenti, hogy az MKKP támogatottsága is emelkedett, 1 százalékponttal.

Forrás: 24.hu, IDEA Intézet
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@Eladott Ország: Felőlem lehetsz Fideszes. Nem ebből ítélek meg embereket!
kereső
Mondom én, hogy forditva kéne a dolgoknak történnie. Forditani kellene az alapálláson: nem a miniszterelnök jelöltnek van hat pártja, hanem a hat pártnak van miniszterelnök jelöltje! A hat párt nincs a látókörben- csak MZP van. Ez visszaüthet- közömbössé teheti a választókat, hiszen az előválasztás során "kiemelt" figyelmet kaptak a pártoktól- most meg ...
Rizikó
@Horizont: Sajnos, tanítgatnom kell egy felnőtt embert az illemre!

Nagy szegénységi bizonyítvány ez. Még megalázóbb, hogy valószínűleg egy nőről van szó. Milyen példát mutat az ilyen a gyerekének? Szörnyű!
ómió
Így "feltörtek" a gázáremelés szimpatizánsai?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.