Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus ellen beadott emlékeztető dózis felfrissíti az immunrendszer memóriáját, az antitestek az oltás után három héttel érik el a legmagasabb szintjüket, hat hónap elteltével azonban a védőérték alá csökkennek.

Rusvai Miklós: "Aki most beoltatta magát, az a negyedik járványhullám végéig már védettséget szerzett, jövő ősszel azonban ugyanez már nem lesz elmondható"

Fotó: Pixabay cco

A Magyar Nemzet szerdai számában a víruskutató rámutatott: a harmadik oltás felvételével a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot, így aki most beoltatta magát, az a negyedik járványhullám végéig már védettséget szerzett, jövő ősszel azonban ugyanez már nem lesz elmondható.

Rusvai hangsúlyozta: az alaptétel az, hogy a harmadik oltás senkinek sem árt, ezáltal frissítjük fel ugyanis az immunrendszerünk emlékezetét, amelynek köszönhetően a szervezetünk újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot.

Az antitestek az oltás után három héttel érik el a legmagasabb szintjüket, ami egyénenként nagyon változó, utána viszont nagyjából hathetente feleződik a mennyiségük, hat hónap után pedig biztosan a védőérték alá csökken a számuk.

Van, akinél azonban ez akár két hónap után is bekövetkezhet

- mutatott rá a szakember.

Hozzátette:

ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az immunrendszer elfelejtette volna a védőoltást, mivel az immunmemória működik.

A probléma inkább az, hogy egy fertőzés esetén öt-hét napra van szüksége az immunmemória alapján működésbe lendülő immunrendszernek az antitestek termelésére.

Ennek értelmében ha valaki például szeptember elején vette fel a harmadik oltását, akkor az immunrendszere a vakcináció után öt-hét nappal már elkezdte termelni az antitesteket, és mostanra már elég antitest van a vérében.

Következésképpen nem kell öt-hét napnak eltelnie ahhoz, hogy a szervezete elkezdjen védekezni, hanem azonnal, már a fertőzés pillanatában reagál a bejutott vírusokra – magyarázta a víruskutató.

A harmadik oltással tehát időt nyerünk, de az immunrendszerünk nem felejtette el az első két dózist sem

- fogalmazott Rusvai Miklós.

Hangsúlyozta:

a SARS-CoV-2 vírusfertőzéstől nem félni kell, hanem fel kell készülni rá, vagyis időben beoltatni magunkat.

Ha az antitestszintet sikerül megfelelően magas szinten tartani, akkor a vírustól nem lehet súlyosan megbetegedni, mivel újabb és újabb immunlökéseket ad a szervezetnek – húzta alá.

Arra a felvetésre, hogy a harmadik oltást az alapimmunizálás részévé kell-e tenni, a szakember elmondta: érdemes ezen elgondolkodni, ugyanakkor még korai erről beszélni, mivel egyes országokban az 5-11 éves korosztály immunizálása is csak nemrég kezdődött meg. Rusvai Miklós szerint azonban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vélhetően még karácsony előtt Európában is engedélyezni fogja az 5-11 évesek vakcinációját a Pfizer szérumával, ettől kezdve pedig Magyarországon is sor kerülhet ennek a korosztálynak a beoltására.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet

Címlapkép: Pixabay cco

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ludas Matyi
Hat ez a köcsög nagyobb emeber mint Nostradamus. Ez a Rusnya Rusvai mar lat 2022 öszeeig is.
Pálinkás Pál
@Ludas Matyi: szaros lódoktor,vén marha..csak az a baj, a sok agyhalott beveszi a hülye dumáját..
Rockxy
rushvai-féle vaxinareklám!
a pénz beszél, nem az egészség a fontos:
veoh.com/watch/v142141358qnn9sKBH
kereső
Tényleg, miért kell ezt az embert engedni nyilatkozni. Többet árt, mint használ. Legalább azzal tisztában lenne, hogy ez az össze-vissza beszéd +kavalkád" az, ami megrengeti a bizalmat, az ember csak kapkodja a fejét - most akkor kinek higgyek?, a saját szemének nem tud, mert az egészségügy tiltó listán van- nem nyilatkozhatnak, nem mondhatják el az igazságot. Akinek a dolga lenne, az meg inkább bolondot csinál magából, minthogy igazat szóljon.
Nessy
@kereső: Pont ez a titkolózás generálja az összevissza nyilatkozatokat, a vadabbnál vadabb érveket az oltás ellen! Hogy ebben a kormánynak mi a ráció, nem lehet tudni! Valami oka biztos van.
Pálinkás Pál
ezt hazudtátok a többi oltás előtt is, azt sorba halnak az oltottak...hazug csürhe, főleg te, lódoktor...
Ludas Matyi
@Pálinkás Pál: ne csodalkozz. Ha a birka karambol kitereled a birkakat es az elsönek oda tartassz egy botot ugrik az elsö. Utana amikor elveszed a botot meg fogod latni, hogy a többi birka is ugrik, holott mar nincsen ott a bot, amit at kellene ugrani.
Ennyi a külömbseg a birka es az ember között. Semmi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.