Az évek óta pilótaként dolgozó egykori tévés riporter, Pető György telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott, összesen több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázisban, mely számokat az izraeli NSO Group ügyfelei Pegasus-megfigyelés célpontjának választottak ki – írja a Direkt36 tényfeltáró portál a Telexen.

Pegasus kémszoftverrel célozták a NER-elit magánrepüléseiről súgó exújságíró-pilótát is

Fotó: pixabay.com

Kósa Lajos fideszes képviselő nemrég elismerte, hogy Magyarország megvásárolta a kémszoftvert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt, hogy a Pegasus-megfigyelésekről szóló hírek közt

„van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja”

a megjelent beszámolóknak.

Pető érthetetlennek tartja, miért került a biztonsági szervek célkeresztjébe, mivel a munkájának és ügyfeleinek nincs magyarországi kötődése.

„Szerintem én senkinek nem lehetek érdekes”

– mondta. Vannak ugyanakkor arra utaló jelek, hogy a magyar titkosszolgálatokat valójában Pető máig élő médiás kapcsolatai érdekelték.

Pető György karrierjét a kilencvenes években a Magyar Televízióban kezdte, majd 1997 és 2000 között az akkor induló RTL Klub riportere lett. Dolgozott az RTL Klub New York-i tudósítójaként is, majd a Helyszíni Szemle című bűnügyi magazin műsorvezetőjeként stábjával bűnesetek helyszíneire mentek ki forgatni.

A pilótavizsgát már a '90-es években letevő Pető később a médiát otthagyva inkább főállásban is repüléssel kezdett el foglalkozni. Kommunikációs igazgató lett a légügyi hatóságnál majd a Budapest Airportnál, jelenleg pedig pilótaként repül külföldön.

Miután régi kollégaként rengeteg újságíró jól ismeri, sokan tőle szoktak szakmai segítséget kérni nemcsak általánosabb légügyi témákban, de

például akkor is, ha mondjuk Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és más kormányközeli emberek repülőútjairól írnak.

Petőt legutóbb például idén tavasszal olyan cikkek megírásakor keresték meg szakértőként, melyek feltárták, hogy az OE-LEM lajstromszámú, a NER-elit által gyakran használt magángép a vírushelyzet szempontjából veszélyesnek minősülő Dubajba indult. Ekkor az is kiderült, hogy a gépen Mészáros Lőrinc és későbbi felesége, Várkonyi Andrea utazhattak.

„Nincs semmilyen motivációm, ha tudok, segítek. Ezek publikus adatok, és érthetetlen a titkolózás a magánrepülőzéssel kapcsolatban”

– mondta a Direkt36-nak Pető azokról a nyílt forrásból is elérhető repülési adatokról, melyeket olykor segít értelmezni újságíróknak. Ezeket az információkat bárki láthatja a repülők útvonalait követő applikációk segítségével.

„Semmi leleplezés nincs ebben. Nem titkos információkat osztottam meg. Ha valaki ennyire aggódik, hogy a privát repülései kiderülnek, akkor ne használjon magánrepülőt”

- mondta a pilóta.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Fél a fideszmaffia ezt már tudjuk.
Arra számit buknak, ezért időzített bombákat és taposó aknákat helyez el mindenhová és fénysebességre kapcsolta a lopási sebességet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
Fél a fideszmaffia ezt már tudjuk.
Arra számit buknak, ezért időzített bombákat és taposó aknákat helyez el mindenhová és fénysebességre kapcsolta a lopási sebességet.
Rizikó
A szoftver megvásárlása nem ördögtől való. A felhasználásról a titkosszolgálat pedig biztosan nem fog az újságban írni.
Horizont
@Juliusz48: Azt írták, ezt az izraeliek csak államnak adták el szigorú szabályozással. Terroristák ellen. Az újságírók azok??
Igen minden ország titkosszolgálata használhat ilyet csak nem mindegy hogyan és kik ellen.
Juliusz48
@Horizont: És Ön még hisz a mesékben? Mikor eleve azt is hozzátette a cég, hogy aki visszaél vele, azét lekapcsolják. Ezek szerint nem történt visszaélés? Vagy nem feltűnő, hogy az Amnesztynek a lista kikerülésére, már lett is figyelő appja? Nem gondolja, hogy nekik is volt egy példány hivatalosan, vagy feketén, hogy ki tudják dolgozni a figyelőt?
Horizont
@Juliusz48: Én egész mást gondolok :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.