Egy reggel érkező csapadékhullám miatt sokfelé kell esőre számítani az országban, ami a Dunántúlon késő délutántól már havas esőbe és hóra válthat át. Hétfőn már a keleti országrészben is lehet számítani havas esőre és hóra az előrejelzés szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés inkább csak az Alföldön lehet. Délutánra keleten átmenetileg megszűnik a csapadék, ugyanakkor reggeltől nyugat felől érkezik is a következő csapadékhullám. Ez utóbbiból sokfelé kell esőre számítani, késő délutántól, estétől a Dunántúlon már átválthat a halmazállapot havas esőre, hóra is. Összességében nagy területen gyűlhet össze jelentős mennyiségű csapadék.

Késő délutántól már akár havas eső és hó is lehet a Dunántúlon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Elsősorban az Alföld délkeleti részén kísérhetik erős lökések a délies irányú szelet, amely másutt egyre nagyobb területen északnyugatira fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 14 fok között várható, de a naposabb a délkeleti tájakon 15 fok fölötti, míg északnyugaton, nyugaton 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Késő estére 0 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet, hasonló eloszlásban.

Vasárnap éjjel borult lesz az ég, és az Észak-Dunántúlt leszámítva sokfelé várható csapadék. Döntően eső, de a Dél- Dunántúlon mind több helyen várható inkább havas eső, hó. Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban többnyire -1 és +5 fok között alakul.

Hétfő délelőttre, a déli órákra fokozatosan megszűnik a csapadék: az esőt a keleti országrészben is egyre nagyobb területen váltja havas eső, havazás. Az összefüggő felhőzet napközben szakadozik, és általában felhőátvonulásokra lehet számítani hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, néhol előfordulhatnak hózáporok, záporok. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. Délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.