Novemberben péntekenként és szombatonként ellenőrizték az autóvezetőket a rendőrök, egy hónap alatt 126 ittas és hat bódult állapotban vezető sofőrt kaptak el. Rajtuk kívül horogra akadt még egy embercsempész és jó pár körözött személy is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 112 olyan sérüléssel járó közlekedési baleset történt a fővárosban, amit ittas állapotban okoztak. A BRFK emiatt idén novemberben az ittas, bódult, valamint az agresszív, a közlekedési szabályokat szándékosan megszegő sofőrök kiszűrésére szervezett akciót. 

Rengeteg ittas sofőrt kaptak el a fővárosban a rendőrök egy hónap alatt

Fotó: Illusztráció/police.hu

"A hat pénteki és szombati napot érintő ellenőrzés-sorozat alatt 126 ittas és hat bódult járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Elfogtak még egy embercsempészt, két bűncselekmény miatt körözött személyt, három embert kábítószer birtoklása, egyet jogellenes magyarországi tartózkodás miatt, két járművezetőt pedig azért, mert eltiltás ellenére ültek a volán mögé. Előállítottak öt sofőrt is, akiknek nem volt jogosítványa, egy embert pedig járművezetés tiltott átengedése miatt"

- olvasható a közleményben, amely szerint a rendőrök összesen 84 büntető és 55 szabálysértési feljelentést tettek, 63 esetben közigazgatási bírságot, 50 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A BRFK az ittas vezetés ellen még az ország Janka nénijét, Pásztor Erzsi színművésznőt is beveti az új kampányfilmjében:

Forrás: police.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Nagyon jó, hogy a zsaruk teszik a dolgukat! A második ittas vezetés után végleg el kéne venni a jogosítványt.
jesz
ez a bódult állapot, ez igen veszélyes...azzal vajon mit kezdenek? Kijózanodik, vagy kitisztul a feje, oszt annyi?
csak úgy....
örömükben piálnak,hogy a kormány befagyasztotta nekik ..
kissé felnőttem
párszor előjön a téma : AKI nem tud élni a lehetőséggel attól az első alkalommal elvenni Magyarázkodás nincs 133 ezt tessék még ma megszavazni aztán aki levizsgázik és vezet majd értékeli is hogy mit veszithet. EZ nem lehet az igéret földje, emberéletekkel játszani,
Emmersson71
@Rizikó: Miért kéne második esélyt adni?!

"Az ittas gépjárművezetés szinte kizárólag szándékosan elkövethető bűncselekmény."

Bűncselekmény, letöltendőt!
Rizikó
@Emmersson71: Nem az a cél, hogy egy falka részeg sofőrt bebörtönözzünk, hanem hogy többet ezek ne vezessenek.
Emmersson71
@Rizikó: Tudod, nem egy vezet azután is, hogy eltiltották. A cél, hogy ne gyilkoljanak, arra pedig a bezárás a legjobb módszer.
Rizikó
@Emmersson71: A tolvajnak meg a kézlevágás.
simmering73
Még jó, hogy a magyar csak örömében és csak bánatában vedel.
Emmersson71
@Rizikó: Én nem beszéltem erről, ez nem analógia! Az ittas vezetésben nagy eséllyel van benne egy halálos kimenetelű karambol, gázolás. Egy lopás ennyire talán nem veszélyes.

Persze, van aki osztja a nézeteidet: "Pokorni 2010 márciusában, a kampányhajrában egy ajkai lakossági fórumon beszélt arról: „Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét.""

www.origo.hu/itthon/20141130-pokorni-kezlevagas-helyett-csak-bosszankodik.html
Emmersson71
@simmering73: Viszont a katatón állapotúak nem isznak...annyit ;)
Rizikó
@Emmersson71: De bizony analógia. Egy ittas vezetésből azonnal gyilkossági ügyet nem lehet kreálni. Te ezt tetted, erre írtam a kézlevágást.
Emmersson71
@Rizikó: Akkor volna analógia, ha én gyilkosnak neveztem volna az ittasan vezetőket és akasztást követelnék! Én simán elzárást akarok ezeknek a bűnözőknek. Ha 3-4 hónapig rács mögött vannak, a járulékos veszteségek - családtól távol, melóból kirúgás - talán elrettentik a többit.
Rizikó
@Emmersson71: Akkor nézd meg a Btk ban az ittas vezetés büntetési tèteleit.
Emmersson71
@Rizikó: Megnéztem, de nem csak a Btk-ban.

"Ittas vezetés büntetése

Feltétlenül számítania kell egyéb büntetés mellett járművezetéstől eltiltásra.

Btk. 55. § (2) A járművezetéstől el kell tiltani azt, aki járművezetés ittas állapotban vagy járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követ el. Különös méltánylást érdemlő esetben a járművezetéstől eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető.

(3) A járművezetéstől eltiltás meghatározott fajtájú (légi, vasúti, vízi vagy közúti) és kategóriájú járműre is vonatkozhat.

56. § (1) A járművezetéstől eltiltás határozott ideig tart, vagy végleges hatályú.

(3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni.

Az ittas vezetés vétségi alakzata esetében a bíróság legfeljebb 2 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki, legvalószínűbb büntetés azonban a pénzbüntetés. Ennek mértéke a bírói gyakorlat szerint 250.000 – 300.000,- Ft, de természetesen ettől a bíróság megállapíthat jelentősen magasabb, vagy alacsonyabb összeget is. A törvény értelmében a legalacsonyabb kiszabható pénzbüntetés 30.000,- Ft, míg a legmagasabb 270 millió Ft."

vidakovics.hu/ittas-vezetes-jarmuvezetes-ittas-allapotban-btk-236/
Rizikó
@Emmersson71: Tehát jól gondoltam, hogy a megelőzés a cél, nem az, hogy minden ittas sofőrt lesitteljenek.
Logikád alapján még elrettentőbb lenne a kényszermunka tábor és a testi fenyítés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.