Jövőre, 2022. január 1-jétől ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár, addig kereken egy hónap maradt hátra. Ez azt jelenti, hogy az 1957-ben születettek már csak a 65. életévük betöltése után vonulhatnak nyugdíjba –  írja a pénzcentrum cikke.

Ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár Magyarországon: mutatjuk a részleteket
Kép: Pixabay

Mint az régóta ismert, 2014 óta évről-évre sávosan emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár. Aki 1952. január 1-je előtt született, annak a nyugdíjbavonuláshoz a betöltött 62. életév volt a feltétel, az 1952-ben születetteknek a 62. életév betöltését követő 183. nap, az 1953-ban születettek számára pedig már a betöltött 63. életév.

Így jutottunk el az utolsó lépcsőig:

pontosan egy hónap múlva, azaz 2022. január elsején az 1957-ben vagy az azt követően születettek számára a korhatár 65 évre emelkedik.

Az öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, legalább 20 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem áll.

Hogy a későbbiekben emelkedik-e a nyugdíjkorhatár, arra jelenleg nincsenek kormányzati tervek, iránymutatások. Az idei korhatáremeléssel várhatóan 2035-ig fenntartható marad a nyugdíjrendszer.

A témára utoljára idén nyáron a Kormányinfo keretében tértek ki. Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az mondta:

Nem gondolkodunk, nincs ilyen kérdés napirenden.

Magyarországon a nyugdíjszámítás egy felosztó-kivonó rendszer alapján történik, amelynek a lényege, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött embereket a munkaképes korú kereső réteg tartja el a bruttó keresetükből egységesen levont járulékok alapján. 

Forrás: Pénzcentrum
Címlapkép: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"A fidesz elég sűrűn verdesi a mellét, hogy 440 ezerrel többen dolgoznak, mint az elmúlt kilenc év előtti elmúlt nyolc évben. Ennek egyik oka a nyugdíjkorhatár emelése. 335 ezer munkavállaló 60-74 év közötti. A férfiaknál a várható élettartam alig haladja meg a 72 évet – ez a most születettekre vonatkozik, aki például 1955-ben látta meg a napvilágot, átlagosan kevesebb mint 65 évre számíthat -, tehát aki jól gazdálkodik az erejével és az idejével, az aligha fogja terhelni a nyugdíjkasszát. Az idős munkavállalókat egészítik ki a 16 évesen az iskolából kihullók (mióta 16 évre sikerült leszállítani a tankötelezettség korhatárát), ők majdnem 36 ezerrel szépítik a statisztikát. Mindeközben a 40 évalatti munkavállalók száma félmillióval csökkent. Ja, az őrületesen sikeres családpolitika eredménye is mutatkozik már.Hiába, mióta a családbarát magyar kormány szorgosan támogatja hűséges népét szögesdróton innen és túl – főként túl – azóta a babáknak valahogy kedve szottyant megszületni. Mert Matolcsy György földre szállása óta tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés." Az bizonyosodott be, hogy az történik, amit Orbán Viktor parancsba ad. A kedves vezér munka közben...
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_1080,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/06/orbor.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@rokker33: Te nem leszel nyugger? Titeket meg mi tartottunk el anno és ingyen tanulhatattok.
magyar1
Bajnait az 55 után születettek életük végéig átkozzák, közbe jött a vadkapitalizmus és egészségileg, lelkileg tönkretették őket, minket. A kisgyerekesek megalázása anno, ha volt gyereked nem kellettél, ha öreg vagy nem kellesz, legfeljebb takarítónőnek hiába tanultál stb. Miközben a sok rohadék milliárdos rétek kialakult.
Túl sok a milliárdos.
Gyurka80
@solidedge: Te is elismered, hogy csináltak, egy csődbe vitt országban ennyit tudtak."Az tény viszont, hogy a nők 40 év utáni nyugdíjazása és a 13. havi nyugdíj közelebb hozza a nyugdíjkorhatás további emelését."
Csizmás Kond
Na...végre kidolgozhatják magukat azok akik még hetvenéves korukban is dolgozni szeretnének.
magyar1
@Csizmás Kond: De vannak akik nem bírnak, a 60 éves nyugdíjkorhatár lenne a maximum általában.
Vannak olyan emberek, akiket az Isten rengeteg energiával és jó egészséggel áldott meg, azok úgyis dolgoznak és dolgoztak még a szocializmusban is.
Nem hinném, hogy nem jönne ki 0-ra az az összeg amit e nyugdíjkorhatár emelésével kikínlódnak, pld. rokkantak munkába állítása, egész nagy pénzbe kerülő bázis van arra, hogy nyilvántartsák, munkahelyeket keressenek, kiegészítések stb. Többe kerül a leves mint ahús - szokták mondani.
Csizmás Kond
@magyar1: ...ez csak ironia volt...a valóság az, hogy minél tehetetlenebb és munkakerülő utodok kerülnek a hatalom berkeibe annál inkább azokra vannak szorulva akik még képesek valamire...így rohad el a nagy demokratikus álom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2022. January 16., 12:00
Novak Djokovic: rendkívül csalódott vagyok
Itthon - 2022. January 16., 11:13
Lakástűzben meghalt egy ember Nyíregyházán
Itthon - 2022. January 16., 08:01
Szitáló ködbe fulladhat a hét utolsó napja