Előreláthatóan megnőnek a valorizációs szorzók, ami jót jelent azoknak, akik 2022-ben készülnek nyugdíjba menni.

Jól járnak azok, akik jövőre mennek nyugdíjba – itt vannak a részletek!Fotó: Pexels

Farkas András nyugdíjszakértő a weboldalán tette közzé: a 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest – vette észre a 24.hu.

De mit jelent ez azok számára, akik 2022. január 1. és december 31. között nyugdíjba vonulnak?

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2021. november 30-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ez pedig magával hozza a növekedést, ami Farkas szerint akár 8 és fél százalék is lehet.

E friss gyorsjelentés tükrében nagy esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia – a koronavírus járvány negyedik hulláma és a növekvő infláció jelezte gazdasági gondok dacára – 2021-ben az egész évben fennmarad, vagyis 2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók – írja a nyugdíjszakértő.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pexels

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ezekkel a valorizációs szorzókkal a hatalom elismeri az eddigi nyugdíjas átverést. Lehet menni kezet csókolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Ez úgy jött ki, hogy mindent széthazudtok, ami téma csak felmerül és azt próbáljátok a köztudatba belehazudni, hogy a Böszme-féle 8,5%-os nyugdíjcsökkentés meg a Libás nyugdíjlenyulása (13. havi), az maga volt a nyuggerkánaán! Pedig akkor tuti India után jöhettünk!
Eladott Ország
@ómió:ma, 10:40 ◘ A román cigányod diktatúrája alatt gatyásodtak le a nyugdíjasok és juttatták koldusbotra az aktív dolgozókat is, te fidesz seggnyaló barom! Mára Európa koldusháza lettünk! Ezért felelni fogtok!
ómió
@Eladott Ország: Amikor meg, ugye, Böszme efftársad lenyult tőlük 8,5%-ot (az egy évben több, mint 1 havi), Libás efftársad meg plusz 1 havit (a 13. havit) - erősítsd már meg, bolsiék fajkreténje(!) - az, ugye, maga volt a nyugger-életszínvonal növelés, efftársi módra! Leszel te még kreténebb is? Az aktívak meg, ugye, akkora "koldusbotra jutottak", hogy a minimálbérük magasabb mint államcsődötök idején az átlagbérük volt! Viszont, tényleg: efftársi népzsebelésetek, az évi kétszeri gázáremelésetek meg államcsődötök idején valóban Európa koldusháza lettünk! Mikor feleltetek érte, szarkupac efftárs!? Majd, ha már totál másokra hazudtátok?
ómió
@Eladott Ország: Bolsiék idiótája! Ne a bolsi kanászkürtök butítóhírdetéseit magold be, hanem gondolkozz! Vagy nincs mivel? Ez, ám, nálad az efftársi pech!
földlakó
@ómió: Aki nem szavazta meg (fidesz) a 13. havi nyugdíj bevezetését az mit ugat annak elvételéről? Mikor volt a 8,5%-os nyugdíj csökkentés?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.