A Szputnyik vakcina mennyiségének fogyatkozása hónapok óta része volt az oltóanyagokkal kapcsolatos kormányzati kommunikációnak, és ez alapján elvileg nem lenne meglepetés, hogy november közepén ezzel kapcsolatban már csak egy tömör mondat szerepelt a tájékoztatókban: „a Szputnyik már elfogyott” – számol be róla a G7.

Nem elfogyott, hanem megromlott – ferdít a kormány a Szputnyikkal kapcsolatban
Kép: Pixabay

Azonban van egy statisztika, amely szerint a készlet tizedét, közel 200 ezer dózist még nem használtak fel. A beadott vakcinák típusára vonatkozó információt ugyan hazai felhasználásra a magyar kormányzat sohasem tett közzé, elküldi viszont az adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), amelynek oldaláról ez némi késéssel legyűjthető.

Nyáron már bőségesen rendelkezésre álltak nyugati vakcinák is, és aki addig kivárt, nem akart orosz oltóanyagot.

A megmaradt készletnek lejárt a szavatossága, ezért csökkent végül nullára a használata.

Az utolsó 200 ezer Szputnyik (második komponens) május 11-én érkezett Magyarországra, és mivel az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje, ezért november első felében ez akkor is lejárt, ha az utolsó 200 ezret csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották.

De volt-e még olyan készlet, amelynek lejárt a szavatossági ideje?

Hivatalos információt erről nem biztos, hogy fogunk valaha kapni, a koronavírus sajtóközpont nem válaszolt a kérdésre, hogy mi okozza a hivatalos közlés (elfogyott a Szputnyik) és a Magyarország által leadott adatsor eltérését, amely szerint lennie kellene még közel 200 ezer adagnak.

Ennyi Szputnyik vakcina értéke mintegy 578 millió forint. Ez a járvány elleni védekezésre fordított kiadások nagyságrendjéhez képest ugyan eltörpül, másrészt viszont a korábbi tapasztalatok alapján rengeteg kisebb kórházi beszállítót ki lehetne ennyi pénzből fizetni, miközben a már idén is hatalmasra duzzadt kórházi adósságok ismét magyar vállalkozások működését veszélyeztetik.

A 90 százalékos felhasználás egyébként egyáltalán nem számít rossznak, és vitathatatlan, hogy a Szputnyiknak köszönhetően olyan időszakban sikerült gyorsítani a magyar oltási programon, amikor nyugati vakcinából még nem volt elég.

Vagyis életeket sikerült megmenteni az orosz oltóanyagnak köszönhetően. Ráadásul a Szputnyik beszerzésénél nagyságrendekkel jobban sikerült eltalálni a szükséges mennyiséget, mint a közel négyszer drágább Sinopharm esetében, amelyből azt követően is majdnem 2,2 millió van raktáron, hogy 811,2 ezret eladományozott a kormány.

Ám a jelek szerint a kormányzat még így is kínosnak érezné elismerni, hogy a készlet tizedének lejárt a szavatossága, és ki kell dobni.

A nemrég megjelent, korrekt módon tálalt anyagok is megerősítik a Szputnyik hatékonyságát, bár ezek még mindig nem jelentik azt, hogy a Szputnyik biztosan a legjobb lenne az idehaza használt vakcinák közül.

Mindenesetre a korábbi kormányzati kommunikáció alapján akár váratlannak is nevezhető nyilatkozatok voltak az utóbbi hetekben:

Szputnyik V-t a közeljövőben nem tervezünk vásárolni – igaz, ez a bőségesen rendelkezésre álló vakcinamennyiség alapján logikus is.

Az épülő magyar vakcinagyár még idén megkaphatja a Szputnyik V licencét, azaz idehaza készülhet ilyen oltóanyag. Korábban ugyanakkor a miniszterelnök határozottan azt mondta, hogy a debreceni üzemben a hazai fejlesztésű oltóanyagot fogják gyártani.

Forrás: G7 
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Kidobtak a bedöglött Szputnyik vakcinával 578 millió forintot, ráadásul a vételárat dollárban kötötték . A mai napig nincs sem WHO sem EMA engedélye és ezt akarják többek között Debrecenben gyártani! A fidesz pofátlanságának nincs határa!
namihami
Az a vakcina vajon egyáltalán le lett-e szállítva vagy csak a számla készült el?
Orosz barátaik egyik számlagyárában lett a biznisz megkötve. A visszajáró pedig időben bekerült a fideszvezérek számláira.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.