Régóta ismert a felső légúti megbetegedéseket okozó RSV kórokozó, amely a Semmelweis Egyetem szerint évtizedek óta nem idézett akkora járványt, mint idén. 

A honlapján számolt be arról a Semmelweis Egyetem, hogy az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma – írja a 24.hu

Tömeges megbetegedést okoz a két évnél fiatalabb gyerekek körében az RSV 

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kisgyerekeknél bekövetkező hirtelen egészségromlást nem a koronavírus, hanem egy másik, a felső légúti megbetegedésekért felelős kórokozó, az RSV okozza. Az RSV-t régóta ismerik a tudósok, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, és évtizedek óta nem idézett akkora járványt, mint idén – ezt dr. Szabó Attila, az egyetemi Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke mondta el.

Szabó szerint főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, mely akadályozza az oxigénfelvételt. A gyors terjedést segíti az átlagosan 4-5 napos lappangási időszak. A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél nem okoz súlyos problémát, inkább csak megfázásos tüneteket. 

A gyermekorvos a cikkben arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer, ezért fontos a megelőzés. A 2 évnél fiatalabb, és a legmagasabb kockázati csoportba tartozó gyerekek ugyanakkor jogosultak úgynevezett passzív immunizációra (az ellenanyagot izomba adják be), de ez csak rövidtávú védettséget biztosít. A fertőzés beazonosítására létezik gyorsteszt.

A cikk szerint a felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora lélegzést, zihálást, rohamokban jelentkező csillapíthatatlan köhögést észlelnek a kisgyereknél.

A kora- vagy újszülött csecsemők esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt. Szabó Attila szerint kórházi ápolást azok a gyermekek igényelnek, akiknél kialakult a kislégutak súlyos gyulladása és oxigénterápiára, vagy a kiszáradás miatt infúziós kezelésre, esetleg megfigyelésre szorulnak. Idén a korábbi évtizedektől eltérően eltérőn 6 éves korig találkoztunk kórházi kezelést igénylő esetekkel.

Forrás: semmelweis.hu, 24.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.