Az idokep.hu előrejelzése szerint ha a hidegpárna konzerválja a keleten vasárnap lehulló havat, illetve az ünnep előtt megnyílik az út a sarki légtömegek előtt, akkor jó esélyünk van rá.

Idén fehér lesz a karácsony? Csak ezen a néhány tényezőn múlikFotó: Pexels

A jelenlegi előrejelzések alapján a jövő hét folyamán egy anticiklon húzódik majd fölénk, így egyre nagyobb területre beülhet a hidegpárna. Ez konzerválhatja azt a hótakarót, amely vasárnap keleten, délkeleten alakulhat ki egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. Nyugaton, északnyugaton viszont enyhébb idő körvonalazódik, így ott a meglévő hóréteg jelentősen veszíthet vastagságából – írja az idokep.hu.

Az anticiklon valamikor a jövő hét vége felé egyre inkább a Brit-szigetek fölé húzódhat, a peremén pedig megnyílhat az út a hideg, sarkvidéki légtömegek előtt.

Emellett, az ECMWF modell európai hőmérsékleti anomália előrejelzése alapján a december 20-ától kezdődő hét az átlagosnál hidegebb idő jegyében telhet – ez pedig szintén biztató a fehér karácsonyra vágyóknak. Ettől még nem biztos, hogy azon a héten csapadék is fog esni, ugyanis ahhoz időben még messze járunk, hogy ezt meg lehessen határozni. Mindenesetre, a helyzet jelenlegi állása szerint van rá esélyünk, hogy idén havas tájakra ébredjünk karácsony reggelén.

Forrás: idokep.hu
Fotó: Pexels

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A jelenlegi külföldi előrejelzések szerint 19.-re már 6, 8 fokos meleg lesz és éjszaka sem fog fagyni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.