Az állami megrendelő telephelyengedély-hosszabbítást kér, amiből arra lehet következtetni, hogy a választások előtt már a kormány sem számít az építkezés megkezdésére.

Atomerőmű: a választásokig nem indul az építkezés PaksonFotó: MTI/Sóki Tamás

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az állami Paks II Zrt. kérelmére eljárást indított a tervezett atomblokkok úgynevezett telephelyengedélyének meghosszabbítására – írja a nepszava.hu Jávor Benedek Facebook-bejegyzése alapján.

De menjünk szép sorjában

– kezdi Paks2 történetének részletezését.

Az atomerőműterv telephelyengedélye a 2017 márciusi kiadástól számított 5 évig érvényes, vagyis jövő márciusban lejár. Addig elméletileg felválthatná az úgynevezett létesítési engedély, ami sokak szerint az előkészítés legfontosabb mérföldköve. Ez utóbbi papír kiadása viszont beláthatatlan ideig csúszik.

A magyar állami megrendelő már a kérelmet is három év késéssel adta be tavaly júniusban.

Idén nyáron az OAH élt a vizsgálatra vonatkozó, három hónapos hosszabbítási jogával. A szeptember 30-i, végső határidő előtt egy nappal Orbán Viktor az áprilisban lemondott Fichtinger Gyula helyére addigi energiaügyi helyettes államtitkárát, Kádár Andrea Beatrixet ültette a hatóság főigazgatói székébe. Másnap este a hatóság további értékelések szükségeségét jelentette be. 

November 11-én a parlament elfogadta az OAH átalakításáról szóló szabályokat. Jávor Benedek a csúszások mögött elsősorban a kulcsrakész átadást vállaló, orosz állami Roszatom elfogadhatatlan előkészítő munkáját sejti. Bár a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János novemberi parlamenti meghallgatásánúgy becsülte, hogy a tényleges építkezés megkezdéséhez jövő januárra az összes papírt megkapják, az ellenzéki politikus szerint a telephelyengedély-hosszabbítás akkor kerülhet szóba, ha a megrendelő annak jövő márciusi lejártáig nem számít az azt felváltani hivatott létesítési engedély kiadására. Így a politikus szerint már a 2032-2033-as kezdés is szóba kerülhet.

Jávor Benedek szerint a létesítési engedéllyel kapcsolatos huzavona mögött az áll,

hogy aktív törésvonalra tervezték az új blokkokat, amit az osztrák fél mellett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is kifogásolt volna.

Úgyszintén felhívta a figyelmet, hogy bár a hét éve kialkudott, 12,5 milliárd eurós árat máig fixként hirdetik, Alekszandr Merten, a Paks II. projekt vezetője, a fővállalkozó oroszországi ASZE alelnöke a Világgazdaságnak nemrég már panaszkodottaz alapanyagok drágulására, igaz, remélve, hogy az nem lesz jelentős.

A tárca nélküli miniszter inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy az európai áramárak és -igények emelkedése mennyire szükségessé teszi az új blokkokat. Idézte az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának az atomenergiát a leginkább klímabarát forrásnak nevező tanulmányát is. A telephely szerinte is földrengésálló, a létesítési eljárás hiánypótlása zajlik, az átadást pedig változatlanul 2029-30-ra ígéri.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTI/Sóki Tamás

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
egyáltalán van még valami abból a ruszki kölcsönböl, amit paks II. re vettek föl?
-szerintem már réges-rég külhoni templomokba fektették a zsét..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.