Emmanuel Macron francia elnök és a magyar ellenzék egyetért abban, hogy erős Európára van szükség – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-t.

Karácsony Gergely is elárulta, hogy miben ért egyet MacronnalFotó: Facebook/Karácsony Gergely

A közlemény szerint közös Európa-vízióról, EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő. Mint megírtuk, Macron Orbán Viktorral is találkozott, ezek voltak a közös pontjaik.

Azt írták: a magyar ellenzék vezetői szerint jól látható, hogy "európai terveik nagyrészt megegyeznek" a francia soros elnökség elképzeléseivel.

"Miközben a magyar ellenzék és a francia elnök egyetért abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség, Orbán Viktor ezzel szemben azokat támogatja, akik gyengítik Európát"

- olvasható a kommünikében, amely szerint a kormányfő "maga is Brüsszel ellen hiszterizálja a magyarokat, valamint 10 év alatt orosz és kínai befolyási övezetté silányította Magyarországot".

A beszámoló szerint a hatpárti szövetséget képviselő ellenzéki politikusok felhívták a figyelmet a közelgő magyar választások tisztasága körüli aggodalmaikra, különösen az orosz propagandamódszerek használatára.

Az összegzésben úgy fogalmaztak: "Emmanuel Macron jól ismeri ezeket a módszereket, ugyanis Franciaországról rendszeresen hazudozik az orosz RT nevű propagandagépezet".

Mindez – folytatták – "Magyarországon ráadásul súlyosabb azzal, hogy a Fidesz szinte az összes független sajtóterméket elfoglalta, felvásárolta, bezáratta", illetve a "saját érdekeik szerint átírták a választási törvényeket is".

A közlemény alapján a találkozón szóba került a jogállami mechanizmus ügye is.

"A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai adófizetői pénzeknek a magyar embereknél, és nem az oligarchák zsebében a helye. Ezért mindennél fontosabb, hogy 2022-ben kormányt váltsunk"

- írták.

A kommüniké szerint a találkozón "kiemelten foglalkoztak" a magyar önkormányzatok helyzetével is. Az ellenzék vezetői elmondták, hogy Magyarországon többségben vannak a változást akarók, a Fidesz hatalmasat gyengült az önkormányzati választásokon – írták.

A közlemény úgy zárul: "ennek egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány megfosztotta bevételei jó részétől az önkormányzatokat és elsősorban Budapestet, így a túléléséért napi harcot kell vívni a kormánnyal".

Emmanuel Macron hivatalos programja előtt ellátogatott a Kozma utcai zsidó temetőbe és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@KisTehen: Ez azt jelenti, hogy 2014 óta többen vannak akik nem a fideszre szavaztak. Nézz utána!
Namely
KG és Macron abban hasonlítanak, hogy kb egyforma a támogatottságuk a "hazájuk"-ban.

@human: nem, ez azt jelenti, hogy MOST többen vannak.

"A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai adófizetői pénzeknek a magyar embereknél, és nem az oligarchák zsebében a helye"
:D
khmm elnézést, de 2002-2010 között mennyi zsé landolt a "magyar embereknél"? :D :D :D ez a szánalmas megfogalmazás, hogy amit nem az ő oldaluk lop el, az nem a magyar emberek, hanem a csúnya oligarchák :D

"Emmanuel Macron hivatalos programja előtt ellátogatott a Kozma utcai zsidó temetőbe és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál."
Ha ennyire fontos neki a zsidóság, miért nézi tétlenül, hogy a francia zsidókat elüldözzék a muszlimok Frankisztánból?

"Miközben a magyar ellenzék és a francia elnök egyetért abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség, Orbán Viktor ezzel szemben azokat támogatja, akik gyengítik Európát"
Akkor pls definiáljátok, mi szerintetek az "erős Európa". KG, MZP, Macron mondjanak valamit a lényeges kérdésekről, valamit. Pl Macron szeretne európai hadsereget, de hogy, kikkel, ki ellen(!!!) milyen feltételekkel, a nato mellett, vagy helyett, stb. Hogy viszonyul ez a mi tagságunkhoz? KG? MZP?
Migráció? Schengen? Az a mp beszél erőről, akinek fővárosában illegálisan sátraznak olyanok, akik jogtalanul vannak abban az országban? Calais megvan még?
Maastricht?
Szólásszabadság?
Személyes adatok védelme a bébijárvány tükrében?
Média szabályozása?

Áh, felesleges, komolytalan az egész Unió.
ómió
Az USE nevű új Szovjetuniót még "szemérmes" volt kijelenteni?
verőce21
Karigeri valószínűleg ugyanúgy beszél franciául, mint angolul...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.