Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az Indexnek elmondta: január 31-én egyelőre szimbolikus jelleggel csak az első két órát nem fogják megtartani, de ha kell továbbmennek, márciusban újabb sztrájkot tartanak, ami akár már napokig is eltarthat.

Betelet a pohár: jön a pedagógussztrájk
Kép: Pixabay

Egy bohózatban vettünk ma részt, legszívesebben fekete zászlókat lengetnénk, de ehelyett most gyertyát gyújtunk, és figyelmeztető sztrájkot hirdetünk

– jelentette be Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke közvetlenül azután, hogy egy újabb sikertelen fordulóval zárult a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás.

Ma délután folytatódtak a sztárjtárgyalások a két nagy pedagógus-szakszervezet és a kormányt képviselő Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár között. A fő téma a tanárok kötelező oltásáról szóló rendeletvisszavonása és a bérek rendezése lett volna, de a szakszervezet tagjai a minisztériumból ismét csalódottan távoztak.

Figyelmeztető sztárjkot hirdetünk, mert elfogyott a türelmünk. Eddig azt hittük, hogy az oktatás problémáit a tárgyalóasztal mellől is meg lehet oldani, de most már látjuk, hogy ennél egy fokkal komolyabb lépésre van szükség

– jelentette ki Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja nem sokkal a sztrájktárgyalás után az Indexnek elmondta:

Hiába vázoltuk, hogy mekkora a baj, ők úgy látják, hogy minden a legnagyobb rendben. Marad a kötelező oltás, jelentős bérrendezés pedig csak 2023-ban lesz. A pedagógusok számára mindez elfogadhatatlan, és úgy látjuk, hogy nincs értelme tovább húzni, drasztikusabb lépéseket teszünk. Megállapodtunk, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartunk, azt kérjük a szülőktől, hogy ne hozzák a gyerekeket iskolába, de terv szerint csak az első két óra fog elmaradni

Ha kell továbbmennek, március 16-ra pedig egy rendes sztrájkot is előkészítenek, ami nem csak két óráig, hanem akár napokig is eltarthat.

A pedagógus-szakszervezetek kiemelték azt is, hogy minden jogi lépést megtesznek annak érdekében, hogy a sztrájk jogszerű legyen, és hogy a részvétel miatt egy tanár állása se kerüljön veszélybe.

„Holnap ki fog tanítani?”

Ez a felirat áll azon a molinón, amellyel a kezükben a pedagógusok megjelentek ma az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt. A kérdés egyben egy országos akciósorozatot is takar, melyet a szakszervezetek a sztrájktárgyalásokkal párhuzamosan a napokban indítottak útjára annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a pedagógushiányra.

Már most 12 ezer pedagógus hiányzik a pályáról, de a PDSZ most arra is felhívta a figyelmet, hogy két éven belül több mint hatezer tanár éri el a nyugdíjkorhatárt, fiatalok pedig nem jönnek a helyükre.

Olyan nagy lesz a különbség a kilépő és belépő pedagógusok között, hogy egész osztályok maradhatnak szakos tanár, osztályfőnök nélkül. Nem háborúzni, csupán ezt a helyzetet szeretnénk elkerülni

– tette hozzá Nagy Erzsébet.

Forrás: Index
Címlapkép: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
mit szólnátok, ha mi szülök is sztrájkolnánk kicsit, mert egy csomó tanár nem akarja beoltatni magát?
jesz
január 31? később nem lehetne? például júliusban? nagyon szartsemérő ez a sztrájk...ügyesen van kitalálva, nehogy véletlenül baj legyen...
csak szólok, hogy a választások előtt a hatalom semmiféle tanári engedetlenséget nem fog tűrni..vagy erre megy ki a játék? ...hogy úgyse? Orbán majd ijedtében ígér valamit?
Nessy
@jesz: Amit aztán jó szokása szerint már az ígéret pillanatában elfelejt, vagy 5 perc múlva letagad.
ómió
Na, ugye! Fizuemelések ezeknek? Régóta mondom: Böszme módra tízezret elbocsátani, egy havi fizut lenyulni tőlük! Akkor ezzel totál elégedettek voltak! Sztrájknak híre-hamva nem volt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.