Az OECD országokban a 65 év feletti emberek a teljes lakosság átlagjövedelmének 88 százalékából élnek, azonban a nyugdíjba vonulást követően az életkor előrehaladtával az átlagjövedelem csökkenni kezd – írta a Portfolio.hu.

Kimutatták: ebből tengetik az életüket a magyar nyugdíjasok

Fotó: pixabay.com

Az OECD tanulmányából az is kiderül, hogy a nyugdíjasok jövedelmének nagy részét az állami nyugdíj, és a vállalati nyugdíjprogramokból származó jövedelmek teszik ki. Már ahol utóbbiak léteznek – Magyarországon gyakorlatilag teljesen hiányoznak.

Az olyan egyéb megtakarítások pedig, mint a nyugdíjpénztárak, elenyésző arányt képviselnek nálunk más országokhoz képest.

Itthon az idősebbek az állami nyugdíj mellett nagy mértékben munkából tudják kiegészíteni megélhetésüket,

viszonylag magas a munkából származó bevételek aránya.

Az adatokból kiderül az is, hogy időskori szegénység szempontjából Magyarország nincs nagyon rossz helyzetben – az egész lakosság, és a 65 év felettiek körében is mintegy 7,5 százaléka érintett. Az OECD tagországokban egyébként a 65 év felettiek átlagosan 14,1 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben, ami azt jelenti, hogy az ő jövedelmük nem éri el a háztartások rendelkezésre álló medián jövedelmének felét. A lakosság teljes körében 11,6 százalékos a ráta.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: pixabay.com

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@földlakó: Márpedig, rengeteg a "haladó böszme"! "Jelöltjük" már belekötött a rezsiárak limitálásába, de még a minimálbérbe is!
földlakó
@ómió: Ne terelj. "1-2 havi nyugdíjat lenyultak tőlük."
Nessy
Miután a mai adatok síma számtani átlagok, persze, hogy javulnak az átlagok. A 2000 előtti bérek, és a 90-s évek degressziv nyugdíj számítása miatt a ma ugyanannyit időt dolgozó, ugyanolyan beosztásból, munkakörből, nyugdíjba menők kb. a dupláját kapják. A járulék plafon eltörlése, és a ma a több milliós jövedelem sem "pofátlan" növekszik a millió körüli nyugdíj összeget kapók száma. Ez az olló az egységes százalékos emeléssel egyre szélesebbre nyílik.100 ezerre 2000 forint, 500 ezer esetében már 10 ezer, és jövőre az egyk 102 ezerről indul, a másik 510 ezerről. Általános iskolás számtan!
ómió
@földlakó: Ez nem "terelés", hanem lenyulás volt! Efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.