Az egyetemi modellváltás szabadságot és felelősséget jelent; "ennél fantasztikusabb dolog kevés történt az elmúlt 50-100 évben a magyar egyetemekkel" – jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn, Budapesten.

Varga Juditék elmagyarázták a diákoknak, miért jó, ha fideszes kézben van az egyetemük
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit, aki a Miskolci Egyetem (ME) kuratóriumának elnöke is, a The future is in your hands – Európa jövője a fiatalok kezében című kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy

az olyan egyetemek, mint az ME, a modellváltásnak köszönhetően még jobban meg tudják tölteni tartalommal regionális felelősségüket.

A ME kuratóriuma tagjainak személyes elköteleződése a katalizátora a modellváltásnak. Annak során az egyetem egész campusa 21. századi formát fog ölteni – közölte.

A tárcavezető az Európai Unió és Magyarország viszonyára utalva szólt arról, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke folyamatosan a baloldali többségű Európai Parlamentnek (EP) akar imponálni.

"Az EP folyamatosan nyomás alá fogja helyezni a nem liberális mainstremhez tartozó országokat"

- fogalmazott Magyarországra is utalva Varga Judit, majd megjegyezte, hogy ezt tudni kell kezelni.

Az igazságügyi miniszter a kerekasztal-beszélgetésen továbbá kitért arra is, hogy fontos megfelelő formában "becsatornázni" a fiatalok érdekeit, felvetéseit a jogalkotásba. Közölte azt is, hogy Magyarországnak az Európa jövőjéről szóló konferencia-sorozathoz való hozzájárulásai "dobogós helyen vannak", ami jelzi, hogy az ország elkötelezett az EU jövője iránt.

Navracsics Tibor kormánybiztos, korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke egyebek mellett a biztos siker felé vezető útként értékelte az egyetemi modellváltást, ami "valóban a nyugati modellhez közelíti" az érintett intézményeket. A kormánypárti politikus az átalakulás legnagyobb áldásának nevezte, hogy

az intézmények "megszabadultak a közalkalmazotti törvénytől".

Navracsics Tibor további pozitívumként értékelte, hogy az egyetemek szabadon alakíthatják ki annak stratégiáját, miként szólítják meg leendő hallgatóikat, az új ösztöndíj-lehetőségeket is.

A kormánypárti politikus – aki korábban oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és a sportért felelős uniós biztos is volt – az EU-ra kitérve arról beszélt, hogyha az előző, Jean-Claude Juncker vezetett Európai Bbizottság politikai bizottság volt, akkor az Ursula von der Leyen vezette grémium "full politikai bizottság".

Szavai szerint a Juncker vezette Európai Bizottság "egy nagy baklövése" a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztása volt, ugyanakkor a von der Leyen-féle bizottság három-négy olyan témát erőltet "teljesen értelmetlenül", amivel sok kárt okoz az EU-nak.

A hallgatóság kérdéseire válaszolva Navracsics Tibor az európai ifjúságpolitika zsákutcájának nevezte, hogy

a fiatalok "mára fiatal nyugdíjasokká válnak", akik az államtól olyan szociálpolitikai juttatásokat várnak, amelyekből akkor is meg tudnak élni, ha éppen nincs munkájuk, nem fejezik be az egyetemet, ha kiégnek és "társadalmi elidegenedés áldozatává válnak".

Navracsics Tibor az Európában eluralkodó áldozati kultúrát bírálva úgy vélekedett, hogy "az ifjúság kezdi magát áldozatként pozícionálni".

Szavaihoz kapcsolódva Varga Judit a többi között úgy értékelt, hogy a liberális mainstream okozta "káoszban" az örök dolgokhoz kell visszanyúlni. "Én csak a családokban, a nemzeti identitásban, csak a gyökerekben látom a megoldást" – fogalmazott a miniszter.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vay Ákos
A legnagyszerűbb dolog, ami az egyetemekkel történhet? Irgalom atyja, ne hagyj el... megszabadultak a közalkalmazotti béklyóktól? Tibor, talán meg kellett volna kérdezni az érintetteket, te vadbarom. De ti olyanok lettetek, mint a komunisták: akkor is boldogítjátok az embereket, ha beledöglenek. A közszféra átalakításáról nem tartottatok konzultációt? Persze a jelentéktelen kérdésekről, amelyek nem érintik a haza jelenét és jövőjét, kár konzultációt tartani. Az ilyen területeknek még minisztérium sem kell. A biztos sikerhez vezető út, te ökör? Akkor miér' nem tettétek meg az első lépést mondjuk tíz esztendeje? Mi tartott ilyen sokáig? Mi az apukátok ivarszervét csináltatok tíz évig, te szemétláda? Sajnáltátok a biztos sikert az egyetemektől korábban, te hernyó? Na és hol volt stumpfi, tiborka? Tudod, a ,,modellváltás" UTÁN kinevezett modellváltásügyi biztos. Bocs, véreim, de ezek most rendesen kiakasztottak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Az agymosási szándék vegytiszta megjelenése. Kár, hogy egy igaz szó nincs benne.
Béla333
Miért jó a maffiának a jelenlegi modell? Mert így egy csomó semmirekeőő maffiózót örök életre bebetonoznak a kuratóriumba. Mert soha le nem lehet őket váltani. Mert így ellopják az egyetemek vagyonát a nélkül, hogy ez tudatosulna az emberekben.
És azért is jó a maffiának a jelenlegi helyzet, mert félnek a felelősségre vonástól, félnek a megmérettetéstől, félnek, hogy kiderül, hogy egy tehetségtelen senkik, de ennek ellenére az átlag feletti jólétben tudják leélni gyarló életüket!
Néro
Anyád pichája. Egyébként a magyarázatba talán bele kéne tenni , hogy már a vizsgán se kell megjelenni. Ergó Nagyon Sikeres az a-Lapítványos rendszer.
Vay Ákos
@verőce21: Meg az olyan örök dolgokhoz, mint az örök időkre kinevezett kúr a tóriumi tagok, médiavezérek, kaszinó- és autópálya koncessziósok. Ami nem örök, az nem igaz (Hermész Triszmegisztosz)
ómió
Akkor nem adják el a fejük fölül?
verőce21
Azt szeretem ebben a kormányban, hogy a vakot akkor is átvezetik a túloldalra, ha az nem akar átmenni...
mert nem tudja, hogy neki ott jobb..., oda születni kell...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.