Több sebből vérzik a kormány jelenlegi állapota, és az, hogy a népszerű támogatási konstrukciókat 2022 végéig vagy közepéig hirdették meg, és nem esik szó arról, hogy ezek folytatódnának, ám az árbefagyasztás lassan ellent mond a józan észnek is! 

A Fidesz felkészült a bukásra: elavultak a csodafegyverek, hatalmas a nyomás a közgazdászok szerint

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, rengeteg családtámogatás szűnik meg idén, a babaváró hitelre eddig 1600 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a bankok.

Itt a hitel kamata ugyanis csak az igénylő házaspárok számára nulla, ha teljesítik a feltételeket, a kamattámogatás az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által megadott, az ötéves magyar állampapírok aukciós hozamából számolt referenciaértékhez igazodik.

Az állam a referenciakamat 130 százalékát plusz 2 százalékpontnyi kamattámogatást fizet ki a bankoknak.

Nézzük meg a referenciakamatot, mely '19 második felében, 1 százalékon állt, most már 3,68 százalékos a referenciakamat, és tekintettel arra, hogy az ötéves állampapírok aukciós átlaghozama legutóbb 4,28 százalékos volt biztosak lehetünk abban, hogy nőni fog a referenciakamat is.

- mondta lapunknak egy közgazdász. 

2019 végén Orbánék 10 millió forintos kölcsön esetében, 330 ezer forintot fizet ki évente a bankoknak, a most már ennek több mint duplájába, évente 678,4 ezer forintjába kerül egy család nekik.

- húzta alá, majd kitért arra, hogy a kamatszint nőni fog, és mivel egyáltalán nem biztosak a választási győzelemben, nem akarnak most előre ígérgetni, hiszen akár 1 millióba is kerülhet majd minden egyes család.

Hosszútávon 150-180 milliárd forintos éves kamatterhet jelent a költségvetésnek, melyet nem akarnak. 

Ám, a nyomás szerinte is fokozódik, hiszen az üzemanyagár befagyasztása hamarosan újra jól fog jönni, hiszen a GKI szerint a Brent-olaj hordónkénti ára a 150 dollárt is elérheti idén.

Eddig ezt jövőre várták, ez hatalmas csapás, hiszen így elérhetünk a 650-700 Ft-os árszintre, ott viszont már nem lehet fenntartani a befagyasztást, mert az országra nézve katasztrofális hatással lenne. Bezárnának a kutak, utcára mennének az emberek.

- fejtette ki az üzemanyagárakkal kapcsolatban, majd hozzátette, hogy ezek mind látszatintézkedések, amelyekkel az elszálló inflációt akarták megfogni.

De ugye az nem sikerült, hiszen decemberben 7,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, ez meghaladta a 7,1%-os várakozásunkat is.

Az inflációs meglepetés fő oka az élelmiszerek gyors drágulása, ezt pedig az energiaárak, és az alapanyagárak felől érkező termelői árnyomás hajtja, de valószínű, hogy a növekvő inflációs várakozások és áremelési szándékok miatt is könnyebben tudott ez utat törni a fogyasztói árakba.

Az emberek érzik azt, hogy minden többe kerül, és az élet egyre nehezebben megfizethető. De közben azt látják, hogy a KSH szerint minden rendben, hiszen 200 ezer a minimálbér, és 430 ezer az átlagfizetés. Jó kérdés, hogy elhiszik-e ezt.

Pár napja már kifejtették, hogy az árbefagyasztás is könnyen vezethet a bukáshoz, amennyiben a csirke far-hát ügyet vesszük alapul.

Sem ellenzéki nem vagyok, sem kormánypárti. A politika engem csak a gazdasági szempontok miatt mozgat, ezért is tudok függetlenül beszélni. Voltak jó lépései az Orbán-kormánynak, de ez a vesztükbe rohanás nem jó irány. 12 év után pedig... inkább nem mondanék semmit

- szögezte le.

Hatalmas haszna nem lesz, hiszen pár száz forintos költségekről beszélhetünk abban az esetben, ha a KSH statisztikát vesszük alapul, és azt, hogy mennyit vásárolnak ezekből a termékekből a magyarok.

Ám, a dolog olvasata ennél sokkal komplexebb, hiszen a boltosok már a kiskapukat keresik, és a termelőknek sem tetszik az, hogy a nagy multik inkább a külföldi beszállítókhoz fog nyúlni.

A közgazdászok szerint aki, könnyen lehet, hogy fordítva sül el a puska.

Az emberek azt fogják látni, hogy ennyi ilyen ember van? Elkezd bennük motoszkálni a gondolat, hogy ennyit ért 12 év kormányzás, hogy számít az a 10-20 forint egy kiló csirke far-hátnál. És akkor gondolkozni kezdenek.

- nyilatkozta lapunknak szombaton. 

a társadalom helyzetét remekül reprezentálja ez a lépés. A Választások előtti osztogatás inkább tűnik kétségbeesett kapkodásnak, mint reális válságkezelésnek. Az gáz és az áram egyre drágább az egész világon.

Nem mehetünk szembe a trendekkel, mert akkora lesz az államadósság, hogy ha megint nyernek a ciklus közepén csődöt fognak jelenteni.

- reagált az energetikai árrobbanásra.

Végezetül elmondta, hogy hiába próbálnak csodafegyverekkel választást nyerni azok mostanra elavultak, és vagy az ország gazdasági stabilitását akarják megőrizni, vagy mindent feláldoznak annak az oltárán, hogy a gazdasági folyamatokat nem szem előtt tartó embereket megnyerjék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.