A HVG számolt be arról, hogy tüntetnének a kacsatenyésztők a mélykúti Hunent Zrt. előtt, mert a takarmány- és energiaár-robbanás miatt amúgy is egyre nehezebb a helyzetük, és szerintük még a nekik járó állatjóléti támogatásnak is csak töredékét kapták meg.

Szembe mennének az Orbán-kormánnyal, tüntetni készülnek a baromfisok
Kép: Pixabay

Az agrárminiszter erre a felvetésre reagálva azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az ágazat még pluszpénzt is kapott, a 14,4 milliárd forintos keretet az utolsó fillérig kifizették.

Mindenkinek igaza van, és ezt pont az agrártárca világította meg még decemberi közleményében.

A miniszternek abban van igaza, hogy a 14,4 milliárd forintot kifizették a gazdáknak, ám arról mostani nyilatkozatában nem szólt, hogy jóval több a kacsa és a liba után fizették ki a pénzt, ami egyben azt is jelenti, hogy a költségeket tekintve jócskán kisebb támogatás jutott egy-egy vízi szárnyasra.

A decemberi közleményben viszont már utalt arra a tárca, hogy a hivatalos adatok szerint kacsából 54,3, libából pedig 28,2 százalékkal többet vágtak tavaly októberig, a támogatási keretet viszont még az előző decemberben határozták meg. Így a gazdák valóban kevesebb pénzhez jutottak.

A takarmányárak már tavaly is az egekben voltak, az energia drágulása jórészt csak mostantól fogja keményebben satuba szorítani a termelőket.

Sok termelő már eddig is bajban volt, a támogatások megcsappanása, akármi miatt is legyen az, az utolsó csepp a pohárban, ráadásul, a madárinfluenza miatt is nagy a feszültség.

- számol be róla a lap.

Nem mehetek el dolgozni máshova, mert ha visszaadom a főállású őstermelői igazolványt, akkor a pályázatomat is bukom, amit a gazdaság fejlesztésére vettem fel

– vázolta a csapdát egy termelő, aki két kisgyermekével és feleségével él Kiskunmajsán.

A termelők most aláírást gyűjtenek, már nagyjából 400-an aláírták a petíciót. Pénteken összegyűlnek a Hunent Zrt. mélykúti irodaháza előtt, és tovább követelik, hogy az ágazati érdekvédelmi, szakmai szervezetek egyeztessenek a szaktárcával a kialakult helyzetről. 

Forrás: HVG 
Címlapkép: Pixabay

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
No kedveseim az orosz cárevics ezért dicséri az tyúktolvaj helytartóját, mert azt is szétveri neki ami működik.
Ne gondolja senki, hogy a rombolásin kívül más célja is lenne. Néznétek csak azt cukrász fancsali képét akinél vásárolt, ha befagyasztaná a krémesét a tavalyi áron. Baszná is úgy a képibe mint a 21. Azt se tudná mondani bakfitty.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@szép új világ: Ha ezt rám értetted ki kell ábrándítsalak, hosszú éveken át voltam vegetáriánus, sosem foglalkoztam azzal, hogy engedélyezett e még a tömés.
division
@szaboria1: @Horizont: A hosszú évek vegán étrendje miatt erről jól lemaradtam, szóval köszi:-)
Yoda69
Helyes. Meg tobb kisemmizett csoportnak kellene csatlakozni.
A tanarok tunetese abszolut sikeres volt tobb mint 20 ezer resztvevovel.
Igy kell csinalni. O1G csak az erobol ert.
CsipkeRózsa
Ha ennyire folyamatos támogatásra szorul egy ágazat, akkor más tevékenységre kellene átállniuk.
Aki Én
@ómió: Nem. Nekik is a tolvaj gazdádból van elegük.
ómió
@Aki Én: Tolvajt delirálsz, bolsiék elmebetege! Nézz a bolsi tetübandádra! Az mind az!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.