Egy tanulmány a szegényebb és gazdagabb, illetve a gyermektelen és gyermeket nevelő adózók közötti újraelosztás mértékét vizsgálta, ám a kormány gyakorlatilag a szegényebbektől a gazdagabbakhoz csoportosítja át a pénzt.

Az Orbán-kormány a szegényektől szivattyúzza át a pénzt a gazdagoknakFotó: MTI/Mónus Márton

A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet a Polgár Alapítvány az Esélyekért megbízásából készített egy tanulmányt a magyar adórendszer működéséről – írja az enpenzem.hu. A tanulmány egészen pontosan a szegényebb és gazdagabb, illetve a gyermektelen és gyermeket nevelő adózók közötti újraelosztás mértékét vizsgálta.

A becsléseik szerint Magyarországon az adóterhelés a jövedelmek növekedésével párhuzamosan csökken.

Ez azt jelenti, hogy a legfelső jövedelmi tizedbe tartozók összességében nagyjából 6-8 százalékkal kevesebb adót fizetnek jövedelmeik után, mint a legalsó jövedelmi tized háztartásainak tagjai. A minimálbér körüli munkajövedelmek adóterhelése az uniós országok között Magyarországon a legmagasabb.

Áfamegoszlás

Magyarországon, csak úgy, mint más országokban, a gazdagabbak jövedelmükhöz viszonyítva kevesebb áfát fizetnek, mint az alacsony keresetűek. Ez azért van így, mert az alacsonyabb keresetűek a jövedelmük jóval magasabb hányadát fordítják fogyasztásra és kevesebbet megtakarításra, mint a jövedelemeloszlás tetején lévők, így a jövedelmük magasabb hányadát terheli fogyasztási jellegű adó. Ráadásul, nálunk az áfának nagyobb a súlya a teljes adórendszer újraelosztási hatásában (ez a magas áfakulcs miatt van így).

Ehhez jön hozzá, hogy a magyar szja-rendszerből gyakorlatilag teljes mértékben hiányzik a progresszivitás. A gyermektelen adózók jövedelemtől függetlenül ugyanazzal a kulccsal adóznak, tehát a nagyon sokat és a nagyon keveset keresők fizetéséből ugyanakkora arányban von le az állam. 

Családi kedvezmények 

Még az állami családtámogatások is a gazdag sokgyerekeseknek kedveznek. A legfelső decilis legalább háromgyermekes adófizetői, mintegy 22 ezer fő, az összes gyermekes adófizető 2 százaléka viszi el a teljes családi adókedvezmény (CSAK) 10 százalékát, 33 milliárd forintot. A legjobban keresők összesen 70 milliárd CSAK-ot vesznek fel, ami több annál, mint ami az alsó négy decilisnek összesen jut.

Az áfacsökkentés a megoldás?

A tanulmány alapján tévútnak tűnik az ellenzék által ígért, az alapvető élelmiszerekre kiterjedő áfacsökkentés. Véleményük szerint a kedvezményes kulcsok alkalmazása viszont drága és nem hatékony módja az újraelosztásnak. A kedvezményes áfakulcsok ugyanis a magas jövedelműek adóterhelését is csökkentik, akik ráadásul, bár a jövedelmükhöz viszonyítva jellemzően kevesebbet, az összegében többet fordítanak a kedvezményes körbe tartozó árucikkekre. Emellett a fogyasztási szerkezet változásai és bizonytalansága miatt az elosztási hatás nehezen prognosztizálható.

Forrás: azenpenzem.hu
Fotó: MTI/Mónus Márton

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@KisTehen: Itt a tehetősekről és kevésbé tehetősekről van szó, nem multinál, meg vállalkozásnál dolgozókról.
Idáig érted?
Azt értem, hogy nektek fáj, ha olyan kap közpénzt, aki tényleg rászorul. Azt viszont nem, hogy miért jó, ha olyanok kapnak milliókat a közösből, akik amúgy sem tudják már elkölteni a vagyonukat.
Gondolom csak annyi, hogy orbán így találta ki. Agyatok nincs ehhez sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
134.bátor
Mi ebben a meglepő? Mindig ezt csinálták,bár a hîvek agyáig ez nem jut el.
Aki Én
@ESCOBAR: Ez jó, még nem hallottam.
Az jutott eszembe, hogy ebben az időszakban volt orbán is él ifjú kommunista az MSZMP párttitkár apukával.
Régi szép idők.
ESCOBAR
@Aki Én: Áprlis 3-án választás... ez adta a mottót! Utána(m) az özönvíz!
ómió
És a Fidesz a szegénységet is, ugye, azért harmadolta meg (Eurostat), hogy ez "igaz" lehessen? Az efftársak meg, ugye, azért duplázták meg a szegénységet "szociáldemokratikusan"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.