Tény, hogy az államadósság mértéke csökkent, de azt már nem hangoztatták, hogy az ehhez kapcsolódó kamatkiadások soha nem látott csúcsra emelkedtek.

Erről nem beszél az Orbán-kormány: káosz jön a választások után Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem látta előre a kormány, milyen jelentős mértékben nőnek 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások – vélekedik a nepszava.hu. 2021-ben 1404 milliárd forintot költött el az állam ezen a címen, ami minden idők eddigi legmagasabbika.

Ráadásul mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az tervezett összeget.

A kamatkiadások növekedése a 2019-es utolsó békeévhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP megközelítőleg egy százaléka – írja a napi.hu. Ez a pénz önmagában is hatalmas kiadás, amelyet elő kell teremteni, illetve nem lehet másra költeni, hiszen az államadósság kamatainak kifizetése minden más kiadást megelőz.

A kamatkiadások várható emelkedését a következő években még maga a Pénzügyminisztérium is elismerte január eleji gazdasági prognózisában.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2021. III. negyedének végén a magyar államadósság mértéke 42 105 milliárd forint volt. Ez a GDP 80,5 százaléka. 2020 végén még „csak” 38 417 milliárd forint volt az államadósság, ami az akkori GDP 80,1 százalékának felelt meg.

Ez azt jelenti, hogy az első háromnegyed évben megnőtt az GDP-arányos adósság.

Ahhoz, hogy az adósságmutató a tavalyi szint alá csökkenjen, a jegybanktól államkötvényeket kellett visszavásárolni. Az MNB-nél jelenleg így is 3300 milliárd forintnyi kötvény van, ami a magyar államadósság 7,8 százaléka.

Forrás: napi.hu, nepszava.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Káosz akkor lesz, ha a 6 párti MOSLÉKkoalíció nyer!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@r2d2: Nem, egészségügy! 30-s csatorna volt a mienk.
Borsodi
Ez a kormány egyfolytában maga a káosz! Ezért kéne már megszabadulnunk tőlük.Igaz most van torta kolbász mézes madzag választásig, utána meg jöhet a fekete leves.Amit főztök azt egyétek! [csirke farhát se lesz sokaknak]

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.