A Népszava számolt be arról, hogy valószínűleg Magyarország a harmadik lesz a helyreállítási alapból legtöbbet veszítő tagországok listáján.

Újabb pofon Orbánéknak: 470 milliárdnak inthet búcsút a kormány
Fotó: Pixabay

Magyarország kevesebb vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult az Európai Unió helyreállítási alapjából, az előrejelzettnél jóval magasabb gazdasági növekedés miatt.

A kormánynak még idén meg kell állapodnia az Európai Bizottsággal (EB) a többéves beruházási és reformtervről, hogy egyáltalán megkezdődhessenek a kifizetések. Az egyeztetések hónapok óta zajlanak, egyelőre eredménytelenül.

Az EB friss gazdasági prognózisa alapján az előzetesen várt

2511 milliárd forint (7,2 milliárd euró 349-es euró árfolyamon számolva) helyett 2080 milliárdot (5,9 milliárd euró 355-ös euró árfolyamon) kaphatunk 2021-2026 között a járvány utáni gazdaságélénkítésre szánt pénzügyi alapból, ami 18 százalékos csökkenés az eredeti összeghez képest,

- számolta ki Darvas Zsolt, a brüsszeli székhelyű Bruegel kutatóintézet vezető szakértője.

A lap szerint az összeg csak valamivel magasabb a pénzügyminisztérium tavaly decemberi prognózisában jelzettnél. Varga Mihályék akkor azt állították, hogy a magyar gazdaság jó teljesítménye miatt körülbelül 440 milliárd forinttal kevesebb helyreállítási pénzt fogunk kapni. A kutató szerint a csökkenés 470 milliárd lesz.

A végleges számot az EB fogja megállapítani a júniusban várható statisztikai adatok alapján, de Darvas Zsolt szerint az valószínűleg hasonlítani fog a kalkulációihoz.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Népszava.hu
Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Addig faragták a statisztikát, amíg rájuk dőlt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@gyula100: Miután többnyire ellopják, így őket érte kár. Kár.
Néro
Nem kő aggódni a saját lábon álló gyermekeket meg a szomszédot nem éri kár. Rajtuk kívül más meg úgy se számít.
nemkati
Helyes, ez így igazságos! Az ilyen gazdag népek, mint a magyar, akiknek a bőrük alatt is pénz van, ne kapjanak olyan sokat!
nemkati
@Nessy: Varga már fel is vett most több, mint fél milliárdot Japántól kötvény formájában. Nem tudja a magyar úgy teleszülni a Kárpát-medencét unokákkal, hogy ezt az istentelenül sok pénzt még életükben visszafizessék.
namihami
Minek nekünk az EU ajándékpénze? Azt adja csak a rászoruló, szegény országoknak
A Matolcsy is megmondta, hogy Magyarországon fejenként (világos? fejenként) tízmillió forint megtakarítása van minden egyes embernek. Rászorulnánk? Háááát, a Matolcsy szerint tényleg nem.
ómió
Majd a népszavazás után vartyogjatok, efftársak! Akkor majd a "jogállamisághiányról" is lehet hazudoznotok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.