Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító hetvenötödik születésnapja alkalmából beszélgetett Veiszer Alindával.

Nádasdy Ádám: „A miniszterelnök hülyeségeket beszél”Fotó: BFZ/Facebook

Az interjúban több témát is érintettek: a kapcsolatát a sikeres színházi rendezőként dolgozó édesapjával, az ’56-os forradalom megélését, azt, hogyan jelenik meg a melegség a verseiben, és hogyan éli meg, hogy a meleg közösség szószólója lett. Emellett a kormány LMBTQ-közösség ellen indított „hadjáratáról” is szót ejtettek. Az interjút a telex.hu szemlézte. 

A bő egyórás beszélgetés első felében Nádasdy a gyermekkoráról és arról mesélt,

hogyan élte meg gyermekként az ’50-es éveket. „Vessenek meg, de volt abban gyönyör” – írta Ötvenes évek című versében. Alinda kérdésére, hogy mi jut eszébe először arról az időszakról, Nádasdy azt mondta, a család, „ami egy védelmező, jól szervezett család volt”.

Beszélt a vallással való kapcsolatáról is. „Én katolikus neveltetést kaptam, az is vagyok, a katolikus egyház igencsak fanyalogva viszonyul a melegséghez, néha ellenségesen, néha vállveregetően, lekezelően, néha emberségesen, ez igaz, de azért a katolikus egyházat nem szabad a Jóistennel összetéveszteni.” Hozzátette:

Én azért szerettem volna rendes katolikus lenni, de rájöttem, hogy ez nem fog menni, mert ha gyónni megyek – ami jó esetben egy nagyon tisztító beszélgetés lehet –, azt nem lehetett csinálni, mert ha nem mondom meg, hogy egy férfival élek, akkor nincs értelme az egésznek, hazudni minek. Ha megmondom, akkor a pap kénytelen lett volna azt mondani, hogy jó, mindenre van bocsánat, de ígérd meg, hogy abbahagyod. Én meg ezt nem ígértem volna meg.

Arról is beszélt, hogy a verseiben is mindig törekedett arra, hogy a melegsége ne legyen explicit. Leírta például, hogy „ó, a te vállad”, de azt nem, hogy „ó, a te bajuszod”.

Azt gondoltam, hogy a szerelem az szerelem, nekem így adódott, másnak úgy.”

A költőt a Fidesz propagandájáról is kérdezték, ami megpróbálja összemosni a homoszexualitást a pedofíliával. Nádasdy erre annyit mondott:

A miniszterelnök hülyeségeket beszél.

„Azt azonban üdvösnek tartom, hogy visszhangzik az ország ettől, és most már senki nem tehet úgy, mintha melegek nem lennének a világon.” Arra kérdésre, azzal, hogy nyíltan vállalja a homoszexualitását, és „gyakorlatilag minden Pride-on téged keres mindenki, hogy adj interjút”, annulálta-e azt a célt, amit 20-30 évesen megfogalmazott, hogy nem lesz kisebbségi költő, Nádasdy azt válaszolta: „Talán igen. De most ár így alakult. És mint Luther Márton, azt kell mondanom, hogy itt állok, máshogy nem tehetek.”

Forrás: telex.hu
Fotó: BFZ/Facebook

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Valóban egy felvilágosult, kultúrember! Nem fröcsög, nem beszél ostobaságokat,nem sérteget senkit, hanem értelmesen mondja el az, amit a világról, és a jelen helyzetről gondol! Saját véleménye van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Horizont: Ne a szart - tudod: amiből bolsiként "gyúrva vagy" - okádd, hanem a szedálásodat követeld ott a vigyorgóban, bolsiék elmebetege! Ezután rögtön képes leszel még kusikálni is! Agy nélkül még mindig nem érted?
ómió
@Horizont: Mi van, sztrájkolnak az ápolóid, bolsiék elmebetege, hogy téged még mindig nem szedáltak!? Így, kusikálni se vagy képes, bolsiék fajkreténje!? Agydonorod még mindig sehol?
Németh István
Ez a nádasdy ádám egy akkora ökör, hogy mint költő-nyelvész-műfordító, hogy a hím-vesszőn túl nem ért semmihez! Ahhoz is csak azért mert, hugyozáskor elő kell kotornia, nehogy behugggyozzon! Egy ritka hülye állatkert, de az is aki riportot csinált vele!
ómió
@Horizont: Begörcsöltél, bolsiék elmebetege!? Kapj be egy nyugtatót! Még kilötyög a szar a fejedből!
csak úgy....
@Németh István: pistim,már mindenki tudja és sajnálja ,hogy te elmebeteg!- fölösleges naponta bizonygatnod!
Németh István
@csak úgy...: @ómió: azért a @Horizont: -nak igaza van ez a barom még magyarul sem tud írni! Aztán egy ilyen hülye alak véleményétől >> a szomszédom mis ezt mondta, hogy sose gondolta volna, hogy az a barom ennyire hülye! oszt mondom én neki > bizony, bizony a barmok hülyék!
Sikerült megnyugtatnom > ha nem veszi kezébe a műveit, akkor nem kapja el a baromságait!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok