Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, az egyesült ellenzék önkormányzati kabinetreferense szerint a kormány olyan önkormányzatoknak ad gyorssegélyt a Sberbank csődje után, amelyek nyilvánvalóan nem gazdálkodtak körültekintően a rájuk bízott pénzzel.

"Szijjártónak a kormány közeléből is el kellene takarodnia, Deutsch Tamás pedig hazudozott" – állítja a polgármester
Kép: YouTube

Szerinte az önkormányzati szektor valóban bajban van. Amikor már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is azt mondja, hogy idén már le kellene felezni azt a szolidáris hozzájárulást, amit elvon a kormány, akkor ez nem csupán „ellenzéki hőzöngés”. A szolidáris hozzájárulás ráadásul sem nem szolidáris, sem nem hozzájárulás, hanem a települések megsarcolása.

Jól működő önkormányzatoktól ugyanúgy elvonják ezt az összeget, mint a kevésbé felelősen gazdálkodóktól. Budaörs esetében ez 4-5 milliárd forint, amit az állam „jóindulatán” bukunk.

- mondta el a Hírklikknek.

A fideszes vezetésű Nagykanizsa, amelyik a leginkább kárvallott a banki csőd következtében és a legnagyobb költségvetéssel rendelkezik, milliárdos kormánytámogatáshoz jut. Tekintve, hogy kormánypárti polgármesterről van szó, olyan nagyon sokat nem kell azon gondolkozni, miért lépett ilyen gyorsan az állam.

Csakhogy ennek a banknak már két évvel ezelőtt egymilliárd forint vesztesége volt, noha akkor a magyar bankrendszernek mintegy 250 milliárd forintos bevétele volt. Ennek egy nagyon pici szeletét képviselő bankról van szó, ami jelentős kintlévőséget halmozott fel.

A felelőtlenség szerinte legalább kétirányú, de lehet, hogy három. A településeknek lépniük kellett volna, ha látják, hogy bajban van, aki a számlájukat kezeli. Közbeszerzési pályázat kiírásával bankot kellett volna váltani, menteni a település pénzét.

A másik érthetetlen felelőtlenség, hogy mindeközben hol volt a bankfelügyelet? Mit csinált a Magyar Nemzeti Bank? Szótlanul nézte a zuhanást? Hónapok óta közbeszéd tárgya volt, hogy ez a bank el fogja hagyni a piacot.

- tette fel a kérdéseket.

De kitért Szijjártó Péterre is, és elmondta, hogy a múlt héten zajlott a szerb-magyar gazdasági közös bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón volt képe azt mondani, hogy megvan Brüsszel döntésének első magyarországi áldozata.

Ezzel odanyalt egyet a szerbeknek és a kormánypropagandának is. Ne felejtsük, hogy melyik európai ország volt az egyetlen, amelyik nem ítélte el a putyini agressziót? Szerbia.

A magyar diplomácia vezetője ezzel a gesztusával olyat tett, amiért egy tisztességes országban még a kormány közeléből is el kellene takarodnia.

- tette hozzá.

Deutsch Tamás rákontrázott Szijjártóra a hazudozásával, hogy ők nem is szavazták meg az uniós szankciókat, holott dehogynem:

jegyzőkönyv által nevesítve, hitelesítve. Ebben pedig az áll, hogy amint például a Roszatommal megszakítja az unió az együttműködést, ugyanúgy az orosz érdekeltségű pénzintézetekkel is. Tehát szemenszedett hazugság, amit Szijjártóék mondanak, mert a bank nem emiatt a döntés miatt dőlt be.

Polgármesterként egyrészt azt tudja mondani, hogy olyan településeken, ahol veszélybe kerül a köztisztviselők, közalkalmazottak fizetése, a közszolgáltatások ellátása, ott a kormánynak valamit lépnie kell – ez evidencia.

Az, hogy ennek a léptéke és mértéke mekkora, az már egy másik kérdés. Az sem mindegy szerinte, hogy ez olyan rehabilitáció lesz-e, ami más települések rovására történik, amelyek tisztességesen és körültekintően gazdálkodtak, mert ezzel már vannak morális problémák.

Forrás: hírklikk
Címlapkép: YouTube

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Rizikó: ezt a nótát tarlósnak is többször eldaloltad!
Toller Béla
A Szebrban összeen, eddig, háromszor vonult kia magyar piacról ! Most ez a végleges a negyedik ár ! Akinek nem volt elég a figyelmeztetés három-négy éve, azt nem megsegíteni, hanem más munkakörbe átsegíteni kellene ! Ha állami, vagy önkormányzati, akkor meg felelősségre kell vonni !
ómió
Majd Wittinghoff efftárs meghazudja nekünk!
CsipkeRózsa
Az Orbán előtti időkben volt egy meghatározott bank, vagy talán bankok, ahol az önkormányzatok elhelyezhették a pénzt. Nem kellett volna ezt megszüntetniük, de Orbánék mindig a saját hasznukat nézték, hol előnyös nekik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.