Jelenleg 2 százalékpont a különbség a Fidesz és az Egységben Magyarországért között.

Republikon: a választás nagy válószínűséggel az utolsó pillanatban fog eldőlniFotó: MTI/Illyés Tibor

A Republikon Intézet friss, országos pártpreferencia-kutatásából kiderül: még mindig szoros a verseny az Egységben Magyarországért és a Fidesz-KDNP között, a különbség hibahatáron belüli – írja a telex.hu. A kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült március 16. és 18. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára, a hibahatár: +/- 3,2%.

A felmérés egyik legfontosabb eredménye szerint a teljes népesség körében 41% a Fidesz-KDNP, és 39% az ellenzék támogatottsága.

A megelőző hónaphoz képest mindössze 1 százalékponttal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, míg az Egységben Magyarországért támogatottsága változatlan maradt. Ugyanez igaz a bizonytalanok arányára is, ez még mindig 16 százalék.

A pártválasztók körében 49% a kormánypárt, és 46% az Egységben Magyarországért támogatottsága.

Mindezek alapján a Republikon Intézet úgy látja, nagyon szorosnak ígérkezik a választási verseny:

a választás nagy válószínűséggel az utolsó pillanatban fog eldőlni.

Éppen ezért azon múlik a pártszövetségek szereplése, hogy melyik oldal tudja a saját szavazótáborát hatékonyabban mozgósítani, és a bizonytalanokat megszólítani.

Jelenleg két lista éri el a parlamenti küszöböt – a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája –, ez azt jelenti, hogy sem az MKKP, sem a Mi Hazánk nem jutna be a Parlamentbe.

Ha most vasárnap lennének a választások, az elmúlt hét alapján a válaszadók 67 százaléka biztosan elmenne szavazni,

18 százaléka valószínűleg elmenne, 8 százalék valószínűleg nem menne, 2 százalék biztosan nem voksolna, és további 5 százalék nem tudja, vagy nem válaszolt a kérdésre.

Ebben a hónapban az intézet a szokásos pártpreferencia mellett további három, külpolitikai attitűdökkel kapcsolatos kérdést is feltett.

A válaszadók 46 százaléka szerint be kell vezetni Magyarországon az eurót, 31 százalék szerint erre nincs szükség. A Fidesz szavazók többsége nem szeretne eurót, az ellenzéki szavazók négyötöde, 79 százaléka bevezetné azt.

A válaszadók 57 százaléka szerint Magyarország szövetségesei Nyugaton vannak, nem Keleten; ezzel mindössze a válaszadók 16 százaléka nem ért egyet. A Fidesz-szavazók egyébként nehezen foglalnak állást ebben a kérdésben, de közöttük is többen vannak azok, akik szerint Magyarország szövetségesei Nyugaton vannak.

A válaszadók csaknem kétharmada, 63 százaléka szerint Magyarországnak akkor is kötelessége segíteni ukrán szomszédjain, ha ez országunk számára negatív gazdasági következményekkel járhat. Mindössze 19 százalék ellenezne ilyen segítségnyújtást. Még a Fidesz-KDNP szavazóinak több mint fele is támogatná a segítségnyújtást.

Forrás: telex.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
"a választás nagy válószínűséggel az utolsó pillanatban fog eldőlni"

De előtte 2-3 órára leáll a számítógépes rendszer, majd hirtelen bejelentik: 4/5
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
..."válaszadók csaknem kétharmada, 63 százaléka szerint Magyarországnak akkor is kötelessége segíteni ukrán szomszédjain, ha ez országunk számára negatív gazdasági következményekkel járhat."...

Akkor erre megint rábasztunk...csak jó lenne tudni mi, és mennyi az a negatív gazdasági következmény? Az miért nem lehetne, hogy akik öntötték a fegyvereket Ukrajnába, azok építsék is fel?

Itt mindegy ki nyer, akkor is üres lesz az állam zsebe.
Aki Én
Nyilván, ahogy legutóbb is. Napi részeredmények ismeretében kell ,,kiigazítani" a nap vége felé.
Majd megint 2x annyi szavazót irányítanak valahova, mint legutóbb a Bocskai útra, hogy amíg elhúzódik, legyen idő a ,,korrekcióra".
Egy-két leállás napközeben...
Semmi gyanús :)
verőce21
Reményt adhat az ellenzéknek...! De "nem kell mindent bevenni, ami könnyen emészthető..."
Gazella
Hát persze, hogy utolsó pillanatban hisz elsötétül a számitógép monitoron a számláló azt hirtelen megugtik narancs javára az adat. Magyarul szavazat hamisitás lesz.
ómió
Pedig "óriási lesz" az ötszörös gázárat és a fizetős egészségügyet követelők "többsége"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.