Az inflációt valószínűleg nem sikerül majd megfékezni, de legalább a forint stabil maradhat. 

Az MNB Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatot, illetve hasonló mértékben tolta feljebb a kamatfolyosót is. Az ilyen lépéseknek kettős értelme van – írja a Telex.hu, egyrészt a forintot vonzóbbá teszi a magasabb kamat, és bár most nem olyan hektikus a piac, de a forintra ráfér a segítség. Másrészt továbbra is hűteni kell a magyar gazdaságot, bár ezt részben az orosz-ukrán háború is „elintézi”, de az infláció elleni küzdelemhez is szigorú monetáris politika (értsd magas kamatok) kellenek.

Újra brutálisan emelkedik az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank épülete – Fotó: Wikipedia

Amikor előzetes esélylatolgatásra kértük a hazai elemzőket, mi is ezt a mértéket hallottuk, Igaz, Török Lajos, az Equilor Zrt. vezető elemzője abban bízott, hogy a jegybank talán a folyosó aszimmetrikus emelésével is tágítja a mozgásterét. A folyosó mindenesetre 4,4–7,4 százalékra nyílt, ez azért nagyon fontos eszköz, mert itt fogadja a kereskedelmi bankok pénzét az MNB (4,4 százalék) és itt biztosít a bankoknak likviditást a jegybank (7,4 százalék).

Mint arról többször írtunk, itthon szétnyílt a monetáris eszköztár, újabban nem az alapkamat a legfontosabb, hanem az egyhetes betéti ráta az irányadó kamat. A mostani döntéssel a jegybank elkezdhette a közelítést, vagyis ha csütörtökön az irányadó kamaton kisebbet emel, akkor közelednek a széttartó kamatszintek (az irányadó kamatszint 5,85 százalékos).

Az MNB alelnöke hamarosan sajtótájékoztatót tart, de a lépésből is látszik, hogy az inflációs nyomás nagyon erős maradt, miközben az eddigi sikerterület, a növekedés is lassulhat a háború miatt. A jó hír továbbra is az, hogy a 400 forintos eurószint megízlelése után az elmúlt napokban a forint stabil maradt.

Forrás: telex.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Amíg ez a maffiaállam marad és ez a bűnbanda, Európában közutálatnak örvend, nincs a lejtőn megállás. A felcsúti klaszikust idézve "kampó" van.
polgarb
Csak nem rájöttek az emberek,hogy nincs jó helyen a pénzük az államkincstárba?
Eladott Ország
Amíg ez a maffiaállam marad és ez a bűnbanda, Európában közutálatnak örvend, nincs a lejtőn megállás. A felcsúti klaszikust idézve "kampó" van.
Eladott Ország
@polgarb: ma, 15:15 ☺ Lába kel a pénznek, mint a Sberbanknál. Az oroszok leléptek a milliárdokkal, a hülye magyar meg hadd fizesse a bűnöző román cigány utasítására az oroszokat! A betéti kamatok köszönőviszonyban sincsenek a inflációval , amit ráadásul a KSH pártusításra még kozmetikáz is. Legjobb a párnaciha, hogy a sok rohadt tróger legalább észheztérne, feltéva ha van mivel! De ganék' nem fognak!
simmering73
Farhátisztánban az árak is brutálisan mennek fel. Ma szembesültem a CBA-ban, mikor darálthúst vettem. Két hete 1350.-ft volt kilója, hentes mondta, múlt héten már 1500.-ft volt, tegnap már 1850.-ft volt kilója. Ez cirka 37,5%-os áremelkedés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.