A gazdaságkutató szerint minél magasabb áremelkedést érzékel a lakosság, annál magasabb nyugdíjat, szociális ellátást, bért igényel.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt, szemben a hivatalos, 9,5 százalékos áprilisi inflációs adattal, ami részben statisztikai okokra, részben azonban a megfigyelési módszertanra vezethető vissza – közölte ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése eredményeit a kutatóintézet az MTI-vel.

GKI: a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt, nem a 9,5 százalékos inflációt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kutatók megjegyezték, hogy a lakosság érzékelése nem tényeken (árfelírás, kérdőív), hanem érzékelésen alapszik, melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei.

Az eltérésben szerepe van annak, hogy a KSH a két évvel korábbi súlyoknak megfelelően súlyozza össze a megfigyelt árakat, ami torzítást visz az eredménybe – különösen, ha egyes, nagy volumenű termékek ára gyorsan változik, például az üzemanyagé –, illetve a kiválasztott reprezentánsok (944 áru és szolgáltatás) és a ténylegesen vásárolt termékek köre eltér. További eltérést okozhat, hogy az árakat felíró munkatársak a sokféle, közel azonos termék körül melyik árát jegyzik fel. Ráadásul a felírás is a boltok egy viszonylag szűk körére terjed ki (reprezentánsonként 130 árat írnak fel).

Az elmúlt négy évben a hivatalos és a felmérésből származó érzékelt infláció különbsége havi átlagban meghaladta a 11 százalékpontot, ráadásul az olló folyamatos nyílik. Mindez azzal együtt igaz, hogy mindkét mutató 2021 közepétől kezdve erőteljes emelkedést mutatott – írták.

A GKI az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében havi rendszerességgel felméri a lakosság körében a következő 12 hónapra várt fogyasztói áremelkedést is.

2022 márciusában 23 százalékot várt a lakosság a következő egy évre, mely kis mértékben meghaladja az előző 12 hónapra érzékelt pénzromlási ütemet. A kutatók szerint ez utóbbi pesszimizmus az orosz-ukrán háború hatásainak a következménye, mivel az ezt megelőző egy évben szinte minden hónapban alacsonyabb volt a következő évre várt infláció mértéke (átlagosan 1,5 százalékponttal), mint az előző évben érzékelt.

Mindennek fontos tovagyűrűző hatása hívják fel a figyelmet megjegyezve, ha az emberek a hivatalosnál jóval magasabb áremelkedést érzékelnek, akkor arra reagálni próbálnak: nagyobb fizetést/nyugdíjat/ szociális juttatást igényelnek, hogy vásárlóerejük ne csökkenjen, illetve nagyobb hozamot várnak el a befektetéseikért.

Az előbbi esetben az inflációt követő, azt kissé meghaladó keresetemelkedést (14 százalék 2022-ben) is kevésnek érzik, miközben a statisztikai jelentős reálbér növekedést jelez. Utóbbi pedig kihatással lehet a bankbetéti és az állampapírpiacra is úgy, hogy az adott hozamok mellett csökken/stagnál a befektetési volumen.

Ráadásul, ha a mért árindex és a valós árindex erősen eltér egymástól, akkor minden reálmutató sokkal jobbnak látszik (reálnyugdíj, reálfogyasztás, reálkereset, végső soron a reál GDP is), mint amilyen a valóságban – tették hozzá.

Forrás: mti.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Egy nagyjövedelmű családnál 5% a kisnyugdíjasnál 40% a áremelkedés.
A cég vezérigazgatója keres 2 millát, a takarítónéni 160 ezret, az átlag 1,160,000 és a takarítónéni boldog.
És ezt minden statisztikus, politikus, tudja, de pofátlanul nyomják belénk a szart.
Sőt aljas módon ezeket a fals hazug számokat veszik alapul sok esetben.
Gazemberek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Baker: Igen, úgy hazudják, az a ti "pozitív példátok"! A népzsebelésre! Meg még az is, amit Bokros efftársatok anno mondott: nincs az a pénz, amit ő el ne tudna inflálni! Itt mutatkoztatok be neobolsiként először!
verőce21
08:16) Persze ez az emberfajta az angolszász országokban, már évszázadokkal ezelőtt kifejlődött.
Azért alakult ki a hetifizetés ott a gazdaságban...! Hogy éhen ne haljon a proli...
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:57
Linkelj már ide erről valamilyen cikket,vagy ez is csak a szokásos idebüfögésed,te párttagkönyves kommunista faszszopó.
ómió
@kulabombaafityiszre: Párttagkönyves kommunista faszszopóként te csak a "linkekből" értesz, bolsiék latrinabúvára!? Akkor keresgéld ki, de ne a FOS-otokból, mert az kusikált róla, mint szar a fűben!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:21
Megint tőlem koppintasz,te kis hülye kommunista faszszopó.
Kommunista párttagkönyves gyökér.A család bokrod után,mert ot te vagy a gyökér,bolond istók.
teuton
@Dr. Proktor: NEM az ar es NEM a ber szamit, hanem mennyit kell dolgozni 1-1 termekert/szolgaltatasart. Mivel pedig a legszegenyebbeknek is meg kell elni, ezert csak a minimalber/minimalnyugdij jöhet az ilyen összehasolitasnal szoba!
Na akkor vegyük sorba (nemet adatok)
- A minimaloraberböl közel 9 kilo kenyeret, 2,5 kilo disznocombot, 70 deka szeletelt Pick teliszalamit, 6 kilo fürtösparadicsomot, 5,5 liter etolajat, vagy 3 kilo epret lehet venni, es közel 5 liter dizelt tankolni.
- A helyi közlekedesre bevezettek egy haviberletet, ami meg 1 orai berbe sem kerül!
- Egy 2szobas lakasra a havi rezsi (gaz+aram) 1,5 napi minimalber!
Most jöhetnek a magyar összehasonlitoadatok magyar minimalberrel...
Nem töled varom, hanem a fidesztrolloktol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.