Ugyan Magyarországon még mindig nem a piaci árat fizetjük az üzemanyagért, az átlag magyar autósoknak még így is megfizethetetlenül drága a benzin. 

Az autósok csaknem háromnegyede (74 százaléka) a rögzített áras, azaz 480 forintos üzemanyagot tankolja az autójába, további 10 százalék pedig időnként ezt választja – derült ki a Publicus Intézet a Népszava.hu számára készített felméréséből.

Mi lesz itt, ha vége az árstopnak? A magyarok többségének már így is túl drága az üzemanyag, derült ki egy felmérésből

Fotó: 123RF.com

A válaszadók csaknem kétharmada (63 százaléka) pedig azzal is próbál spórolni, hogy ritkábban ül a volán mögé.

A közvélemény-kutatás alapján leginkább a hatvan év felettiek tankolnak államilag kötött árú üzemanyagot az autójukba (87 százalék), míg a legkevésbé a 30-44 év közöttiek élnek a lehetőséggel, de még ott is kétharmados ez az arány, miközben a prémium benzint vagy gázolajat csak 16 százalékuk választja, illetve további 16 százalék időnként tölti a járművébe a drágább üzemanyagot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a többség számára még az árstopos üzemanyag is drága, és a válaszadók háromnegyede próbál spórolni.

Nagyobb részük úgy, hogy ritkábban használja az autóját – leginkább a diplomások, illetve korcsoporti megoszlásban a nyugdíjasok –, minden nyolcadik megkérdezett – a diplomások közül minden hetedik – pedig lassabban megy, így csökkentve a kocsija fogyasztását.

Az emberek közel egyharmadának autóhasználatát viszont nem befolyásolja az üzemanyagok ára, nem is próbál spórolni a benzinen vagy a gázolajon: leginkább a fiatalok, a 30 év alattiak – 44 százalék –, iskolai végzettséget tekintve pedig a szakmunkások – 36 százalék – nyilatkoztak így. A felmérés arra is rákérdezett, hogy az árstop esetleges megszűnése hogyan befolyásolná a gépkocsi-használatot: a válaszadók ötöde ebben az esetben jelentősen ritkábban ülne volán mögé, a megkérdezettek fele viszont függetlenül az áraktól nem változtatna a jelenlegi helyzeten. Érthető okokból a nyugdíjasok vennének vissza leginkább az autózásból, közel harmaduk állította, sokkal kevesebbet használná a kocsiját.

Arról, hogy az egyes pártok szavazói hogyan vélekedek az árstopról a Népszava.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Népszava.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@KisTehen: A piaci árak az ellenzek vágya? Érdekes nézőpont. Azt hittem az a piacé.
Az ellenzéknek mi haszna van belőle? Én is ellenzéki vagyok, de jobban szeretek 480-ert tankolni mint 700-ert. De ha visszaállítják a piaci arat nem fogok az utcára menni tüntetni, legfeljebb kevesebbet autózok.
Gazella
Mi lenne? Rádöbben a magyar, hogy kire s mire is szavazott.. De úgy kell a magyarnak! Megérdemlik!!!
Csizmás Kond
...hogy mi lesz ?...majd hangosabban óbégatnak a baloldaliak a fideszre...mostanig azért krákogtak hogy árstop volt ezután meg azért fognak hogy nincs árstop...mert nekik krákogni kell.
ómió
Mi lenne!? Csak, amit Maki efftársatok "belengetett"! Inflációs népzsebi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.