A munkavállalói nettó bérigények Magyarországon 2020 óta évről évre átlagosan 12 százalékot emelkedtek, regionális összehasonlításban Pest megye az első, az álláshirdetésre pályázók itt kérik el a legmagasabb fizetést, átlagosan havi nettó 364 ezer forintot – közölte a Profession.hu kedden az MTI-vel.

Hozzátették, az iskolai végzettséget tekintve a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók várják el a legmagasabb bért, havonta csaknem nettó 400 000 forintot. A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, valamint a középiskolást végezetteknek szinte azonos az elvárása (293 000, valamint 287 000 forint), a mindössze általános iskolát befejezettek 272 000 forintos nettó bérigénnyel zárják a sort.

Az állásportál saját adatai alapján készített friss jelentéséből az is kiderül, hogy a legfiatalabb munkavállalói csoporttól (18-21 évesek) kezdődően a tapasztalatszerzéssel párhuzamosan emelkedik a kívánt összeg. A legfiatalabbak havi 220 500 – 252 000 forint közötti bérre számítanak átlagosan, ez a 26-30 éveseknél valamivel 300 000 forint fölé kúszik, a 40-50 éveseknél pedig kerekítve, nettó havi 390 000 forint az elvárt. A teljes mintát nézve az átlagos nettó bérigény 343 000 forint.

A különböző szakmákban tevékenykedő aktív munkavállalók fizetési igényeit átlagolva megállapították, hogy a cégvezetés és menedzsment kategória vezeti a rangsort: az ezen a területen dolgozók több mint 560 000 forintot kérnének az új munkahelyükre való belépéskor. Ezután következik a mérnöki terület, ahol 460 000 forint az átlagos havi bérigény. Csökkenő sorrendben haladva tovább az IT programozás, fejlesztés, majd az építőipar és ingatlan következik.

Ugyanakkor jelezték, az emelkedő bérigényekkel párhuzamosan a cégek többsége is dolgozik a bérfejlesztéseiken a munkavállalóik megtartása érdekében, lekövetve az inflációt.

Az állásportál év elején készített felmérést a cégek bérfejlesztési stratégiájáról, amelybe egyebek mellett az építőipar, a mezőgazdaság, a pénzügy, az élelmiszeripar, valamint a kis- és nagykereskedelem területéről vontak be 549 vállalkozást.

Megállapították, hogy idén átlagosan 9,7 százalékos béremelés van kilátásban azon vállalatoknál, akik emelni tervezik a munkavállalóik fizetését. A válaszadók csaknem fele maximum 10 százalékos, 30 százaléka 10-15, míg 18 százaléka 15 százalék feletti emeléssel számol.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@rokker33: Tudod mi ezzel a gond? Hogy pl. a pedagógusok bére lassan megegyezik egy szakmunkás bérével. Nejem úgy kap kézhez közel 400 ezret, hogy abban benne van a nyelvi és a vezetői pótlék is, plusz az évek száma és a Ped II elvégzése. Ezek nélkül kb. 260 ezret keresne. Szóval keressen egy becsületesen dolgozó ember 272 ezret bármi is az, de akkor igazítsák is hozzá a béreket.
rokker33
272.000 egy analfabéta 8 osztályosnak ?? Örüljenek ha a 100 ezret megkapják ! Hol élünk?? És Magyarországon szegénység van! Faszomat! Az analfabéták is milliós autókkal és drága telefonokkal pózolnak! Akkor hol van a szegénység?? Észak Koreában Kínában Afrikában ,ahol naponta 5=10 dollárnak megfelelő pénzt keresnek az emberek! Lehet még annyit se ! Ott szegénység van nálunk nem csak sok szerencsétlen nem bír dolgozni...
division
@rokker33: Tudod mi ezzel a gond? Hogy pl. a pedagógusok bére lassan megegyezik egy szakmunkás bérével. Nejem úgy kap kézhez közel 400 ezret, hogy abban benne van a nyelvi és a vezetői pótlék is, plusz az évek száma és a Ped II elvégzése. Ezek nélkül kb. 260 ezret keresne. Szóval keressen egy becsületesen dolgozó ember 272 ezret bármi is az, de akkor igazítsák is hozzá a béreket.
fergeteg
Balosok !
Nadrágszíjat össze !
HISZEN SZANKCIÓZNI AKARTOK TOVÁBB. Titeket nem nem érint a szankció.
rokker33
@division: Tudom de Orbánnal nem bírsz :) akkor se emel a tanároknak,ha fegyvert fognának a fejéhez! Szerintem amúgy tuti kamu ez a 270ezres bér a 8 osztályosoknak .Ennyi nettót a csoport vezetők keresnek gyárakban haverom is 300 at keres nettót és csop.vezető a Boschban Miskolcon!Ő kevesli :D :D max feketén meglehet keresni de az más!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.