A térdprotézis-műtét érintettjeinek kell a legtöbb napot várnia, a legtöbben szürkehályog-műtétre várnak.

Közel 56 ezren várnak országszerte különféle orvosi beavatkozásokra, ez kétszer akkora adat, mint a 2019-es, amikor 26-28 ezren szerepeltek a várólistákon – írja a Portfolio. A negyedik Orbán-kormány még idén tavasszal döntött úgy, hogy a kórházi várólistákat csökkentik, amire külön forrásokat szánnak. 

Közel 56 ezren várnak valamilyen orvosi beavatkozásra az országban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint azonban a valóságban a mostani közel 56 ezres létszámnál is nagyobb lehet a várólistán lévők száma, mivel egyes kórházak nem közölnek adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) felé, hiába kötelezi őket erre a törvény. 

Jelenleg a legtöbben, körülbelül 17 és fél ezren szürkehályog-műtétre várnak, a térdprotézis-beavatkozásra várók száma tízezer körüli. 

A lapnak nyilatkozó Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint az orvosi bérek egységes differenciálattan emelése sem segíti az egészségügyet feltétlenül, a béremelés óta ugyanis szerint az orvosok "leálltak". 

"A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött"

- mondta el már egy tavalyi konferencián a közgazdász, aki most a Porfolionak azt nyilatkozta, hogy 

az átlagfinanszírozás, az egységes orvosi béremelés és a szakdolgozóhiány Bermuda-háromszögében egyszerűen elvesznek a betegek.

Sinkó Eszter szerint az ápolók esetében 25-30 százlaékos béremelésre lenne szükség legalább, de az orovosok amúgy magas bérét is erodálja az infláció.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea a lapnak elmondta, a 13,6 milliárd forintos program, amit a kormány a várólisták csökkentésére szán, az jelentős ösztönzés az intézmények számára, mert így a műtéti számtól függően az ápolók, asszisztensek, jövedelme akár 100 ezer forinttal is megnőhet. De a nővérhiány továbbra is probléma, ami a várólisták lefaragását is hátráltatja. 

Forrás: portfolio.hu

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Közel 56 ezren várnak valamilyen orvosi beavatkozásra az országban.
És?
Fitymasavazóbővebben.
És,és ?
(Dögöljetek meg Fitymák ahányan vagytok.)
Néro2
@Pelikán József: Siker Siker és Siker emelés lesz. Mind az össze álomi tövöben meg redióban.
Nessy
Ameddig nem törlik el a tvk-t, nem rendezik a finanszírozást, ami a valós költségeket fedezné végre, addig ez csak romlani fog.
Málna
@Horizont: Én elégedett vagyok. Én is vártam műtétre 4 hónapot, nem szenvedtem és nem járt állapotromlással a várakozás. A lányom mandulaműtétre vár. És akkor mi van?
gina
Remélem köztük vannak a fidesz választói, tapsikoljatok agyhalott idióták...
Málna
@gina: Megkérdezném, hogy miért, de látva a kommentjeidet, nem hiszem, hogy tudnál értelmesen válaszolni...
division
@Málna: Többször írtad, hogy te nagyon jól keresel. Akkor miért kellene várnotok ennyit? Anyósomnak a szürke hályog műtétjére egy hetet kellett csak várnia, mert elintéztem neki magánba, ahogy az egyik gyerekem orrműtétje sem volt ennél hosszabb idő. Azért egy mandulaműtéttel nem érdemes várni, ha megteheted, intézd el magánba, komoly szövődményei lehetnek amennyiben nagyon indokolt a kivétele. Nyilván ha csak amolyan "érdemes kivenni" állapot van akkor ráér.
Málna
@division: Az átlagnál jobban keresek, de közel sem olyan jól, mint te. "Érdemes kivenni" állapot van, semmi komoly, azt sem tudom, hogy már kért-e időpontot a lányom. Csak téma volt a múltkor, hogy most már esedékes és az orvosa szerint nem kell sokat várni a műtétre. Nagyon jó kórházhoz tartozunk, felesleges lenne erre költeni.
Aki Én
@Málna: Annyit kötözködsz, ráadásul totál bután. Tuti, hogy személyiségzavaros vagy a nagy magánytól. Akit ez elégít ki, az nem egészséges. Csak nem hosszú a várólista?
A havi 400 ezer nem átlag feletti. Ha mégis, akkor nagy a baj.
Yoda69
@division: @Málna: Pontosoan errol szol a fideSS egeszsegugye. Szepen lassan de mindenkit atvezetni a maganszektorba az allamibol. Ott valoban nem lesznek varolistak, 300 forintos vizitdij se lesz. Viszont minden beavatkozasnak meglesz az ara, amit ki kell csengetni. Csak azt nem tudom akkor aki egy eleten at fizette a TB-jarulekot azokkal mi lesz. Az a penz lehuzva a budin? Spongyat ra? Igy mulat a magyar?
Málna
@Aki Én: Már 500. Nettó. Az bizony átlag feletti. Nem tudom, miről beszélsz, mi elégít ki, de tökmindegy...
Málna
@Yoda69: Van és lesz is állami ellátás. Miért kell mindig károgni?
Aki Én
@Málna: ...abból elvegetál az ember. A Műszaki nem a világ legjobb helye.
Málna
@Aki Én: Hahaha, Szeretnél te annyiból vegetálni...
Yoda69
@Málna: Karog a halál, en csak leirtam a folyamatot. Ha 500 nettot viszel haza abba belefer a privat korhaz. A szurkehanyog mutet 300 korul van, a mandula ettol olcsobb kell legyen.
Málna
@Yoda69: Miért fizetnék érte, ha ingyen is elérhető?
Yoda69
@Málna: Ha surgos, es nem akarsz eveket varni a mutetre.
Málna
@Yoda69: De nem sürgős. És nem kell éveket várni.
Aki Én
@Málna: ...nem, nem szeretnék. Mire elég ma félmillió? Abból meglehet élni, de ennyi.
Sosem vegetáltam, 98-ban, az első vállalkozásom hozott havi félmilliót.
Málna
@Aki Én: Futja okostelefonra és netre. Akár hiszed, akár nem...:-)
Aki Én
@Málna: ...szörnyű, hogy te ebben méred, hogy neked ennyi elég.
Málna
@Aki Én: Az a szörnyű, hogy neked még erre sem futja, de hazudozol. Minek? Itt nincs tét.
Aki Én
@Málna: ...kizárt, hogy te magad elhidd azt a sok butaságot, amit össze hordasz.
Ez a mobilnet téma már túl sok.
Értem, hogy neked ez olyan elérhetetlen, luxus cikk, de nem az.
Málna
@Aki Én: Pont te mondtad, hogy minden időmet itt töltöm. Hogy tehetném ezt mobilnet nélkül? Látod, ezek a reakciók is engem igazolnak.:-)
sokanvagyunk
Én is csak várok, csak várok... - de most hogy olvastam Gálvölgyit, elöntött a remény forrósága.
"Most a belügyminiszter fogja irányítani az egészségügyet. Eddig az volt, hogy ha valaki betartja a tízparancsolatot, akkor meggyógyul a lúdtalpa. Most úgy látszik, valami parancsszóra majd elmúlik az influenzája."
Aki Én
@Málna: Egyrészt ahhoz nem kell mobilnet, másrészt szomorú, hogy ezt sem értetted meg.
Nyilván van neked is mobilneted, mint mindenkinek, de szánalmas, hogy te ezt luxuscikknek éled meg.
Mondjuk a te szinteden lehet, hogy tényleg az.
division
@Aki Én: @Málna: Szerintem meg aki egész nap a hét minden napján ráér arra, hogy a propin társalogjon nagy eséllyel vagy nyugdíjas, vagy nem dolgozik, család sincs, persze cáfoljatok meg, ha nem így van. Oké, valaki felnéz egy-két órára amikor van annyi ideje, de hogy reggeltől estig itt legyen, plusz azonnal válaszoljon is amikor írnak neki valamit (most neveket hadd ne mondjak), azok csak virtuális huszárok, semmi több.
division
@Aki Én: Azért hidd el, az ország jelentős része örülne annak a havi 400 ezres nettónak. Két főre kivetítve az már 800 ezer.
Nessy
@division: Vannak renitens nyugdíjasok is, akinek a neten kívűl is van élet. :-)) Pl. most kocogtam haza a könyvtárból, ami a jelen tempómban átlag 2 órás séta, + társadalmi élet a könyvtári ismerősökkel.
Aki Én
@division: ...persze, hogy örülne. De ma 500 ezer bruttó nem nagy pénz. Ami szomorú.
Málna
@Aki Én: Ezt írtad: "Értem, hogy neked ez olyan elérhetetlen, luxus cikk," Szét vagy esve ma kicsit...És nincs mindenkinek mobilnete. Neked sincs.
Málna
@division: Én speciel dolgozom. Igaz, a munkám egy része itt zajlik a neten. A mobilom is mindig kéznél van. És imádok netezni...:-)
Málna
@Clavigo: De, nekem van. Mint ahogy már írtam is.
Aki Én
@Málna: ...ma már a hajléktalanok neteznek a parkban.
Azért mert neked van mobilneted, még azt gondolod, ez valami luxus cikk.
Ezért dicsekszel vele naponta.
Na, ezt is félreértetted.
Aki Én
@Clavigo: Van mobilnete, de wifije biztos, mert amikor egyedül várja a büfében az ebédet, akkor is ide írogat.
Totál szánalmas.
Ezt ő is tudja, azért ilyen nagy az arca, azzal próbálj kompenzálni.
Egy nyitott könyv szegény.
Málna
@Aki Én: Egészen megdöbbentő, ahogy belezavarodsz a témába...és egyre nagyobb hülyeségeket mondasz...Mindig ezt csinálod, de ma valahogy a szokásosnál rosszabb állapotban vagy...Volt már ilyen máskor is. Mi történik veled?
division
@Málna: Sok ember van, aki a neten keresztül dolgozik, ez kb. a 3/4 élete, a többi meg a propi:-))) Az internet meg sok mindent elbír, itt még a legcsóróbb ember is lehet milliárdos:-)) Az igazságot mindenki maga tudja csak (na meg azok, akik netalán ismerik).
division
@Aki Én: Igen, szomorú, legalábbis annak, aki csak annyit keres. Persze megélni szépen meg lehet belőle, de ha mondjuk belegondolok abba, én mit el nem költök a hobbijaimra, hát...Amikor az ember hozzászokik egy életszínvonalhoz, nehéz lemondani róla, főleg egy bizonyos kor felett.
Málna
@division: Szerencsére nem csak a neten keresztül dolgozom. Így is függő vagyok, de az már tragédia lenne, ha csak itt lenne dolgom.
Aki Én
@Málna: ...ha értetlenkedsz, csak hülyébbnek látszol.
Clavigo
@Málna: Gondolom,,te is dokira vársz .. Csak türelem... Az agyprotézist még nem találták fel..Csak nyugi.
Nessy
@division: Az ember nehezen, de kénytelen megszokni, hogy egyre több mindenről kell leszokni. Néha nem csak a pénz, hanem egészségi okokból.
division
@Nessy: Na igen, az a nyomorult egészség...40 felett már minden nap ajándék, szokta mondani bátyám, hát még 50 felett...
Nessy
@division: Akkor így nyolcvan felett már minden óra! :-))
division
@Nessy: Anyósom is már gyengébb, ő 83 múlt. Azért még lenyírja a füvet, megcsinálja a kertet, és nincs porckorong sérve, nem fáj a nyaka, stb., csak a térde, plusz van némi cukra. Egész életében bagózott, a mai napig is, és még sincs semmi baja. Mi már sokszor nyavalygunk 40-50 környékén is, mert fáj szinte mindenhol, bár ez inkább civilizációs ártalom, ülünk, keveset mozgunk,stb.
Nessy
@division: További jó egészséget a "kortársnak"! :-))Nekem egy éve két csigolyám kócolódott össze, és azóta úgy közlekedek, mint részeg matróz a szárazföldön.
Szokásos orvosi vélemény: Diagnózis: korral jár. Terápia: tanuljon meg vele élni.
division
@Nessy: Az ő esete ritka, tipikus családi örökség, genetika. Éppen ezért nem is érti meg, hogy léteznek fiatal korban olyan betegségek mint mondjuk az allergia, a cigitől ugye senkinek nem lesz baja, minden meg van írva előre. El kell csendben fogadnunk ezt, az idős embereket kár is volna már megpróbálni megváltoztatni:-)
Nessy
@division: Én sem fogok már leszokni a cigiről "erre a kis időre". Amikor kellett, akkor 2 évre abba hagytam.:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.