A májusi infláció is 10 százalék felett lehet vezető elemzők szerint.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint a májusi pénzromlásban kiemelkedő szerepe lehet az élelmiszerek drágulásának, maga az infláció pedig 10 százalék feletti értéket fog mutatni, de az éves átlag is kétszámjegyű lehet.

Világgazdaság: az év végéig maradhat a 10 százalék feletti infláció

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szakértők májusra vonatkozóan 10,4 százalékos inflációra számítanak, 2022 egészében 10, 2023-ban 6,7 százalékos áremelést jósolnak. 

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint májusban tovább gyorsulhatott az infláció, ebben kiemelkedő szerepe lehetett az élelmiszerárak drágulásának is. De a gyenge forintárfolyam, a világpiaci energiaárak, a magas kereslet és egyebek is segítették ezt, míg a hatósági energiaárak, a benzin ársapkája, és az élelmiszerek egy részére kiterjesztett árstop visszafogta az inflációt a szakértő szerint.

"Hozzátette, a legfrissebb adatokban az előzőeknél erőteljesebben látszik majd a háború hatása, és a konfliktus elhúzódása, a forint további gyengülése, illetve a különadók miatt a pénzromlás a korábban vártnál később és magasabb szinten tetőzhet"

- olvasható a cikkben.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szerint az árstop hatálya alá tartozó cikkeken kívül lényegében minden termék és szolgáltatás gyorsabban drágult idén májusban, mint tavaly. Az inflációt az is fokozza, hogy az egyre magasabb szintje miatt a háztartások előrehozzák a fogyasztásukat, illetve igyekeznek még az első negyedévben kézhez kapott állami juttatásokat minél hamarabb elkölteni, általában tartós fogyasztási cikkekre, lakásfelújításra. Halász Ágnes szerint az olajembargó, a dráguló terményárak és az akadozó ellátási láncok miatt valószínű, hogy idén 10 százalék fölött marad az infláció.

A CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann is így látja, ő úgy számolt, hogy idén 11 százalék fölött tetőzhet az infláció, de még decemberben is 10 százalék fölött lesz, érdemi lassulást 2023 második felétől várható szerinte.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, Palócz Éva úgy látja, az év egészében érvényesülni fog a különadók áremelő hatása, a kiskereskedelemben és a légiforgalomban elsősorban, kisebb részben a pénzügyi szolgáltatásokban.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője úgy látja, őszig 10 százalék felett marad az infláció, az élelmiszpiacon számos átárazás fog folytatódni, a búzaárak berobbanása miatt a lisztár is tovább emelkedik, ami sütőiparban érvényesül, és emiatt nyáron tovább fognak drágulni a pékáruk is.

A sertéshúsoknál is elkezdőtött a meredek áremelkedés, ami néhány hónapnyi csúszással fog jelentkezni a feldolgozott húsipari termékeknél. Az elemző úgy saccolja, ha nem éri újabb sokk a magyar és európai pénzpiacot, akkor 2023 elejétől csökkenhet a pénzromlás mértéket.

Forrás: vg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mármint a hivatalosan is elismert, mert az árak valójában már évek óta ennél sokkal jobban emelkednek; most a legtöbb - ráadásul nem év/év csak ezidén - 30 körül van, de nagyon sok 100 környékén!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.