Az Epipen adrenalininjekciós toll életmentő lehet az allergia miatt anafilaxiás sokkot kapott embereknél.

Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy ugyan április végén döntés született arról, hogy ingyenesen legyen hozzáférhető az Epipen néven ismert adrenalinos injekciós toll az allergia miatt fellépő anafilaxiás roham ellen, az ellátás azonban a gyakorlatban még mindig nem működik – olvasható a hvg.hu cikkében.

Áprilisban megszületett a döntés, mégsem férnek hozzá ingyen az adrenalininjekciós tollhoz az érintettek

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Tokyogirl79

Az injekció a rendelet értelmében ingyenesen, illetve a veszélyeztetettek számára 70 százalékos támogatással lenne elérhető, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) még mindig nem adta ki az engedélyt, ami a szükséges lenne a tb-támogatáshoz. 

Az RTL Híradója emlékeztetett: májusban egy ötéves kisfiú életét sikerült megmenteni egy újpesti óvodában ezzel a gyógyszerrel, januárban azonban egy hétéves gyerek meghalt az anafilaxiás sokk miatt, ott nem volt kéznél az injekció. Az utóbbi eset miatt kezdtek civil és szakmai szervezetek lobbizni azért, hogy a gyógyszer minden köznevelési intézményben elérhető legyen, valamint hogy az érintettek/veszélyeztetettek kedvezményesen juthassanak hozzá. 

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület képviselője, Janklovics Natasa a Híradónak azt mondta, rengetegen várják, hogy a döntés végre a gyakorlatban is működjön, mivel egy darab Epipen 16-20 ezer forintba kerül, és ebből mindig kettőre van szükség, ami jelentős tétel. 

Az RTL megkeresésére a NEAK azt válaszolta, folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, hogy a készítmény "mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára".

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Horizont: Nem stadion ez, nem lehet csak úgy elkapkodni a döntést...
Qqberci
@Horizont: Nem stadion ez, nem lehet csak úgy elkapkodni a döntést...
Nessy
Ez is a gyerekek védelméhez tartozik??? Majd Varga Judit megmagyarázza, hogy igen!
Baker
Pff..menjenek el tűzoltónak, akkor meglesz az adrenalin-löket :P
Málna
@Horizont: Ezért nem fog meghalni senki. Azért halhat meg valaki, mert nem tudnak róla, hogy veszélyeztetett. Nem nagyon értetted a cikket...
Málna
@Horizont: Inkább köszönd meg, hogy segítek.
Málna
@Horizont: Ahogy öregszel, egyre kevésbé fogod érteni, amit olvasol. A többiek nem segítenek, csak én. Úgyhogy legyél hozzám kedvesebb, jó?:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.