Különösen az öt év alatti betegek száma nőtt meg. Magyarországon ötéves kor alattiaknak még nincs elérhető vakcina.

A Népszava cikke szerint a háziorvosok azt tapasztalják, egyre több az új koronavírusos fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti. Az utóbbi csoport számára viszont Magyarországon még nincs elérhető oltóanyag. 

Népszava: egyre több a koronavírusos gyerek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a mostani nyári variánsnak a legjellemzőbb tünete a gyerekek esetében a magas láz, a gyengeség, orrfolyás, rossz közérzet. Viszont a fertőzés néhány nap alatt lezajlik, a kicsik főként tüneti kezelést kapnak. 

Póta György csepeli házi gyermekorvos a lapnak elmondta, naponta 2-3 új covidos betege is akad, viszont ebben a szezonban még egyetlen páciensének sem volt szüksége kórházi ellátásra. Ugyanakkor hozzátette, sajnos a gyerekek átoltottsága meglehetősen alacsony, még csak az olthatók ötöde kapott eddig vakcinát. 

A Népszava idézte a kegutóbbi kormányzati adatközlést, amely szerint egy hét alatt 21840 új fertőzöttet regisztráltak és 96 beteg hunyt el. Hét nappal a legfrissebb közlés előtt az új fertőzöttek száma 14402 fő, míg az elhunytaké 54 fő volt. 

A lapnak egy hazai járványügyi szakember azt állította, úgy tűnik, hogy Magyarországon senki sem vizsgálja, hogy a koronavírus mely variánsa okozza a mostani megbetegedéseket, és azt sem lehet megmondani, hogy ősszel mire kellene felkészülni (a WHO július közepi figyelmeztetése szerint újabb járványhullám indult el, melyben a domináns a Dél-Afrikából év elején indult BA.4 és BA.5-variáns). A nevét nem vállaló járványügyi szakembere a Népszavának azt is elmondta, a szakirodalom szerint az omikron-variánsokból csak a leginkább fertőzőképesek maradnak talpon, ám ha valaki oltott és egészséges, annál nem válik súlyos lefolyásúvá a fertőzés. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az oltottak is meg tudnak betegedni, ennek pedig az a veszélye, hogy sok egészségügyi, oltott dolgozó is kieshet akár a betegellátásból.

"A szülők nem is nagyon érdeklődnek most nyáron az oltás lehetőségéről, illetve aki mégis, az arról panaszkodott, hogy nem tud az oltópontokra bejutni. S bár az új vírusok jellemzően már kikerülik vakcinát, az oltás mégis fontos, kivédi a súlyos lefolyású megbetegedést, illetve a halálozást"

 – olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
" S bár az új vírusok jellemzően már kikerülik vakcinát, az oltás mégis fontos, kivédi a súlyos lefolyású megbetegedést, illetve a halálozást" ...mocskos ,hazug covidbuzi...ha kikerüli, akkor miben segít..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.