Szlovákiában mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a petícióhoz, amelynek kezdeményezői népszavazást akarnak az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztéséről, valamint az alkotmány egy részének módosításáról – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a petíciós bizottság közlésére hivatkozva csütörtökön.

Szlovákiában elégséges aláírás gyűlt össze a kormány menesztését célzó népszavazáshoz

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

A szlovák jogszabályok szerint népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség, az államfő írja ki a petíciós ívek kézbesítését követően, legfeljebb 30 napon belül. Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

"A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az embereknek megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel"

- írták korábbi állásfoglalásukban a petíció kezdeményezői.

A petíciós bizottság csütörtöki közlése szerint az összegyűlt aláírásokat szerdán adják át az államfőnek, akinek ennek alapján még szeptember vége előtt döntenie kell a népszavazás kiírásáról. Az időpont azért lényeges, mivel így a referendumot egy időpontban lehetne megtartani az október 29-re kiírt – az idén először azonos napra kiírt – helyhatósági és megyei választásokkal.

Ez a forgatókönyv jelentősen növelné annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vegyen részt, így érvényes legyen. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egy népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz. Szlovákia történetében eddig nyolc alkalommal volt népszavazás, de ezek közül – a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt – csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt. Az aktuális népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petícióhoz mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazást azonban nem tartották meg, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amortizáltok
itt is célzottan megszervezhetnétek ám minél előbb hogy kilábaljunk orbánból
csak úgy....
@Maccska: -szóval a te értelmedröl! -végre valami véletlenül ... :) csak így tovább tibim ,néha rázd meg a buksid,talán mennifog..
Macskaszem
@Eladott Ország: Igaz, a 12 év alatt egyik sem volt érvényes, de ez nem zavarta őket abban, hogy elsöprő sikernek könyveljék el.
Eladott Ország
@Macskaszem: ma, 14:22 ♦ „Magyarország azonban nem alkotmányos rendszer. Magyarország ma, ahogy a politikatudomány hívja, egy versenyképes önkényuralmi rendszer. Vannak látszat-választások, amelyeket persze ellenzéki párt nem nyerhet meg, de a felszín alatt ez egy diktatúra." (Scheppele a Princeton Egyetem professzora, alkotmányjogász)
Enrico Letta az Olasz Demokrata Párt elnöke kijelentette: „ - Nem fogjuk engredni, hogy Olaszországot olyan állammá tegyék, mint Orbán Viktor Magyarországa!”
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/299988217_1408225649657338_1069430587041622710_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=6JKBbjjngdEAX-6rKKr&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9m9Mef6jywRTxpidEZKBNfcLm3tKUaAr1jiLliSII1SA&oe=6304F39F
Annyira elsöprő lett a fidesz győzelme, hogy abba az egész ország döglik bele, mert egy euró centet sem fognak adni a bűnöző csúti diktátornak és politikai prostituált bandájának!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.