A belvárosban 600 forint lesz óránként a parkolás, és az első három zónában csak maximum három órán keresztül lehet parkolni.

Az Index cikke szerint a fővárosi közgyűlés még júniusban módosította a parkolási rendeletet, ami miatt egységesebb zónák jönnek létre, viszont a parkolási árak alaposan megemelkednek szeptembertől. 

Szeptembertől új parkolási rend lesz Budapesten, drágulás jön

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A módosított parkolási rendelet értelmében a korábbi 27 körzet helyett 4 nagyobb parkolási zónára osztják fel a fővárost – írja a lap –, a belvárosban 15-90, a külsőbb városrészekben 15-100 százalékkal drágulhat meg a parkolás. (A zónákról egy tájékoztató térképet itt lehet látni.)

Emellett még nagy változás, hogy a belvárosban este 10 óráig fog tartani a fizetős időszak.

Budapestet a módosítás értelmében négy zónára – A, B, C, D – osztják fel, a zónák tarifája a belvárostól kifelé haladva 600, 450, 300 és 200 forint lesz óránként. A cikk szerint a drágulás nem egyenlő mértékű területileg, mert az egységesített zónákba olyan korábbi parkolási körzetek is belekerültek, melyek adott esetben más fizetési kategóriába tartoztak. 

Az A zónába kerülő Belváros-Lipótváros és Lipótváros parkolsi díjai az óránkénti 525 forintról 600 forintra nőnek. A szinént A zónába eső Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, Belső-Józsefváros és Belső-Ferencváros körzeteinél viszont 440 forintról nő meg 600 forintra az óránkénti parkolási díj az Index cikke szerint.

Ennél nagyobb a drágulás a Nagykörúton kívüli, de még A zónás területek esetén, ott 350 forintrról nő 600 forintra a parkolási díj. A legerősebb növekedés azonban a józsefvárosi Népszínház utca, Práter utca környékét éri, itt ugyanis a 265 forintos óránkénti parkolási díj ugrik meg 600 forint/órára.

A lap szerint a B zónába is belekerült pár olyan körzet, ahol 265 vagy 175 forintba került óránként a parkolás – ezen részeknél a B zónában szeptembertől már 450 forint/óra lesz a parkolási díj.

A cikk szerint a C zónát többnyire a 265 forintos területek teszik ki, míg a D zónában a korábbi 175 forint/óra parkolási díj 200 forintra nő meg.

Az A zónában reggel 8-tól este 10 óráig tart a díjköteles parkolási időszak szeptembertől, a B és C zónákban este 8-ig, a D zónában pedig este 6 óráig kell fizetni a parkolásért. A D zóna kivételével ráadásul mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni a fizetős parkolóhelyen a lap szerint.

Forrás: index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Indul Mutyigeri efftárs autós-zsebije!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
...érdekes, qsenki nem bünteti meg a főváros illetékeseit, hogy ez a pénzbedobós parkolóóra megoldás milliós dugipénzhez juttat néhány csókost...(évtizedek óta)...
Biztos komoly oka van.
Pálinkás Pál
@Yoda69: demagóg vagy..ki a tökömet érdekel az elenyésző számú bringások kényelme?, nagyságrendekkel nagyobb a dugó,amióta ez a barom van..te melyik Budapesten jártál,ami tisztább?...
Jozefina
Van még bőr amit le lehet húzni az emberekről, de mi lesz ha az utolsó hámréteget is elérik???!!!
verőce21
A parkolási díj mértéke miben inflálódott...? Hiszen még parkolóhelyeket sem építettek, így nem is kell karbantartani...
Ráadásul egy csomó parkolóautomatába csak aprópénzt lehet bedobni, semmi mást nem fogad el...
(Legalábbis felénk, a Bartók Béla úton és a környező utcákban...)
amortizáltok
ezzel megint a polgármestert lehet sározni pedig kormányunk értelmetlen gazdasági hibái okozzák, ezt is semmi köze a szomszédok dolgaihoz ja a hiba a közvetítő vonalban van ugye ismerős a szöveg ?
namihami
Szerényen és halkan azért feltenném azt a kérdést, hogy vajon a parkolási díj emelése és a főváros orbáni elvonási pénzei valahol mégiscsak nem találkoznak egymással? Mert ugyebár a fővárost üzemeltetni kell, folyamatosan növekvő elvonások és dráguló díjak mellett. Mert a csökkentett bevételből elmaradó szolgáltatásokat (szemétgyűjtők, közlekedés, takarítás,stb) hangosan lehet hiányolni (ugye fideszes kommenttársak?), de fizetni is kell érte. És a Viktor nem nagyon akar adni... A Felcsútra jutó pénzek--arányaiban--szebb képet mutatnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.