Szép Tekla, a miskolci egyetem szakértője elemezte a tűzifarendeltként elhíresült döntést és annak következményeit.

Romló légszennyezés, környezetpusztulás – Ide vezet az Orbán-kormány rendeleteMTI/Vajda János

Az Európai Unió egészen új kihívás előtt áll az orosz-ukrán háború és az amiatt kialakult energiaválság nyomán. Előtérbe került a biztonság, a hozzáférés, háttérbe szorítva a környezeti fenntarthatóság, de még az ár szempontjait is – mutat rá a szakértő elemzése alapján a Népszava.hu. Ez pedig hazánkra különösen igaz.

A magyarországi energiafelhasználás 34 százalékát képviselő, 4,4 millió lakás kétharmada energetikailag elavult. Tanulmányok szerint csak e kör energiafelhasználása körülbelül megfelezhető lenne. Ehhez képest a 2020-ban elfogadott Nemzeti Energia- és Klímaterv a magáningatlanok helyett a középületek felújítását helyezi a középpontba, egyértelművé téve, hogy a háztartások még akkor sem számíthatnának komoly épületenergetikai programokra, ha a kormány hozzájutna az EU ezt támogató úgynevezett helyreállítási alapjához. A kormányzat a háztartásokat magára hagyva, piaci alapon várja el 2030-ig a magánlakások jelentős fogyasztáscsökkentést. A helyzeten a közel egy évtizedig velünk lévő rezsicsökkentési program se sokat segített. Az olcsó energia ígérete nem ösztönözte az embereket megtakarításra és – jóvátehetetlen károkat okozva – visszafogta a hatékonysági beruházásokat.

Ez az elvesztegetett évtized néhány hónap alatt nem pótolható.

A helyzetet súlyosbítja, hogy – a szerző szerint – a kormányzati kommunikáció éveken át „bűnként” tekintett az energiamegtakarításra vagy arra, ha valaki felhívta a figyelmet a „rezsicsökkentés” nyilvánvaló fenntarthatatlanságára. Így meg kell változtatni a lakosság – ezt könnyen átvevő – szemléletét is.

Magyarországon, mint a visegrádi országok mindegyikében egy fajta tűzifacsapda jellemző: a háztartási energiafogyasztás több mint ötöde ebből ered. Magyarországon a tűzifa több mint 90 százalékából fűtenek. 

Az Eurostat kijózanító adatsora szerint a többi visegrádi tagállammal szemben Magyarországon 2015 és 2020 között visszaesett a megújulók energiafogyasztáson belüli aránya.

A szerző ezt egyértelműen a rezsicsökkentés egyik kedvezőtlen következményének tartja. Mindazonáltal a háztartásoktól amúgy se várható el gyors átmenet. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a háztartások – kiváltképp a Visegrádi Négyek esetében – egyszerre több tüzelőanyag használatára is felkészültek. 

2022 ugyanakkor fordulópont a hazai lakossági energiaátmenetben. Az energiaárak 2021-ben megkezdődött emelkedése, az orosz megszállás, az erre válaszul kivetett kereskedelmi korlátozások eredményeként

a rezsicsökkentési program eddigi formájában fenntarthatatlanná vált.

Éppen ezért sürgető az energiaátmenet felgyorsítása, amit különösen nehezítenek az ellátási gondok, a a stratégiai gondolkodás, valamint a szakemberek és a források hiánya, illetve a piaci áremelkedés.

Ugyanakkor az augusztus eleji tűzifarendelet csak a helyzet súlyosbodását eredményezi – mutat rá a szakértő.

A növekvő tűzifa-felhasználás a légszennyezés romlásához, környezetpusztuláshoz és a biológiai sokszínűség csökkenéséhez is vezethet. Igaz, amennyi orosz földgázt kivált a hazai tüzelő, annyival javulhat az ország folyó fizetési mérlege. Ezzel azonban a csapda bezárul, hosszú időre tartósítva a jelenlegi, fenntarthatatlan állapotot.

A rendelkezések és a gyakorlatok tehát összességében nem támogatják az energiahatékonyságot.

A kormány augusztus 1-jével a rezsicsökkentés korábban ismert rendszerét felszámolta, ezzel az „átlag” feletti fogyasztás után az áram esetén kétszeresre, a földgáz esetén hétszeresre emelt díj szerint számláznak a szolgáltatók a családoknak.

Mivel egyre több szakértő szerint világszerte akár évekig is igen magas energiaárak várhatók, minden korábbinál fontosabbá vált a lakóingatlanok energetikai korszerűsítése. A rezsidíj emelésével érintettek túlnyomó többsége korszerűtlen ingatlanban él. Egy országos program jelentős megrendelésállománnyal látná el a hazai vállalkozásokat. 

Itt megjegyzendő: szakértők szerint sem Otthonfelújítási Program, sem más állami támogatások nem irányulnak kifejezetten az energiatakarékosság fokozására. Az átgondolatlan átalakítások ugyanakkor akár még ronthatnak is a lakás hatékonyságán, évtizedekre bebetonozva az állapotot. 

Forrás: Népszava.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Már így kell hazudnotok, bolsiék elmebetege!? És? Sokan szopják?
ómió
@Nessy: Attól lesz "lassabb" a főváros közlekedése, hogy több minden nem változik!? Ekkora faszsággal dúsított baromságot is csak egy agyatlan bolsi böffenhet! Mint te! A bolsi építés-iszonyotok teszi?
Aki Én
@ómió: Felmérések igazolják, mérések. És nem te , te elmebeteg hazudós csicska.
ómió
@Aki Én: Az efftársi "mérések, felmérések", bizony "legendásak"! Már Rákosi efftársad is alkalmazta őket! Amúgy meg, ha elmebeteg hazudós bolsi csicskát látnál, ne másra hazudd magad, hanem nézz a tükörbe!
Aki Én
@ómió: Egész extrém, ahogy a neked nem tetsző dolgokat egyszerűen eltagadod, ezzel nyugtatva totál zavart lelkedet.
Ez kibaszott beteges...
ómió
@Aki Én: A bolsi fajtád ismerete egyszerű "eltagadás" lenne? Ezt állítani a te bolsi gyagyaságod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.