Megismételte a közmédia műsoraiban a kormány csütörtöki mentegetőző üzenetét Dobre Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója – írja a 24.hu.

Biztosra ment az erdészeti vezető: Többször is elismételte a közmédiában a kormány mentegetőzését
Fotó (illusztráció): Pixabay

Az MTI összefoglalója szerint Dobre Csaba az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt.

Az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe

- közölte Dobre Csaba. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön szinte ugyanezt mondta.

Ezért arra készülnek, hogy az érvényben lévő erdőtervek szerint folyik az idén az erdőgazdálkodás és a kitermelésre tervezett 1,3 millió köbméternyi tűzifa elég lesz a lakossági igények kielégítésére

- tette hozzá.

Elmondta: az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül. Az erdők éves gyarapodását, a fák vastagodását és az új facsemeték kihajtását, jelentő "folyó növedéket", banki nyelvre lefordítva a "kamatot", évtizedek óta csak 50-60 százalékban hasznosítja az erdőgazdálkodás.

A rendelet csak a fennmaradó "kamat" hasznosítását teszi lehetővé vészhelyzet esetén, a "tőkéhez" továbbra sem lehet hozzányúlni

- fűzte hozzá.

Az sem veszélyezteti a faállományt, hogy meghosszabbították a fakitermelésre rendelkezésre álló időszakot, mert az aszály miatt már őszi körülmények vannak az erdőkben. A rendelet nyomán a szeptember elsejével induló fakitermelési időszakot csupán 1-2 héttel tudják előbbre hozni

- magyarázta.

Dobre Csaba pénteken a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában is igyekezett megerősíteni, hogy a rendelet nem veszélyezteti az erdőállományt.

Elmondása szerint az Egererdő 70 százalékban védett, illetve Natura 2000-es területen található magas ökológiai értékű tölgyeseket és bükkösöket kezel, amelyeket még a legszigorúbb vészhelyzetben sem lehetne kivágni.

Szerinte átmeneti ellátási nehézségek lehetnek, ám ezeket enyhítheti, hogy egy-két héttel hamarabb kezdhetik meg az erdőgazdaságok a fakitermelést.

Arról is beszélt, hogy a szociális tűzifa program is az előzetes tervek szerint zajlik. Így az 5 ezres lélekszámot el nem érő települések önkormányzatai 5 milliárd forint értékű tűzifát kapnak, ami 210-230 ezer köbméternyi faanyagot jelent.

A 24.hu arról számolt be, hogy Dobre Csaba a 2018-as hivatalos önéletrajza szerint a vezérigazgatói teendői mellett az Országos Erdészeti Egyesület delegáltjaként a Fidesszel erős kapcsolatot ápoló MAGOSZ Heves megyei listáján került be a kormánnyal szintén erős kapcsolatokat ápoló Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldöttei közé, majd a kamara Heves megyei szervezetének földbizottsági ügyekben eljáró alelnökének is megválasztották.

Forrás: MTI, 24

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Tisztelt Vezérigazgató Úr! A Magyar Közlöny 2022.07.15.-i számát sziveskedjen kézbbe venni, fellapozni és akkor rá tetszik jönni, hogy ezen a napon a kormány orbán viktor rendeletével kihirdette az energetikai veszélyhelyzetet.
A többi mind, csak a szokásos fideSS hazugság. Én megértem, hogy félti a székét- na, de hol van az Erdész önben???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
Az ellenzéki sajtó még egyetlen szakembert sem szólaltatott meg.
Nem véletlen.
balos
@Ma-ga-csacska: Erre a hülyeségre minek szakember!Még a gyerek is tudja,hogy a most kivágott fa legfeljebb jövőre el-ég!
nemkati
@Maccska: Az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt.

Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. Szerinte a most feloldott korlátozásokat nem véletlenül vezették be, és a természetvédelmi szakma nagy része az eddig érvényes erdőtörvényt is kevésnek, elemeiben kifogásolhatónak ítélte.

telex.hu/belfold/2022/08/09/az-erdeszeti-es-a-termeszetvedelmi-szakma-sem-erti-a-favagas-rendeletet-energia-veszhelyzet-tuzifa-futes-erdogazdasagok
kereső
Tisztelt Vezérigazgató Úr! A Magyar Közlöny 2022.07.15.-i számát sziveskedjen kézbbe venni, fellapozni és akkor rá tetszik jönni, hogy ezen a napon a kormány orbán viktor rendeletével kihirdette az energetikai veszélyhelyzetet.
A többi mind, csak a szokásos fideSS hazugság. Én megértem, hogy félti a székét- na, de hol van az Erdész önben???
amortizáltok
orbánovicsot mindez nem érdekli és nem hatja meg .
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 17:34
telex.hu/belfold/2022/08/12/erdo-erdogazdalkodas-okoszisztema-pusztulas
Magyarországon inkább faanyagtermesztő helynek tekintik az erdőket, nem az ökoszisztéma fontos elemének, a gazdasági szemlélet miatt pedig oda jutottunk, hogy a hazai erdők agonizálnak, mondta lapunknak adott interjújában Baráz Csaba, a rendszert még nemzeti parkos, (most már volt) kormánytisztviselőként is kritizáló természetvédelmi szakember. Kiderül még, hogy hova lett a két éve kitermelt magyar tűzifa, miért baj az új, fakivágást megkönnyítő jogszabály, hova költözött a Bükk-fennsík talaja, hogyan doppingolják legatyásodottá az erdészek a fákat, és miért kamu, hogy növekszik az erdők területe Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.