Megismételte a közmédia műsoraiban a kormány csütörtöki mentegetőző üzenetét Dobre Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója – írja a 24.hu.

Biztosra ment az erdészeti vezető: Többször is elismételte a közmédiában a kormány mentegetőzését
Fotó (illusztráció): Pixabay

Az MTI összefoglalója szerint Dobre Csaba az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt.

Az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe

- közölte Dobre Csaba. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön szinte ugyanezt mondta.

Ezért arra készülnek, hogy az érvényben lévő erdőtervek szerint folyik az idén az erdőgazdálkodás és a kitermelésre tervezett 1,3 millió köbméternyi tűzifa elég lesz a lakossági igények kielégítésére

- tette hozzá.

Elmondta: az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül. Az erdők éves gyarapodását, a fák vastagodását és az új facsemeték kihajtását, jelentő "folyó növedéket", banki nyelvre lefordítva a "kamatot", évtizedek óta csak 50-60 százalékban hasznosítja az erdőgazdálkodás.

A rendelet csak a fennmaradó "kamat" hasznosítását teszi lehetővé vészhelyzet esetén, a "tőkéhez" továbbra sem lehet hozzányúlni

- fűzte hozzá.

Az sem veszélyezteti a faállományt, hogy meghosszabbították a fakitermelésre rendelkezésre álló időszakot, mert az aszály miatt már őszi körülmények vannak az erdőkben. A rendelet nyomán a szeptember elsejével induló fakitermelési időszakot csupán 1-2 héttel tudják előbbre hozni

- magyarázta.

Dobre Csaba pénteken a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában is igyekezett megerősíteni, hogy a rendelet nem veszélyezteti az erdőállományt.

Elmondása szerint az Egererdő 70 százalékban védett, illetve Natura 2000-es területen található magas ökológiai értékű tölgyeseket és bükkösöket kezel, amelyeket még a legszigorúbb vészhelyzetben sem lehetne kivágni.

Szerinte átmeneti ellátási nehézségek lehetnek, ám ezeket enyhítheti, hogy egy-két héttel hamarabb kezdhetik meg az erdőgazdaságok a fakitermelést.

Arról is beszélt, hogy a szociális tűzifa program is az előzetes tervek szerint zajlik. Így az 5 ezres lélekszámot el nem érő települések önkormányzatai 5 milliárd forint értékű tűzifát kapnak, ami 210-230 ezer köbméternyi faanyagot jelent.

A 24.hu arról számolt be, hogy Dobre Csaba a 2018-as hivatalos önéletrajza szerint a vezérigazgatói teendői mellett az Országos Erdészeti Egyesület delegáltjaként a Fidesszel erős kapcsolatot ápoló MAGOSZ Heves megyei listáján került be a kormánnyal szintén erős kapcsolatokat ápoló Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldöttei közé, majd a kamara Heves megyei szervezetének földbizottsági ügyekben eljáró alelnökének is megválasztották.

Forrás: MTI, 24

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Tisztelt Vezérigazgató Úr! A Magyar Közlöny 2022.07.15.-i számát sziveskedjen kézbbe venni, fellapozni és akkor rá tetszik jönni, hogy ezen a napon a kormány orbán viktor rendeletével kihirdette az energetikai veszélyhelyzetet.
A többi mind, csak a szokásos fideSS hazugság. Én megértem, hogy félti a székét- na, de hol van az Erdész önben???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Már kiülte a székét, nem szeretne cserélni.
balos
@Ma-ga-csacska: Erre a hülyeségre minek szakember!Még a gyerek is tudja,hogy a most kivágott fa legfeljebb jövőre el-ég!
nemkati
@Maccska: Az erdészeti és a természetvédelmi szakemberek értetlenül állnak az új rendelet előtt.

Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. Szerinte a most feloldott korlátozásokat nem véletlenül vezették be, és a természetvédelmi szakma nagy része az eddig érvényes erdőtörvényt is kevésnek, elemeiben kifogásolhatónak ítélte.

telex.hu/belfold/2022/08/09/az-erdeszeti-es-a-termeszetvedelmi-szakma-sem-erti-a-favagas-rendeletet-energia-veszhelyzet-tuzifa-futes-erdogazdasagok
kereső
Tisztelt Vezérigazgató Úr! A Magyar Közlöny 2022.07.15.-i számát sziveskedjen kézbbe venni, fellapozni és akkor rá tetszik jönni, hogy ezen a napon a kormány orbán viktor rendeletével kihirdette az energetikai veszélyhelyzetet.
A többi mind, csak a szokásos fideSS hazugság. Én megértem, hogy félti a székét- na, de hol van az Erdész önben???
amortizáltok
orbánovicsot mindez nem érdekli és nem hatja meg .
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 17:34
telex.hu/belfold/2022/08/12/erdo-erdogazdalkodas-okoszisztema-pusztulas
Magyarországon inkább faanyagtermesztő helynek tekintik az erdőket, nem az ökoszisztéma fontos elemének, a gazdasági szemlélet miatt pedig oda jutottunk, hogy a hazai erdők agonizálnak, mondta lapunknak adott interjújában Baráz Csaba, a rendszert még nemzeti parkos, (most már volt) kormánytisztviselőként is kritizáló természetvédelmi szakember. Kiderül még, hogy hova lett a két éve kitermelt magyar tűzifa, miért baj az új, fakivágást megkönnyítő jogszabály, hova költözött a Bükk-fennsík talaja, hogyan doppingolják legatyásodottá az erdészek a fákat, és miért kamu, hogy növekszik az erdők területe Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.