Kétéves pereskedés és három egymásnak ellentmondó ítélet után született jogerős bírósági döntés – derül ki a 444 hétfői cikkéből.

Szijjártó Péter kínai kérésre titkosította a hitelszerződést: fontosabb volt Peking, mint az Alaptörvény

Véget ért a Szél Bernadett volt országgyűlési képviselő által több mint két éve indított per a Kína érdekét szolgáló és jelentős részben kínai kölcsönből is építendő Budapest-Belgrád vasút hitelszerződésének megismerésére 

A lap szerint a Kúria 2022. június 29-i harmadfokon hozott döntésével elfogadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium érvelését arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miért titkosította 2020 tavaszán a több százmilliárd forintos beruházás legfőbb forrását biztosító dokumentumot.

A volt független parlamenti képviselő, aki első fokon vesztett, másodfokon nyert, majd harmadfokon elvesztette a pert a KKM-mel szemben, abszurdnak tartja, hogy a Kúria szerint egy kínai-magyar szerződésben foglalt paragrafus erősebb az Alaptörvénynél és az információszabadságról szóló törvénynél.

Magyarország külpolitikai érdeke egyértelműen fellelhető abban, hogy amennyiben a kínai fél azt kéri, úgy Magyarország nem hozza nyilvánosságra a szerződést, az ellenkező eset nyilvánvalóan a felek közötti bizalomvesztéshez, továbbá az államok közötti kapcsolat megromlásához vezethet

– küldte el álláspontját a legfelsőbb bírói fórumnak a tárca.

A külügy először kikérte magának, hogy csak a kínaiak kérésére titkosította volna a szerződést, de harmadfokon már az maradt az egyetlen érve, hogy a kínaiak véleményét muszáj figyelembe vennie.

Ez pedig azért is kínos az Orbán-kormányra nézve, mert 2020 áprilisában Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban jelentette be, hogy aláírta a hitelszerződést, amelynek alapján az akkor több mint 700 milliárd forintosra becsült költségek 85 százalékát egy kínai állami bank adja majd.

A bejelentés idejére pedig már az is eldőlt, hogy a munkát Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége végezheti majd el, két kínai vállalattal közösen.

Forrás: 444

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Tehát egy külföldi hatalom diktál a kibaszott tökös magyar kormánynak." (Laci MG/444)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Clavigo: A Böszmeánusz efftársi lakójaként a te "elképzeléseid" csak erre a "léptékre" bírnak korlátozódni? Ne indulj ki mindig önmagadból! Inkább a Böszmeszart törölgesd le a mocsokbolsi pofádról!
kereső
@ómió: Hogy a picsába jön ide megint a "böszme"?? Ki a lófax (orbán lófax) kormányoz 13. éve? Ki az aki döntött a hitelszerződésről-éés egyáltalán a beruházásról, amely soha napján fog megtérülni??? Ja, tudom a "böszme vót"- ő az aki folyamatosan árulja az országot immár 16 éve - hol az oroszoknak, hol a kinai kommunista pártnak,és ő az aki a béka seneke alá nyomta az ország megitélését- nem a "géniusz", nem az országgal orosz ruletettet játszó orbán&Co. Nem, nem- gyurcsány bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét, ő számolta fel a jogállamiságot, ő adta el hét millió guruló dolláért az ország becvsületét- nem az útszéli, görcsrángatta lókupec=orbán.
Böszmézz még, naggy siekerekre számithasz a hülyék között.
ómió
@kereső: Hogy hogyan jön ide a Böszme!? Hát, @Clavigo: efftársad lakhelyeként! Az ő ánuszába van állandóra bejelentve! Amúgy, mi a nyihognivalód? Csak nem az, hogy a 2007-es pakingi útja során még Böszme vezéretek is a Kínával való gazdasági együttműködés fejlesztése, plusz még egy magyarországi Fudan Egyetem létesítése mellett is állást foglalt?! Vagy ezt direkt azért tette, hogy később majd tudjon mit a "Zorbánra" hazudozni - veled együtt!?? Hogy a tetübolsi fajtátok körében tovább áztathassa "az ország megítélését"?! Mert a választók szemében "az ország megítélése" még áprilisban is 2/3 volt, a "Zorbán" javára - a "fékjeitekkel" meg a szemkilövető "jogállamiságotokkal" együtt! És az "ország becsületéről" makogsz? Csak nem a "kurvaországéról" - tetü vezéretek így aposztrofálta! És a Lenin szobor közben nem szakad rád? Szerintem, költözz be @Clavigo: efftársad mellé, társbérletben tuti jól mutatnátok!
kereső
@ómió: Őszintén szólva nem érdekel a "bolsizós", "böszmézés", sőőőőőőőőt, semmiféle fideSS-es véleménye nem érdekel. Úgy is mondhatná x@rok rátok, mert semmiféle egyéb mondandótok nincs, mint : brüsseles, soros, gyurcsány...pedig azt a x@rt, ami most van azt egyedül orbán hozta össze, hiszen gyakorlatilag teljhatalommal kormányoz immár 13. éve. Sem gyurcsány, sem soros, sem brüsseles nem kormányoz- csakis és kizárólag orbán és állampártja. Ők felelősök mindenért- a covidos halottakért, a világszinvonalú inflációért, a magyar fizető eszköz gyengitésért, az ország morális/erkölcsi züllesztésért...kellett a hatalom, kelljen a felelősség is!!! Remélhetőleg most már nem lesz "következmények" nélkül ez az ország kifosztás, és lezüllesztés.
Yoda69
Minden amit titkosit a fideSS az meredeken korrupcio gyanus.
ómió
@kereső: Tudom, téged "jó efftársként" mindössze a valóság nem érdekel, amit leírtam! Egyedül a "Zorbánra" hazudás élteti a tetübolsi fajtádat, ("ami most van, azt egyedül orbán hozta össze"), miszerint az egész földgolyóra kiható háborús válságot, inflációt rá hazudhassátok, a korábbi országkifosztásotokkal együtt! De "nagy hatalma lett" hirtelen! Vagy inkább csak az aljabolsi fajtád "mer nagyokat hazudni"? Most bele is húzott! Nyilván a "morális, erkölcsi felemelkedés" jegyében! Hogy szakadna rátok a Lenin szobor!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.