A német parlament pénteken jóváhagyta az országos minimálbér-emelést 12 euróra (4700 forint) óránként, ezzel teljesítette Olaf Scholz kancellár tavaszi választási kampányának egyik legfontosabb ígéretét.

A csaknem 15 százalékos emelés október 1-jén lép hatályba. A kormány szerint Németországban jelenleg mintegy 6,2 millió ember dolgozik óránként 12 eurónál kevesebbért.

Németország viszonylag későn vezette be az országos minimálbért, 2015-ben Scholz balközép Szociáldemokrata Pártjának (SPD) nyomására, akik akkoriban Angela Merkel konzervatív kancellár kormányának tagjai voltak.

A minimálbért 2015-ben vezették be, eredetileg óránként 8,5 euróban (3400 forint) állapították meg. A béremeléseket felügyelő, a szakszervezetek és a munkaadók képviselőiből álló bizottság később jóváhagyta az emelést a jelenlegi 9,82 euróra (3900 forint). Ez július 1-jén 10,45 euróra (4100 forint) emelkedik, majd három hónappal később eléri a 12 eurót.

A béremelés az infláció megugrása közben valósul meg, amely Oroszország ukrajnai invázióját követően tovább emelkedett. A héten közzétett hivatalos becslés szerint Németországban az éves infláció elérte a 7,9 százalékot, amilyet az 1973–1974-es tél óta nem láttak.

Scholz szerdán kijelentette, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel összehangolt akciót indít annak érdekében, hogy tompítsák az emelkedő árak hatását, egyúttal megakadályozzák az inflációs spirál kialakulását Európa legnagyobb gazdaságában.

Forrás: SzabadEurópa.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A fideSS-kurmany meg azt kommunikalja a birkaknak, hogy Nemetroszag osszeomlott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Jó nekik, hogy csak "marginálisan" kaptak 45 év "magasabbrendű kommunista társadalmat"!
Virág Árpád
@csak úgy...: Én nem cigány vagyok, mint te!
Lepényleső
Németországban a demokrácia uralkodik,nem a cár,- és nem is egy migráns bán?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.