A 24.hu számolt be arról, hogy egy állami cégre bízták annak az építkezésnek az újraindítását, amelynek a pénzügyeit már a NAV és az OLAF is vizsgálja.

Hiába a 2,4 milliárd forintos támogatás, Badacsony csak romokat tud felmutatni – felelősöket csak később keresnek
Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait. MTI/Balogh Zoltán

Már a NAV és az uniós pénzügyi csalásokkal foglalkozó OLAF is vizsgálta – több tízmilliós hűtlen kezelés gyanúja miatt – Badacsonytomajon a 2,4 milliárd forintos támogatásból indított Tátika-beruházást, a napokban viszont az is kiderült, hogy nemcsak a 2018-ban elnyert támogatási pénzek szabályos kezelése jelentett kihívást az önkormányzat számára, hanem a lebonyolítás is.

Hamarosan el kellene számolni a támogatással, de az építkezés helyén a badacsonyi önkormányzat négy év után is csak romokat tud felmutatni.

A lap beszámolója szerint, hogy mentsék a menthetőt, a Navracsics Tibor irányítása alatt álló területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca egyik cégének adták át a kivitelezés menedzselését.

A BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t a honlapja szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség hozta létre a Felső-szabolcsi, Tokaji Turisztikai Fejlesztő Zrt. jogutódjaként 2019-ben. A társaság feladata a Badacsony-hegyen és a hegy körül lévő településeken turisztikai célú fejlesztések előkészítése. A BTTF tulajdonosi jogkörei év elején kerültek a turisztikai ügynökségtől rövid időre a Miniszterelnökséghez, majd a választások után továbbvándoroltak a frissen létrehozott Navracsics-minisztériumhoz – írja a 24.hu.

A város az előző önkormányzati ciklusban arra nyerte el a nagy összegű uniós támogatást. A pályázati kiírás szerint a turisztikai fejlesztéssel két év alatt, 2020 őszére kellett volna elkészülni, de a kivitelezővel kialakult konfliktus miatt a munkák leálltak.

Az augusztus végi képviselő-testületi ülésen az hangzott el, hogy a szakértők szerint a beruházás mindössze 5 százalékos készültségi fokig jutott.

A BTTF vezérigazgatója, Brájer Éva a testületi ülésen azt mondta:

Mindenkinek az az érdeke, hogy az épület elkészüljön, ne maradjon ilyen állapotban. (…) Ha az épület átadásra kerül, utána lehet majd felelősöket keresni, de a Tátika felújítását ezzel ne veszélyeztessük.

Brájer, a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, Székesfehérvár korábbi alpolgármestere részletesen elmagyarázta a képviselő-testületnek, hogy

rohammunkában, egy hónap alatt kell vitamentesen lezárniuk az előző megállapodást, mert ha nem tartják a határidőt, akkor már a BTTF sem tud segíteni egy új közbeszerzés kiírásával.

Azt is közölte, hogy a kormány számos, meg nem kezdett beruházást leállított, de mivel a badacsonyi projekt pénzére sokan várnak, ezért fontos, hogy a település ne veszítse el a forrásokat.

Mint mondta, van kockázata, hogy BTTF átveszi Badacsonytomajtól a projektet,

de így még mindig nagyobb az esély arra, hogy az épületet felújítva át tudják adni az önkormányzatnak, mint a jelenleg fennálló helyzetben.

A Tátika-projekttel kapcsolatban már több hatóság is kiterjedt vizsgálatok indított. A Közbeszerzési Döntőbizottság kiszabott egy 6 millió forintos pénzbüntetést az önkormányzatra, miután bebizonyosodott, hogy a polgármester a pályázati pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser cége.

Ezután a rendőrség is nyomozni kezdettt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrségi feljelentést elindító egykori alpolgármestert aztán tavaly arról tájékoztatta az ügyészség, hogy az ügy gazdasági jellege miatt a vizsgálatot átadta a NAV-nak. Közben megjelent az OLAF is, az uniós ellenőrök tavaly februárban tartottak helyszíni vizsgálatot a badacsonyi városházán.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Van az úgy, hogy az ember kifut a pénzéből! A fideszfunkcionáriusoknak ez már a vérükben. Persze, nem azonos léptékben...
nezelodo
Nem ez az első lenyúlós balhé Badacsonyban, lehet, hogy ebben is bene van a keze a borászati támogatásnál elhíresült döntéshozónak, vagy annak az érdekkörének?
Néro2
Csak a szokásos pénz eltűnik romok maradnak. Mint miután Nagy Orr Bán meg tolvaj bandája eltakarodik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.