A fideszes politikus esetében elég nagy mérséklésről döntött a választási bizottság.

A hvg.hu cikke szerint félmillió forintról 20 ezerre mérsékelte a választási bizottság Hoppál Péter fideszes politikus büntetését, amiért a kampány idején kihúzta Pécs főterén az ellenzék kivetítőjét a konnektorból. 

Félmillió forint helyett csak húszezret kell fizetnie Hoppál Péternek a választás előtti akciójáért

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén 2022. szeptember 12-én

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A cikk szerint a bírság kisebb összegét az azóta a testület elnökévé választott Sasvári Róbert javasolta, bár egy másik fideszes jelölt eredetileg a bírság teljes összegének elengedését indítványozta, ezt azonban leszavazták.

Hoppál Péter jelenlegi kulturális államtitkár tehát az eredetileg rá kiszabott bírság 96 százalékát tudta megspórolni, miután március 31-én a területi választási bizottság (TVB) elmarasztalta, mert kihúzta a tápkábelét az ellenzéket népszerűsítő LED-falból a választási hajrában a pécsi Széchenyi téren.

A TVB megállapítása szerint ezzel Hoppál "megsértette a választási törvény szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, emiatt eltiltja a további jogsértéstől és 500 ezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezi”.

Hoppál a cselekedete indokául azt hozta fel, hogy "lépni kellett, hogy megállítsuk Gyurcsány hazugsággyárát”, és hogy lépésével elnémította a "hazugságözönt", ami a kivetítőből jött, és 

Közlése szerint tettével elnémította „azt a hazugságözönt”, amely a kivetítőből

"folyamatosan ordított napok óta a védtelen járókelők fülébe, fertőzve az agyukat."

Hoppál a tettét tehát nem tagadta, ugyanakkor fellebbezett a bírság összege ellen, annak mérséklését kérve, így az ügy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé került, amely április 3-án, a választás napján vette napirendbe a fellebbezést.

Az NVB jegyzőkönyve szerint a mérséklés úgy jött össze, hogy a bizottság 7 igen és 5 nem szavazat mellett szavazott az 500 ezer forintos bírság 20 ezer forintra csökkentésére. A mérsékelt összegre a hvg.hu cikke szerint Sasvári Róbert NVB-tag tett javaslatot, akit a mostani új ciklusban is az NVB tagjának jelölt az államfő, a testület pedig meg is szavazta az NVB elnökének. (Sasvári 2010-13 között tagja volt az NVB-előd Országos Választási Bizottságnak fideszes delegáltként. az NVB-nek 2013 óta tagja.)

Sasvári a jegyzőkönyv szerint első körben még csak 10 ezer forintos büntetést javasolt, de ezt leszavazták, de például egy másik fideszes bizottsági tag, Sárhegyi Zoltán (az ügyvédi irodája minisztériumoknak, állami szerveknek dolgozik sokszor) azt javasolta, hogy a bírság összege csökkenjen 0 forintra. Ezt többen értelmezhetetlennek tarották, mondván akkor értelmetlen bírságról beszélni.

Litresits András, az MSZP delegáltja egyébként Hoppál 500 ezres bírságát 499 ezer forintra mérsékelte volna.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
soknak találta a félmilliót? Egyáltalán ki merte így megbüntetni? Még a húszezerért is morogni fog...
nezelodo
Jólvan, ez csak kicsi vaj a döntéshozó füle mögött. A dr.flórinak 1.6 milliárdot sikált el a tettestársa, hogy az ellopott helyett ugyanennyit adott hogy visszafizethesse, és erkölcsi példa lehessen a NER társak előtt. A Simonka, és még sokan mások pedig követték is a vezérük példaképét.
sokanvagyunk
A bajszosra kellett volna bízni a mértéket, ő több millió forint alatt nem állt volna meg.
telegdilaci
@icegygenabro:Egy ellenzéki képviselő ha a Bajszos házmesternek nem tetszik az igazság milliókra büntetik,mi folyik itt?
Lepényleső
Hoppá,még mindig tart a sötét éjjel,- a magyar ember ezért nem kel fel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.